Geert Wilders eist van Mark Rutte om te kijken naar terugkeer van 70.000 Syriërs: Rutte wijst het af

snapshot
Foto: Geert Wilders tijdens een optreden in de Tweede Kamer. Bron: Tweede Kamer / NOS.

Er is weer bonje geweest tussen onze premier, Mark Rutte, en de leider van de PVV, Geert Wilders. Dit keer gaat het om de terugkeer van 70.000 Syriërs. Tenminste, de mogelijke terugkeer van deze mensen. Wilders eist van Rutte dat hij gaat kijken naar de terugkeer van Syrische vluchtelingen, omdat er delen veilig zijn. ‘Er zijn al delen van Syrië veilig, zelfs zo veilig dat Syriërs uit buurlanden al terugkeren.’

Wilders wil dat Rutte bereid is om vanaf morgen te kijken of in Nederland verblijvende Syriërs, in totaal een groep van 70.000 vluchtelingen, terug te sturen naar delen van het land. Rutte zegt dat het niet aan de politiek is om te bepalen of ze terug gaan. Het zijn allerlei ook internationale instanties die bepalen of een land veilig is. Dus het gaat niet gebeuren.

Rutte neemt ook afstand van het plan van de PVV om te komen tot een verbod op islamitische uitingen in de openbare ruimte. Volgens Rutte is dat voorstel in strijd met de Grondwet, zoals de vrijheid van meningsuiting. “We zien er niets in.”

Dat Rutte afstand neemt van het verbod van de PVV vind ik een heel goede beslissing, chapeau, maar het antwoord op het ‘dringende verzoek’ van Wilders is raar. Het is inderdaad niet alleen een politiek besluit, maar het is wel deels een bestuurlijk dus indirect een politiek besluit. Daarnaast gaf Wilders ook nog aan dat het Kabinet wel iets kan doen aan de Syriërs die vrijwillig terug willen keren.

Ook daar geeft Rutte geen reactie of antwoord op. In plaats daarvan geeft Rutte aan dat Wilders het Turkijeplan niet steunde, waarbij Turkije Syrische vluchtelingen opnam. Ik begrijp dat het complexer ligt dan alleen maar een politiek besluit maken in de Ministersvergadering, maar het ook weer niet zo complex dat Rutte geen direct en normaal antwoord kan geven. Wilders heeft gelijk, dadelijk gaat het weer zo lang duren, dat die mensen nog geen eens meer weg kunnen. Al hadden ze het misschien zelfs al eerder gewild.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

15 reacties

 1.   

  Rutte = EXTREEM links.

  Vandaar dat hij een regering wilde vormen met terroristenpartij groen links.

   1.   

    tRutte moet echt optiefen!

    Wanstaltige kwee die er rondkruipt.

    Kakkerlak!

 2.   

  Ik begreep van Wilders dat 54000 statushouders een sociale huurwoning hebben gekregen in de laatste 4 jaar en dat er zoveel gebouwd zijn. Nederlanders die jaren wachten kunnen barstten

 3.   

  Der Wilders moet eigenlijk nog wat verder gaan en alvast de contouren voor implementatie van een succesvol remigratiebeleid schetsen. Hij kan onder andere bewustmakend beginnen met kritiekloos overgenomen Obama slagzinnen die de laatste jaren ook in E`Europa de politiek bepaalden eens kritisch te bevragen. https://www.youtube.com/watch?v=3w48P6sYJ6o

  1.   

   Wilders zou wat mij betreft het onder de aandacht moeten brengen met grovere bewoordingen!

   Hij is nog veel te netjes!

  2.   

   Vergeet niet dat juist mede door de financiële. steun van Rutte deze burgeroorlog mogelijk was en deze vluchtelingen stroom op gang is gebracht met miljoenen doden.. Vroeger gingen zulke figuren naar een zitbankje in Neurenberg

 4.   

  Rutte is een figuur die nergens zijn tanden in vastbijt en alles blijft wegpoetsen te daar gaan wij niet over daar zijn de verdragen voor,maar om ze binnen te halen staat de deuren wagenwijd open.
  Het word tijd dat hij oppleurt ,dat zou een verademing zijn de slappe zak.

  1.   

   U bent Balkenende al vergeten, die zo vaag kletste dat hij volkomen oncontroleerbaar was.
   Toen Rutte hem opvolgde slaakte men van links tot rechts een zucht van opluchting.

 5.   

  Orbán over hoe het immigratieprobleem op te lossen: “Ze niet binnen laten en wie binnen is naar huis sturen. Zo simpel als dat.”

 6.   

  Ja éénmaal hier vinden de kartels het prachtig natuurlijk, Sylvana is een cultuur verkrachtster nou Rutte en co doen er een scheppie bovenop hoor..

 7.   

  Dan hebben we het nog niet eens over de, overwegend jonge, mensen uit Somalien, Eritrea of anderen uit die regio. Men heeft in die regio verdragen gesloten zodat het daar veiliger zal worden/zijn.

 8.   

  Rutte Quisling

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!