Nederland reageert luchtig op de terreuraanslag in Amsterdam: Nederlandse nuchterheid?

Nederland reageert luchtig op de terreuraanslag in Amsterdam: Nederlandse nuchterheid?

Voor het eerst sinds een hele lange tijd, al is er een verdeelde mening over de steekpartij in Den Haag, is er een terreuraanslag geweest in Nederland. We zijn als volkje al jaren lichtelijk gespannen over een eventuele aanslag in Nederland. Ook ik moet bekennen dat ik mij in sommige treinritten richting Amsterdam mij niet erg veilig voelde. Des te opmerkelijker is de luchtige houding van Nederland op dit moment.

Vanochtend zat ik met mijn bakkie pleur de nieuwsmedia te lezen en ik kwam een goed artikeltje tegen van het AD. Daarin wordt uitgelegd waarom Nederland zo nuchter reageert op de terreuraanslag in het centraal station van Amsterdam. De krant merkte terecht op dat het vrij weinig in het nieuws is geweest (dus niet dagenlang intensief) en de politiek ook vrij kalmpjes reageert.

Volgens terrorismedeskundige Jelle van Buuren komt het door het kordate optreden van de autoriteiten, de goede communicatie (in tegenstelling tot de messentrekkerij in Den Haag), het feit dat het Amerikaanse slachtoffers waren en tenslotte dat het een Duitse asielzoekers was. Deze factoren zouden ervoor zorgen dat we als Nederlanders ons minder druk maken om deze terreuraanslag.

Van Buuren stelt zelfs dat het een kleine aanslag is en dat we daarom een beetje opgelaten reageren. We zouden al zo lang in spanning afwachten op de eerste terreuraanslag, zo lijkt hij het te stellen, dat de angst ervoor zorgde dat we iets 'groots' zouden meemaken. Dan valt deze aanslag volgens Van Buuren wel mee. Hij bedoelt het natuurlijk 'relatief gezien', niet dat hij het bagatelliseert.

Het engste zinnetje vond ik deze:

Ook speelt mee dat afgelopen tijd in Europa vaker 'kleine' aanslagen zijn gepleegd door eenlingen, zegt de Leidse terrorismeonderzoeker. ,,Het lijkt erop dat we met z'n allen beter snappen en kunnen plaatsen dat zo'n steekincident kan plaatsvinden. Hoe erg het voor de slachtoffers ook is.''

Dit soort aanslagen lijken dus het 'nieuwe normaal' te worden. Het wordt even luchtig in dit interview geponeerd, maar het is juist dit fenomeen dat mij zorgen baart. Naar mijn mening is het helemaal niet goed dat we dit soort dingen normaal gaan vinden. We lijken wel steeds meer lamgeslagen door alle verschrikkingen in deze wereld, dat we dit soort aanslagen minder interessant vinden. Al helemaal omdat het niet om Nederlanders ging en ook niet om een asielzoeker die in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen. Blijkbaar halen we dan onze schouders op. Kleingeestig en vooral heel zorgelijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer