De wondere wereld van de EU: Griekenland gooit journalisten die onderzoek doen naar fraude in de gevangenis

De journalisten deden onderzoek naar de besteding van Europees geld dat bedoeld was om vluchtelingen te helpen.

De uitgever, de directeur én de hoofdredacteur van Filelefteros, een Griekse krant, zijn zaterdag gearresteerd. De reden? Minister van Defensie Panos Kammenos had een klacht tegen hen ingediend.

Je vraagt je af waarom een minister zoiets zou doen. Nou, de krant kwam vrijdag met een artikel over fraude bij de besteding van Europees geld dat bedoeld is voor opvangkampen met vluchtelingen. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van Kammenos. Maar, wat blijkt? Een deel van dat Europese geld is gegaan “naar zakenmensen die nauwe banden onderhouden met de minister.”

Zoals Jan Dijkgraaf tweet:

Het meest belachelijke van dit verhaal is dat Griekenland al jaren gespekt wordt op kosten van de Europese belastingbetaler. Wat betekent: door u, mij, en onze Duitse buren. Blijkbaar vinden Kammenos en zijn vrienden die hulp lang niet voldoende. Welnee, ze moeten meer innen. En dus gebruiken ze geld dat bedoeld is om de leefomstandigheden te verbeteren van (nep-)vluchtelingen voor eigen gewin.

Relaxed.

Zijn ze wakker bij Forum voor Democratie, de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren? Me dunkt dat hier wel een paar Kamervragen over ingediend kunnen worden. Natuurlijk zou je zoiets in het verleden verwacht hebben van het CDA, maar helaas is die partij plots toch wat minder actief nu ze regeringspartner is.

Oh, en kunnen we er dan ook voor pleiten om alle steun aan Griekenland — in welke vorm dan ook — per direct stop te zetten? Er is geen enkele reden dat de Nederlandse belastingbetaler krom moet liggen om de rekeningen te spekken van Kammenos en vrienden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Griekenland heeft onze hulp nodig. De bevolking daar moet niet de dupe worden van politieke spelletjes. Dankzij de EU kennen we het begrip solidariteit met je naasten

  1. HW

   Onzin, want blijkbaar hebben ze het daar zo goed, dat ze het verkregen geld niet gebruiken voor het doel, maar voor een elite die graag meer uitgeeft, dan ze verdienen. Dit was toch mede de oorzaak, dat de Grieken onze steun nodig had.
   Nu men aantoonbaar weer naast de pot piest, moeten de Grieken eerst zelf de vuiligheden opruimen en zolang dit niet gebeurt verdienen ze ook geen steun.

  2. henkC

   Ooit in Griekenland geweest? Of is dit een standaard reflex van je?

 2. Ni28

  Democratie heeft de pech dat deze haar oonsprong in Griekenland heeft. Dan begrijp je beter dat je met deze alle kanten op kunt gaan. Misschien een item voor mw. Sargentini, die gaat toch over democratische waarden?

 3. van Urk

  Wat voor gedoe was het ook alweer met Hongarije? De groene communist Sargentini heeft kennelijk te vroeg gefeest. http://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/09/na-orban-laat-sargentini-ook-dubieuze-democratische-praktijken-elders-in-eu-onderzoeken-643720/

  1. Ni28

   Ik vrees dat dan het einde van de EU zeer dichtbij zou komen. Alleen critici van de EU moeten aangepakt worden, wie meezingt niet. Hetzelfde als in het communisme.

 4. Koos sssss

  Griekenland is Griekenland. Wat ze daar doen moeten ze zelf weten. Alleen niet in een economische unie met ons.

 5. hans-e-pans

  Laat Griekenland enige eeuwen door de Turken bezet zijn geweest, die doen tegenwoordig ook dit soort dingen. Het zal wel een overblijfsel zijn uit het verleden.

 6. henkC

  Griekenland.. lastig.
  Nauwelijks of geen belasting moraal. De minder bedeelde en ouderen zijn het kind van de rekening.

  Kort verhaaltje.. Griekse vrienden hebben een aantal zaken in een straatje. Zeg maar even “hun straatje”. Op de vraag of ze belasting betalen kijken ze je vreemd aan en zeggen “Natuurlijk!!” Op alles wat we kopen zit belasting, dat is in NL toch ook zo?
  (Ik) Nee, ik bedoel op hetgeen jullie hier met de zaak verdienen, betaal je daar belasting over? (Hij) Nee, natuurlijk niet, we betalen toch al over hetgeen we kopen? Ik hoef toch geen 2 keer belasting te betalen?

  Idem met wat wij noemen “corruptie” is daar een volledig geaccepteerde vorm van zaken doen. “Geschenken” tijdens zaken zijn daar normaal.
  (Net zoiets als het appartementje van onze Pechthold).

  Daarnaast.. Er is echt serieuze armoede en niet zo’n klein beetje ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.