Grapperhaus spreekt artikel van de Volkskrant tegen: ras of religie worden niet vastgelegd

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) is politiek verantwoordelijk voor het OM. Bron: Christiaan Krouwels / Wikimedia Commons.
Foto: Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) is politiek verantwoordelijk voor het OM. Bron: Christiaan Krouwels / Wikimedia Commons.

Het artikel van de Volkskrant heeft nogal wat teweeg gebracht. In het artikel wordt gesproken over het meenemen van ras of religie bij het verkrijgen van een wapenvergunning. Men sprak al snel van ‘racisme’ en ‘discriminatie’. Anderen konden niet geloven dat het Kabinet serieus met dit voorstel zou komen. Een halve dag later komt minister Grapperhaus met een reactie: natuurlijk niet.

Minister Grapperhaus spreekt tegen dat hij van mensen die een wapenvergunning aanvragen ras, religie en politieke overtuiging wil gaan registreren, zoals de Volkskrant vanochtend meldde. Kamerleden reageerden kritisch op het plan, maar volgens Grapperhaus leidt het krantenartikel tot misverstanden.

Volgens Grapperhaus is de betekenis daarvan dat de politie bij het onderzoek tegen informatie kan aanlopen die relevant kan zijn voor contacten van de aanvrager met bepaalde groeperingen. “Uit zulke informatie kun je soms afleiden welke politieke overtuiging iemand heeft of welke religie en die informatie moet de politie kunnen gebruiken.”

De minister noemt als voorbeeld iemand die zich geuit heeft als aanhanger van de jihad. Als die man of vrouw een wapenvergunning aanvraagt, is dat volgens Grapperhaus voor de korpschef relevante informatie. “Daar kan ook uit blijken dat zo iemand moslim is, maar dat is niet relevant voor de beoordeling.”

Het blijkt dus dat het voor het grootste gedeelte een groot misverstand is. Het kan zijn dat Grapperhaus liegt, of dat het een proefballonnetje was en hij nu zijn antwoord heeft, maar laten we hem geloven. In dat geval is de media er weer ingetrapt en kunnen we stellen dat voorbarige journalistiek is geweest. Keuzes laten afhangen van iemand zijn huidskleur of geloofsovertuiging kan echt niet. Dat weet Grapperhaus dondersgoed.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

7 reacties

 1.   

  Ik lees nooit de Volkslrant. Zo voorkomt men dit soort nepnieuws te lezen.

  1.   

   Volkslrant is ook niet te lezen, multinicker.

 2.   

  Over ‘racisme’ wordt vaak zo spastisch gedaan. Ik vind het een uitstekend idee om bij elke af te geven wapenvergunning nauwgezet ras, religie, overtuigingen, herkomst en andere relevante gegevens te noteren. Als dat zonder onderscheid gebeurt is er niks mis mee.

 3.   

  Grapperhause heeft zijn zwarte haar afgeschoren zodat hij er nu als een echte Hollander uit ziet.

  1.   

   Fritsje nu als humorist?

 4.   

  En wat Grapperhouse aangaat wordt ook de kleur haar niet vastgelegd.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!