Het gaat even goed met Griekenland en het land wil nu al een streep door gemaakte afspraken

Geen categoriesep 09 2018, 8:00
Afspraak = afspraak. Dat lijkt volgens mij best een goed fundament om op te leven. De verwachtingen zijn duidelijk en je gaat respectvol met elkaars positie om. in Griekenland denken ze daar blijkbaar anders over, want die proberen onder Europese afspraken vandaan te komen als ze ook maar een beetje bewegingsvrijheid denken te hebben. Het gaat weer beter met de economie in Griekenland en het land kan financieel weer op eigen benen staan.
Dat betekent dat de Grieken de positie denken te hebben om weer eisen te kunnen gaan stellen. Het land heeft pensioenafspraken gemaakt met de rest van de Europese landen. Zeer ingrijpende veranderingen, maar zoals ik net al stelde: afspraak = afspraak. Niet dus, want de Grieken willen de afspraken schrappen.

Het opnieuw korten van de pensioenen ligt uiterst gevoelig voor Tsipras' linkse regeringspartij Syriza. Gedurende de vele harde saneringsronden van de laatste jaren zijn de pensioenen gehalveerd. Verschillende kabinetsleden hebben zich tegen een nieuwe bezuiniging uitgesproken. Maar die is wel eerder afgesproken met de Europese partners, voordat vorige maand een eind kwam aan het leenprogramma voor Griekenland.

Tsipras sprak uitgebreid over het feit dat Griekenland nu weer op eigen benen staat. "Dat was niet een gelopen koers. Drie jaar lang en bijna elke dag waren er weinigen die geloofden dat we het voor elkaar zouden krijgen." Maar, zei hij, er is een eind gekomen aan de vicieuze cirkel, en de Griekse economie is gestabiliseerd. "Er is weer economische groei na negen jaar, de werkloosheid is gedaald van 27 naar 19,1 procent, en er zijn 300.000 arbeidsplaatsen gecreëerd."

De Griekse bevolking verdient compensatie en een cadeautje voor de moeite. Begrijpelijk, maar volgens mij begrijpt Tsipras niet dat de houding die hij nu aanneemt er juist voor zorgt dat de Europese partners en financiële markt het gevoel krijgen dat de Grieken niet te vertrouwen zijn en dat er geen afspraken mee gemaakt kan worden. Dan is Griekenland weer terug bij af, of erger. De Griekse premier doet wel alsof alles weer koek en ei is, maar dat is natuurlijk nog lang niet zo. Het is nu stabiel, maar dat kan weer zo veranderen. Hij doet er goed aan als die zijn afspraken na komt, anders kunnen de gevolgen nogal naar zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten