India gaat de Verenigde Staten achterna met het duurste overheidsprogramma op de wereld met ‘Modicare’

We hebben jarenlang gehoord van ‘Obamacare’ en de in de Verenigde Staten is het nog steeds een controversieel onderwerp. Het is een overheidsprogramma waarbij iedereen verplicht is om een ziektekostenverzekering te hebben en de ‘armere’ Amerikanen worden geholpen om ook verzekerd te zijn. Het wordt bekostigd door de federale staat en daardoor ook gelijk ontzettend duur. 

Op dit moment is er ergens anders in de wereld sprake van ‘Modicare‘, wat ongeveer vergelijkbaar is met Obamacare. Het is het duurste overheidsproject op de wereld en het moet arme Indiërs ook helpen om verzekerd te zijn.

Modi lanceerde het systeem in Jharkhand, een van de armste staten van het land, samen met enkele andere ministers. Het voorziet in 500.000 roepies per jaar per familie, in een van de meer dan 8.735 geselecteerde ziekenhuizen. Het zou zo’n 100 miljoen families moeten helpen en zal de overheid zo’n 1,37 miljard euro per jaar kosten.

Het dekt de behandeling en bezorging in ziekenhuizen voor ernstige kwalen, maar ook medicatie en andere kosten drie dagen ervoor en 15 dagen erna. ,,Geen enkel land heeft zo’n programma… het zal een voorbeeld zijn dat mensen over de hele wereld zullen bestuderen”, zei Modi.

Er is heel veel kritiek geweest op Obamacare en dat heeft vooral te maken met de hoge kosten. Voor India zal dat niet anders zijn, maar het land wordt ook geplaagd door corruptie en zo een groot project zal dan ook misbruikt worden door corrupte ambtenaren en managers. Zal het ook echt helpen? Dat moeten we nog maar zien, maar een ding is zeker: de belasting zal stijgen in India. Collectieve overheidsprogramma’s (an sich altijd al collectief) zorgt uiteindelijk altijd voor stijging van de kosten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Adriaan

    Tengo Kawana 28 minuten ago
    Je zit te zeiken, Adriaan.

    Bekijk het maar.

    @Kawana, je bent de grootste lafaard en hufter die op dit forum aanwezig is. Je weet donders goed waar ik het over het heb, maar je wilt je ongelijk niet toegeven. Ik ben klaar met je. Klootzak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.