Hoger onderwijs wéér op de schop: maximaal aantal punten eerste jaar niet meer nodig

Geen categoriesep 03 2018, 9:00
De Nederlandse studenten hebben het echt heel erg zwaar. Tenminste, als we minister Van Engelshoven moeten geloven wel. Om de psychische druk wat te verminderen, wil de minister een maximum installeren voor het aantal studiepunten die je in het eerste jaar moet halen. Veel universiteiten, zoals de Erasmus Universiteit, hebben het verplicht gesteld dat je als student in het eerste jaar alle punten moet behalen. Dit is het zogenaamde 'nominaam=normaal' principe.
Volgens de minister zorgt dit systeem voor te veel stress en te veel psychische problemen bij studenten. Dat heel veel studenten hun studie halen door louter de powerpoint presentatie te leren en daarnaast nog veel feesten, dat lijkt blijkbaar geen probleem te zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en per studie verschilt het ook heel erg, maar daarom moet je ook maatwerk leveren. De minister behandelt nu alle studenten en alle studies op een gelijke manier en dat is niet goed.
Er zijn nu eenmaal studies die niet volledig de diepte in gaan, of waarbij je met powerpoint presentaties of samenvattingen die je kan kopen de tentamens kan halen. Dat vind ik een zeer groot probleem. De nadruk op reproductie en niet op diepgang. Universiteiten zijn een soort machines geworden waarbij je feitjes en rijtjes uit je hoofd moet leren en dat is het. Nogmaals, dit zeg ik gechargeerd.

De minister van Onderwijs maakt zich zorgen over die prestatiedruk en vindt dat studenten de tijd moeten krijgen om te wennen aan hun nieuwe situatie. Vaak wonen ze net op kamers, moeten voor hun eigen eten en geld zorgen en een studie is anders dan de lessen op de middelbare school. "Soms hebben studenten even de tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe leven. Geef ze die kans", zegt de minister nadrukkelijk.

Ze is niet bang dat studenten het te gemakkelijk krijgen. "Ik ben niet bang dat ze nu gaan feesten, maar vind het vooral belangrijk dat ze zich breder ontwikkelen in de wereld en niet alleen hun diploma halen."

Ik vind het naïef, maar misschien ligt het aan mij. Focus je op de kwaliteit van het onderwijs, want het bindend studieadvies is niet het probleem. Lever maatwerk en behandel niet alle studies en studenten als één zuil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten