Hoger onderwijs wéér op de schop: maximaal aantal punten eerste jaar niet meer nodig

De Nederlandse studenten hebben het echt heel erg zwaar. Tenminste, als we minister Van Engelshoven moeten geloven wel. Om de psychische druk wat te verminderen, wil de minister een maximum installeren voor het aantal studiepunten die je in het eerste jaar moet halen. Veel universiteiten, zoals de Erasmus Universiteit, hebben het verplicht gesteld dat je als student in het eerste jaar alle punten moet behalen. Dit is het zogenaamde ‘nominaam=normaal’ principe. 

Volgens de minister zorgt dit systeem voor te veel stress en te veel psychische problemen bij studenten. Dat heel veel studenten hun studie halen door louter de powerpoint presentatie te leren en daarnaast nog veel feesten, dat lijkt blijkbaar geen probleem te zijn. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en per studie verschilt het ook heel erg, maar daarom moet je ook maatwerk leveren. De minister behandelt nu alle studenten en alle studies op een gelijke manier en dat is niet goed.

Er zijn nu eenmaal studies die niet volledig de diepte in gaan, of waarbij je met powerpoint presentaties of samenvattingen die je kan kopen de tentamens kan halen. Dat vind ik een zeer groot probleem. De nadruk op reproductie en niet op diepgang. Universiteiten zijn een soort machines geworden waarbij je feitjes en rijtjes uit je hoofd moet leren en dat is het. Nogmaals, dit zeg ik gechargeerd.

De minister van Onderwijs maakt zich zorgen over die prestatiedruk en vindt dat studenten de tijd moeten krijgen om te wennen aan hun nieuwe situatie. Vaak wonen ze net op kamers, moeten voor hun eigen eten en geld zorgen en een studie is anders dan de lessen op de middelbare school. “Soms hebben studenten even de tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe leven. Geef ze die kans”, zegt de minister nadrukkelijk.

Ze is niet bang dat studenten het te gemakkelijk krijgen. “Ik ben niet bang dat ze nu gaan feesten, maar vind het vooral belangrijk dat ze zich breder ontwikkelen in de wereld en niet alleen hun diploma halen.”

Ik vind het naïef, maar misschien ligt het aan mij. Focus je op de kwaliteit van het onderwijs, want het bindend studieadvies is niet het probleem. Lever maatwerk en behandel niet alle studies en studenten als één zuil.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. DolleDries

  Ik las van de week dat ze veel zuipen.

  1. hans-e-pans

   Het zuipen tast bij velen de hersencellen aan. We hebben in Nederland niet voor niets het begrip, “Drank maakt meer kapot dan je lief is”.

 2. Frits Jansen

  Ik heb op oudere leeftijd nog een tweede studie gedaan en constateerde dat de collegebanken vol kassières zaten die ik kende van winkels uit de buurt.

  Maar serieus: ik denk dat de kern van het probleem is dat veel studenten niet meteen de juiste studie kiezen. Twee van de drie dochters van mijn broer begonnen met een HBO-studie waar ze zich te pletter verveelden, en schoven toen door naar de universiteit.

 3. Ad Infinitum

  Afhankelijk van de studierichting zijn er ook externe factoren die bepalend zijn. Voor thuiswonende studenten zijn reistijden belangrijk. Dat komt er bovenop. Reizen met OV vanuit de provincie is niet het aantrekkelijkste. Vooral de haaien in de verhuursector hebben dat door.
  Dus ook het financieele plaatje. Extra stress dus.

  1. Capo

   @Pecunia: Hoe zat het ook alweer, snappie um?

 4. Rechtsaf

  Logisch want ja de tegenwoordige “nieuwe Nederlanders” moeten natuurlijk wel een diplomaatje kunnen halen………….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Ni28

  De scholieren die al een minder goede basis op school hebben gekregen hebben het later moeilijk. Dus worden de normen in hogere onderwijs ook verlaagt. Probleem opgelost. Nederland wordt steeds dommer.

  1. Original NL

   @Ni28…
   ….Nederland wordt steeds dommer……
   Gelukkig dat door de komst van al die artsen,tandartsen en ingenieurs uit afrika het nederandse IQ flink is gestegen!

   1. Ni28

    Vergeet de medicijnmannen uit de bush bush niet.

  2. Ni28

   Studenten hebben het vroeger misschien nog moeilijker gehad en je hoorde niets, zij deden het gewoon omdat zij beter voorbereid waren. Vroeger promoveerden studenten op echte onderzoeken soms baanbrekende vindingen. Kwaliteit telde en dat was belangrijk voor het aanzien van de hoogleraar. Tegenwoordig staan zij in de rij met statistische onderzoeken omdat de hoogleraar op kwantiteit afgerekend wordt. Zo daalt langzaam het niveau van de opleidingen wat later in praktijk merkbaar wordt als de volgende generaties opgeleid worden door de huidige.

  3. Fortiori

   Inderdaad. verlaagd.

 6. Hermann

  Goed onderwijs is top prioriteit. In Trouw een mooie collumn vandaag. Het aantal studenten aan Nederlandse universiteiten is bedroevend laag. In het buitenland is de belangstelling voor de Nederlandse taal groeiende. In Duitsland, met name in de grensstreek is het keuzevak nr. 2 naast het Engels. Meer als 30.000 leerlingen op de middelbare school hebben het in hun keuze pakket.
  Dat geeft te denken. Het zou zo maar kunnen dat een nieuwkomer later voor de klas staat om het Nederlands aan de Nederlanders te onderwijzen.

 7. sjun

  Met al die influx vliegen de criteria omlaag. Als het zo doorgaat zal het Nederlandse W.O ook niks meer waar zijn en worden jaartallen van slagen belangrijk.

 8. Karel de Grote

  Hoger onderwijs is tot de universiteit en het zijn gewoon leerlingen en leraren, dus geen docenten, probeer eens in de van Dale te kijken en Nederlands te leren want dat krijgen die z.g. studenten niet meer en bij de redacties van veel tijdschriften krijg je het idee dat er alleen maar lts leerlingen zitten. Oh ja, ik ben van voor de mammoetwet, toen we nog moesten leren en presteren en geen pretdiploma’s hadden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.