Geert Wilders eist van Mark Rutte om te kijken naar terugkeer van 70.000 Syriërs: Rutte wijst het af

Geen categoriesep 21 2018, 18:30
Er is weer bonje geweest tussen onze premier, Mark Rutte, en de leider van de PVV, Geert Wilders. Dit keer gaat het om de terugkeer van 70.000 Syriërs. Tenminste, de mogelijke terugkeer van deze mensen. Wilders eist van Rutte dat hij gaat kijken naar de terugkeer van Syrische vluchtelingen, omdat er delen veilig zijn. 'Er zijn al delen van Syrië veilig, zelfs zo veilig dat Syriërs uit buurlanden al terugkeren.'

Wilders wil dat Rutte bereid is om vanaf morgen te kijken of in Nederland verblijvende Syriërs, in totaal een groep van 70.000 vluchtelingen, terug te sturen naar delen van het land. Rutte zegt dat het niet aan de politiek is om te bepalen of ze terug gaan. Het zijn allerlei ook internationale instanties die bepalen of een land veilig is. Dus het gaat niet gebeuren.

Rutte neemt ook afstand van het plan van de PVV om te komen tot een verbod op islamitische uitingen in de openbare ruimte. Volgens Rutte is dat voorstel in strijd met de Grondwet, zoals de vrijheid van meningsuiting. "We zien er niets in."

Dat Rutte afstand neemt van het verbod van de PVV vind ik een heel goede beslissing, chapeau, maar het antwoord op het 'dringende verzoek' van Wilders is raar. Het is inderdaad niet alleen een politiek besluit, maar het is wel deels een bestuurlijk dus indirect een politiek besluit. Daarnaast gaf Wilders ook nog aan dat het Kabinet wel iets kan doen aan de Syriërs die vrijwillig terug willen keren.
Ook daar geeft Rutte geen reactie of antwoord op. In plaats daarvan geeft Rutte aan dat Wilders het Turkijeplan niet steunde, waarbij Turkije Syrische vluchtelingen opnam. Ik begrijp dat het complexer ligt dan alleen maar een politiek besluit maken in de Ministersvergadering, maar het ook weer niet zo complex dat Rutte geen direct en normaal antwoord kan geven. Wilders heeft gelijk, dadelijk gaat het weer zo lang duren, dat die mensen nog geen eens meer weg kunnen. Al hadden ze het misschien zelfs al eerder gewild.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten