Het gaat even goed met Griekenland en het land wil nu al een streep door gemaakte afspraken

Afspraak = afspraak. Dat lijkt volgens mij best een goed fundament om op te leven. De verwachtingen zijn duidelijk en je gaat respectvol met elkaars positie om.  in Griekenland denken ze daar blijkbaar anders over, want die proberen onder Europese afspraken vandaan te komen als ze ook maar een beetje bewegingsvrijheid denken te hebben. Het gaat weer beter met de economie in Griekenland en het land kan financieel weer op eigen benen staan.

Dat betekent dat de Grieken de positie denken te hebben om weer eisen te kunnen gaan stellen. Het land heeft pensioenafspraken gemaakt met de rest van de Europese landen. Zeer ingrijpende veranderingen, maar zoals ik net al stelde: afspraak = afspraak. Niet dus, want de Grieken willen de afspraken schrappen.

Het opnieuw korten van de pensioenen ligt uiterst gevoelig voor Tsipras’ linkse regeringspartij Syriza. Gedurende de vele harde saneringsronden van de laatste jaren zijn de pensioenen gehalveerd. Verschillende kabinetsleden hebben zich tegen een nieuwe bezuiniging uitgesproken. Maar die is wel eerder afgesproken met de Europese partners, voordat vorige maand een eind kwam aan het leenprogramma voor Griekenland.

Tsipras sprak uitgebreid over het feit dat Griekenland nu weer op eigen benen staat. “Dat was niet een gelopen koers. Drie jaar lang en bijna elke dag waren er weinigen die geloofden dat we het voor elkaar zouden krijgen.” Maar, zei hij, er is een eind gekomen aan de vicieuze cirkel, en de Griekse economie is gestabiliseerd. “Er is weer economische groei na negen jaar, de werkloosheid is gedaald van 27 naar 19,1 procent, en er zijn 300.000 arbeidsplaatsen gecreëerd.”

De Griekse bevolking verdient compensatie en een cadeautje voor de moeite. Begrijpelijk, maar volgens mij begrijpt Tsipras niet dat de houding die hij nu aanneemt er juist voor zorgt dat de Europese partners en financiële markt het gevoel krijgen dat de Grieken niet te vertrouwen zijn en dat er geen afspraken mee gemaakt kan worden. Dan is Griekenland weer terug bij af, of erger. De Griekse premier doet wel alsof alles weer koek en ei is, maar dat is natuurlijk nog lang niet zo. Het is nu stabiel, maar dat kan weer zo veranderen. Hij doet er goed aan als die zijn afspraken na komt, anders kunnen de gevolgen nogal naar zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Ni28

  Het geld is binnen en de feest kan weer beginnen.

  1. swetsnek

   Welk geld ???. Volgens mij hebben we nog miljarden van hun tegoed, dus dat ventje moet even rap weer inbinden

   1. Adriaan

    @swetsnek, volgens mij is er afgesproken dat het ‘geleende’ geld niet terugbetaald hoeft te worden.

    1. Ni28

     Het is niet openlijk afgesproken om de burgers niet te alarmeren maar het zal de realiteit zijn.

    2. hans-e-pans

     Alleen weten wij, belatingslaven, dat nog niet.

  2. Ni28

   Het geleende geld zullen wij nooit meer terug zien. Wat wij zullen zien is dat Griekenland binnen afzienbare tijd weer hulp nodig zal hebben. Dezelfde geld die in Nederland broodnodig is voor armoedebestrijding. De oudere en zwakke die afhankelijk van de voedselbanken zijn. Die noot aan het woord komen als hun gevraagd wordt hoe zij hun oude dag doorkomen. Want dat wordt altijd de rijke ouderen in een dure straat gevraagd en die kunnen beamen dat de de ouderen in Nederland het zo goed hebben net als zij. Pure MSM propaganda voor de regeerders. Neen, in Griekenland mogen de ouderen niet meer gekort worden terwijl het hier in Nederland jaarlijks doorgaat om de Grieken, de migranten en noem maar op op been te houden. Alleen onze benen kunnen dat niet eindeloos aan.

  3. Ni28

   De straatarme Grieken zullen hun problemen bespreken onder het ontbijt, lunch of diner in een restaurant. Gaat u ook massaal elke dag buiten de deur eten?

 2. Holland

  Griekenland heeft 9 jaar op het strafbankje gezeten en het land is nu straatarm omdat vrijwel alles van waarde (havens, eilanden, nutsbedrijven, industrieen etc.) is verkocht aan buitenlandse investeerders. Van de gedoneerde miljarden heeft Griekenland zelf nauwelijks geprofiteerd, want dat geld is gelijk teruggevloeid om het verlies van de leenbanken in Europa te compenseren. De bevolking lijdt zwaar (hoe kom je rond van een half pensioen?) en als Griekenland een eerlijke kans wil krijgen lijkt het tijd om een groot deel van de schulden kwijt te schelden. In de geldverstrekkende landen is het toch al afgeschreven.

  1. Ad Infinitum

   100 % correct ! Griekenland heeft geen export van betekenis. Kwijtschelding vd schulden is de enige oplossing.

  2. Tengo Kawana

   Eens met Holland.

  3. Henk-Jansen

   Ik wist niet dat ik dit ooit nog zou zeggen maar ik ben het ook eens met Holland!

 3. henkie

  Simpele zielen hebben het maar over dat geld dat zogenaamd naar Griekenland is gegaan.
  Er is geen geld naar Griekenland gegaan, wanneer dringt dat door tot de simpele zielen?
  Of zijn er weer groeperingen met een agenda om deze onwaarheid te verspreiden?

  De Griekse banken waren voor bijna 100% in handen van Duitse en andere EU banken. Dat geld is betaald door de EU rechtstreeks (op papier via de Griekse banken) naar de Duitse en andere EU banken om die overeind te houden.

  De gewone Grieken zijn geknecht en gekneveld en op een honger rantsoen gezet. Griekse bezittingen en bedrijven zijn in de uitverkoop gegaan en zijn nu ook in handen van andere EU landen. Met die bedrijven gaat het nu inderdaad goed, goedkope arbeid uit Griekenland of anders wel Bulgarije, Albanie of Macedonia, nog goedkoper.
  300.000 banen erbij? Door wie zullen deze vacatures worden vervuld en voor wat voor loon?
  Sinds 2010 zijn 355.000 Grieken uit Griekenland gevlucht, en de verwachtingen zijn dat dit zal toenemen.
  Zoals de Rabobank al aangaf, het Nederlandse bedrijfsleven ziet geen noodzaak lonen te verhogen, omdat het aantal Grieken…enz op de arbeidsmarkt wordt onderschat. En ondertussen verdwijnen de mensen met vakmanschap en kunde uit Griekenland.
  Griekenland wordt steeds meer een grabbelton voor goedkope middelen. Waar is de solidariteit in de EU?
  EU is kapitaal/kapitalisme pur sang, en staat ten dienste van het kapitaal en de elite.

  1. Seneca

   @henkie
   uitstekend verwoord!

 4. fusilier

  Gladjanus Dijsselbloem erkende dat Griekenland te zwaar is aangepakt ,en rijd daar onder zware beveiliging rond. Ze kunnen zijn bloed wel drinken daar,en hij is een van de meest gehate figuren daar. Bittere armoede heerst daar onder de bevolking, en geen kans op werk. Terwijl de grenzen open staan voor gelukszoekers ,die je hier sowieso niet aan het werk krijgt.

 5. Ego-non-solus

  Afspraak = afspraak? Het vereist een grenzeloos gevoel van naïviteit om te geloven dat zoiets voor politici nog bestaat. De Nederlandse regering en de Europese Unie tonen bijna dagelijks dat dit credo moet worden gelezen als “afspraak = afspraak zolang het ons uitkomt”.
  Betrouwbaarheid is iets van vroeger, net als democratie helaas. Het nieuwe credo is dat de mensheid bedrogen wil worden en ja, politici vervullen die wens dan graag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.