De échte culturele verrijking: 180 verblijfsvergunningen ingetrokken

Men spreekt natuurlijk altijd maar over culturele verrijking wanneer er weer ergens een migrant aanklopt, maar culturele verrijking wanneer er een eruit wordt gezet kan natuurlijk óók! Vorig jaar zijn er 180 verblijfsvergunningen ingetrokken vanwege crimineel gedrag. Dat meldt de Telegraaf.

Zo’n beetje de helft van die 180 betreft asielzoekers, de andere helft gaat om ‘andere typen verblijfsvergunningen’. In zo’n beetje alle gevallen gaat het om een vorm van criminaliteit, van ‘een gevaar voor de openbare orde’ tot veroordelingen wegens ernstige strafbare feiten.

In 2016 waren het nog 120 mensen, 40 statushouders (asielzoekers) en 80 met regulier verblijf. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat zegt hij natuurlijk niet zomaar, want zo’n feit is nogal een potentiële brandhaard voor politieke opvattingen aan beide kanten van het spectrum, maar dit doet hij naar aanleiding van de zaak van de Afghaanse verkrachter in Amsterdam.

Volgens universitair docent migratierecht Mark Klaassen, maakt men in Nederland gebruik van een ‘glijdende schaal’. Men weegt de ernst van het delict af tegen hoe lang iemand al in Nederland is. Zo is het denkbaar dat iemand die net in Nederland is, per ongeluk een klein vergrijp pleegt omdat hij niet bekend is met de regels hier, terwijl een moordenaar direct na zijn straf het land uit wordt geschopt. Men kan er dus vanuit gaan dat de eerder genoemde aantallen om criminelen gaat met flínk wat op de kerfstok, helemaal gezien het feit dat zelfs die Afghaanse verkrachter van de rechter mag blijven.

Klaassen maakt zich echter (terecht) druk over de mogelijkheid dat de glijdende schaal vooraf mee wordt gewogen in het bepalen van de straf. Het is namelijk de bedoeling dat zo’n crimineel de juiste straf krijgt en dat er na zijn veroordeling/straf wordt gekeken of hij nog recht heeft op z’n verblijfsvergunning. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Harbers (Asiel) hebben dus heel wat uit te leggen in de Tweede Kamer, diverse Kamerleden zijn namelijk flink pissig!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Ni28

  180 verblijfsvergunningen ingetrokken en 180 illegalen meer. Bij 18000 illegalen een generaal pardon. Het schiet weer op.

 2. Ni28

  Bij het vellen van de vonnis moet de status van de crimineel niet meewegen wel moet de vonnis zijn status kunnen veranderen.

 3. gummybears

  ” Zo is het denkbaar dat iemand die net in Nederland is per ongeluk een klein vergrijp pleegt omdat hij niet bekend is met de regels hier, terwijl een moordenaar direct het land uit wordt geschopt. ”

  Een moordenaar die geen gevangenisstraf krijgt maar direct het land uit ? Dus
  asielzoekers kunnen ongestraft moorden ?
  Lijkt me sterk of je verslag (@wout) klopt niet.

  1. Wout Willemsen

   Aangepast! Excuses

 4. FLP

  Goed bezig WW. Alleen die foto is niet in Nederland. Ik gok op Italië. 180 stuks dat moeten dus zware jongens zijn geweest , in Nederland word je niet zomaar uitgezet. Geeft te denken dat kunnen dus alleen moordenaars zijn!!! Verkrachters mogen blijven.

  1. Dubbele Komma

   Verkrachters MOETEN blijven,Of ze nu willen of niet.

 5. Gerlos

  Druppel op een gloeiende plaat.

  1. Frits Jansen

   U zou willen dat alle immigranten crimineel waren en dus allemaal teruggestuurd werden.
   Wat zou het hier dan een saaie boel worden.
   DDS zou failliet gaan als er niets meer te klagen is.

 6. Frits Jansen

  Als ik niet zou deugen (stel je voor!) zou ik ook eens een ander land opzoeken. Dus het aantal valt me reuze mee.

  1. Stanly2000

   Fritsje kan het niet laten om steeds maar weer opmerkingen te plaatsen die nergens op slaan, Hoe dommer, hoe beter!

 7. henkC

  Verblijfsvergunning ingetrokken ivm criminele activiteiten…
  En wie is nu de enorme sukkel die denkt dat deze mensen zich plotseling netjes gaan gedragen en zich aan de wet houden?
  Kan me niet voorstellen dat deze “lieverdjes” het risico willen lopen om illegaal hier te verblijven.
  Die zorgen gewoon dat ze 2 kinderen de wereld in schoppen, blijven 10 jaar hier wonen en krijgen alsnog een “pardon”..
  Mochten ze je pakken dan moet je voor straf in de hoek in.

 8. Peter Loosduinen

  Diverse Kamerleden zijn namelijk flink pissig!
  En terecht !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.