Jihadisten komen slimmer en radicaler uit de gevangenis: deradicalisering kan averechts werken

Een oud-lid van de Hofstadgroep geeft aan dat deradicalisering niet altijd werkt, maar juist averechts kan werken. Jihadisten bouwen een netwerk op en pogingen vanuit de overheid om hen te deradicaliseren lopen uit op niets, want de jihadisten worden alleen maar meer overtuigd van hun eigen gelijk en hun eigen visie. Dit heeft zeer negatieve implicaties voor het tot nu toe gevoerde beleid. 

,,Ze hebben in gevangenschap nieuwe netwerken kunnen opbouwen”, zegt Walters, die zelf na een gevangenisstraf van vijftien jaar, in 2013 na negen jaar vrij kwam. ,,Daarnaast hebben ze door contacten met andere jihadisten nieuwe zaken kunnen leren. Ze komen er slimmer uit dan ze naar binnen gingen.”

Walters deradicaliseerde in de cel. Het is volgens hem echter een illusie dat jihadisten deradicalisering kan worden opgelegd. ,,De kans is zelfs groot dat pogingen om deradicalisering op te leggen hen juist radicaler maken, omdat ze die zullen zien als een aanval op hetgeen hen het meest dierbaar is: hun geloof.”

De overheid en de politiek kunnen soms zo mechanisch denken over de menselijke ziel en de menselijke psyche. Alsof een deradicaliseringsprogramma het geheugen wist van een persoon en het vervangt met goede gedachten, alsof mensen computers zijn. Neen, de psyche is complex en organisch, zodat je het niet kan behandelen als een makkelijk te trainen dier.

Laten we leren van wat Walters zegt, want ik zie het alweer gebeuren dat dit jaren gaat duren en dan komt er een vernietigend rapport en dan is heel de politiek weer ‘verrast’. Dit soort signalen en waarschuwingen moeten we serieus nemen. We moeten nu al kijken naar wat de gevolgen zijn van het huidige beleid en of het wel werkt of niet. De ‘massaprogrammering’ door de overheid van ‘jihadisten’ is een project dat vanaf het begin af aan al is gefaald. Dat komt door een fundamenteel verkeerde benadering. Namelijk de mens zien als mechanisch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. AS210854

  Dat krijg je met die linkse knuffelaars, alles moet maar kunnen in de gevangenis en tbs instellingen. Och die arme zielige moslims hebben het al zo zwaar. Ze worden ach zo gediscrimineerd. Zum kotsen

  1. Frits Jansen

   Tuurlijk, allemaal l8nks geknuffel in die gevangenissen.
   U pleit voor een meedogenloos sharia strafrecht, als ik het goed begrijp?

   1. deelszon

    @Frits net als alle islamaanhangers begrijp je sarcasme niet..

 2. Morales

  Daarom zijn een touwtje met een strop en een krukje soms nog niet zo’n gek idee.

  1. Top

   Het kan humaner. In laten slapen bij de dierenarts, lijkt mij een prima alternatief. Is dit een slechte gedachte? ik vind van niet, want als die geloofs gestoorden, de kans krijgen, ben ik de pineut. Dus? Duidelijker kan ik het niet maken.

   1. Frits Jansen

    De Franse arts Guillot ergerde zich aan klunzige beulen die een veroordeelde soms pas na langdurig hakken met hun botte bijlen naar de andere wereld wisten te helpen, inmiddels wadend in een enorme plas bloed.

    Hij bedacht de guillotine, die met een schuin scherp mes in één klap het hoofd met al die foute gedachten scheidt van het lichaam. Gelukkig kunnen die niet apart verder leven.

 3. Ritter

  Je krijgt de islam niet uit de moslim.

  Het enige wat helpt is dat je deze personen niet toelaat in je land. Dan kunnen ze in ieder geval niet in het land voor problemen zorgen.

  Daarom het het terughalen van Jihadisten naar Nederland een slechte zaak………….je haalt immers de problemen naar Nederland.

  1. Frits Jansen

   En de moslimhaat haal je ook niet weg bij DDS.

   1. deelszon

    @Fritsje moslimhaat klopt niet, haat tegen een ideologie als de islam is wel juist, overigens elke islammongool hier op dds vindt het prima dat jihadisten vrijgelaten worden..

 4. P.Sisterons

  Kop eraf. Deden ze zelf ook bij tegenstanders.

 5. Adriaan

  Een klein kind kon ons dat nog wel voorspellen, maar slimme koppen dachten dat het wel zou lukken. Hoe naïef is dit beleid.

 6. Gerlos

  Touwtje om de nek en laten bundelen.

 7. Frits Jansen

  Er zit ook iets tegenstrijdigs in.
  Iemand radicaliseert omdat hij zeer overtuigd is. Dat praat je ‘m niet 123 uit het hoofd.
  “Deradicalisering” veronderstelt dat de betreffende persoon niet helemaal goed wijs is, en medisch behandeld moet worden.
  Bedenk wel dat wij in Nederland bijv. in Afghaanse ogen gewelddadige terroristen zijn.
  De Watergeuzen die Nederland in de 16de eeuw onveiligmaakten waren ook een soort terroristen.
  Kortom het gaat om Siegerjustiz: wie wint heeft gelijk.

 8. Ries

  Wie de doctrine van de islam verdedigt is een satanist. Dat geldt voor de fanatieke aanhangers van de islam, maar ook voor de trollen. Vandaag gelezen wat ze met een tot christendom bekeerde moslim doen:
  ….”Ali K. lebt dennoch weiter in Angst, Drohungen sind an der Tagesordnung. Er sagt: „Der Islam ist gewalttätig. Das war auch der Grund, warum ich diese Religion verlassen habe.“
  De islam is mensonterend. Ik kan er niets mooiers van maken. Moslims..donder alsjeblieft op en wel zo snel als mogelijk!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.