Expert: afschaffen dividendbelasting kan nog duurder worden, tot tweeënhalf miljard euro

Nog duurder? Jazeker, nog duurder. Het was sowieso al bekend dat de kosten veel duurder uit konden vallen, maar het totale bedrag lijkt steeds sneller veel hoger te worden. Tenminste, als we experts moeten geloven. Het ligt natuurlijk ook aan de berekening die je gebruikt. Mark Rutte krijgt het in elk geval met elke dag meer benauwd als het onderwerp ‘dividendbelasting’ voorbij komt. Terecht, want een expert geeft aan dat de kosten nog veel hoger uit kunnen vallen. 

Het afschaffen van de dividendbelasting is waarschijnlijk nog veel duurder dan het kabinet doet voorkomen. Het kostenplaatje kan makkelijk oplopen tot wel tweeënhalf miljard euro. Dat stelt fiscalist Michiel Spanjers op basis van cijfers uit de Miljoenennota 2019 die deze krant heeft gepubliceerd. Spanjers is verbonden aan de Universiteit Leiden en was eerder politiek adviseur bij het ministerie van Financiën. Het kabinet maakt het zich nu wel erg makkelijk, volgens Spanjers. Rutte III heeft er baat bij als het doet alsof het schrappen van de dividendbelasting minder kost dan in werkelijkheid het geval is. En dat is precies wat er lijkt te gebeuren, zegt de fiscalist die een autoriteit is op dit vlak.

Dat het kabinet stelt dat het jaar erna het schrappen van de belasting plots een half miljard minder zou kosten dan die schatting van 2,4 miljard, dat gaat er bij Spanjers niet in. „Dan reken je het naar jezelf toe”, verwijt de fiscalist het kabinet.

Rond het ministerie van Financiën valt te horen dat de rekenmeesters daar denken dat er volgend jaar eenmalig meer dividendbelasting betaald wordt door een verschuiving in andere belastingen. Spanjers erkent dat effect, maar zegt ook dat bedrijven naar verwachting in 2020 juist meer dividend zullen uitkeren dan het jaar ervoor. Ze zullen hun winstuitkering immers deels oppotten tot het moment dat de aandeelhouders er geen belasting meer over hoeven te betalen. Dat alles maakt dat er volgens hem in 2020 juist hogere kosten zijn voor het afschaffen van de dividendbelasting. „Ik durf te zeggen dat het richting de 2,5 miljard gaat.”

Misschien een te technisch verhaal, maar het is duidelijk dat de prognoses van de regering iets te positief zijn bijgesteld. Dat fenomeen is een bestuur natuurlijk niet vreemd, want of het nu het lokale- of het nationale bestuur is, kosten vallen altijd hoger uit door te positieve prognoses. Die prognoses zijn te positief, omdat beeldvorming en politieke besluitvorming belangrijker lijkt te zijn dan wat de belastingbetaler daadwerkelijk zal moeten betalen.

Ik kan mij dan ook heel goed voorstellen dat Spanjers uiteindelijk gelijk gaat krijgen en dat we dan over een aantal jaar met weemoed terugkijken naar deze periode. Als het Kabinet tenminste nog staat. Naarmate de maanden voorbij vliegen krijg ik steeds meer het idee dat het Kabinet de volgende zomer niet gaat halen. Misschien ben ik te pessimistisch ingesteld, dat zou zomaar kunnen. Enfin, hier gaat Rutte nog Kamervragen over krijgen, het is nog lang niet voorbij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. henkC

  Boeit me geen ene reet….
  Mijn toekomst is verzekerd…

  Getekend
  M. rutte

  1. DolleDries

   Een voormalig adviseur in de politieke arena Hans Kriek weet het zeker: Pechtold stapt op. ,,NIEUWS: Pechtold treedt af. Uit betrouwbare bron vernomen dat hij binnenkort aftreed. Partijcongres 6 oktober”, aldus Kriek.

   Ik treed toch af en mijn lijst van wangedrag is zo lang dat toch niets meer mij kan beschadigen. Ik krijg toch wel een baantje.

   Getekend,

   A. Pechtholt

 2. wheelboy

  och dan gooien we toch de BTW weer omhoog en de accijnzen en belastingen op energie en rookwaar . En we bezuinigen wat op andere vlakken en we noemen het een economische tegenvaller .Niets gelogen en we zijn er toch .Was getekend VVD CU CDA D666 en meeloper SGP .En dat de meerderheid van de NL bevolking dit in zn geheel niet ziet zitten boeit geen een kabinet lid . Das de NL democratie .

 3. Siemien

  Nou ja zeg wie had dat nou gedacht?!!!

 4. Adriaan

  Eén ding weet ik wel: Rutte liegt op voorhand. Het zal ons ongetwijfeld meer gaan kosten dan het oplevert. En dan te bedenken dat het de grote beleggers niet eens interesseert of die belasting nu wel of niet wordt geheven.

 5. Bes Tolen

  De schade voor Nederlandse beleggingsinstellingen onroerend goed is groot. De koersen zijn sterk gedaald dus zijn er forse verliezen geleden en in het geval van verkoop door aandeelhouders al gerealiseerd. Hier zijn nieuwe eigenaren voor in de plaats gekomen en dat zijn denkelijk geen inwoners van Nederland maar clubs, die eerder op overname van zo’n fonds azen. Manipulatie staat voor de deur. Zoals er al voor miljarden euro’s aan Nederlands onroerend goed van door de internationale geldpolitiek verarmde Nederlanders particuliere eigenaren tegen gedwongen fancy prijzen in Amerikaanse en Britse handen is over gegaan de laatste tijd. Wie in de aandelen is blijven zitten, heeft uiteraard nu ook al grote schade. Het kan nog veel dramatischer worden. Deze oude aandeelhouders kunnen alles kwijt raken door manipulatie van machtige fondsen uit de VS en Engeland. De vraag rijst of nu ook eens de rijksoverheid wordt aangesproken voor de verliezen. Het zou voor het eerst zijn maar wel terecht. De VEB, Vereniging Effecten Bezitters heeft tegen banken en andersoortige bedrijven nogal wat rechtszaken aangespannen. Vaak wat bereikt. De overheid is nooit aangepakt en dat kan veranderen. Dat moet zelfs eens veranderen want we hebben een politiek, die zich steeds tegen onze belangen richt.

 6. Vliegenvanger

  Hoogste tijd om Rutte buiten te schoppen met zijn eeuwige glimlach. Hij lacht alles weg en niemand grijpt in. Wanneer staat er een nieuwe sterke leider op, en schopt Rutte en kornuiten het catshuis uit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.