Kunstwerk ‘met IS op de foto’ in Enschede levert boze reacties op

De gemoederen liepen gisteravond hoog op toen ten tijde van het Gogbot-festival er een ‘kunstwerk’ werd opgetuigd waar je met een IS-strijder op de foto kan. Lokale partij Democratisch Platform Enschede riep op het doek direct te verwijderen! Dat meldt de Tubantia.

Het Gogbot Festival trekt altijd een beetje aparte acts, decoratie en figuren aan. Dat maakt het vaak ook ontzettend leuk en voor ieder wat wils. Dit keer viel een kunstwerk echter totaal uit de smaak. Het doek biedt de mogelijkheid om je hoofd door een gat te doen waardoor het lijkt alsof je in oranje overall op het punt staat onthoofd te worden door een IS-strijder.

Daar zijn ze niet zo van gediend in Twente, en terecht ook. Democratisch Platform Enschede, een soort lokale FVD, kreeg bijval van VVD-gemeenteraadslid Malkis Jajan toen ze opriepen om het te laten verwijderen.

De kunstenares zelf blijft achter haar werk staan, wat bedoelt was om te ‘prikkelen’ en ons moest laten afvragen in hoeverre je slachtoffer kunt zijn van iets waar je zelf niet bij aanwezig was. Klinkt als een flut excuus om de aandacht mee te trekken waar eerst een stempeltje van een kunstdocent voor nodig was. Het is dan ook meer een misplaatste ludieke grap dan dat het het label ‘kunstwerk’ verdient.

Mevrouw is ook totaal verontwaardigd dat er online zo’n blijk van afschuw heerst en zegt ‘Ik ben wel geschrokken van alles wat het losmaakt’, alsof ze dit niet aan zag komen. Prima dat er veel ruimte voor artistieke vrijheid is en dat mag ook zeker gewaarborgd blijven, zorg dan wel dat je er ook daadwerkelijk kunst mee produceert in plaats van dit ééndimensionale gedachte-experiment.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Vraagtekentje

  Kunst kan ik het niet vinden, wel een leuke voor de Efteling?

 2. Capo

  Relativeren is ook een vorm van vvmu.

 3. Seneca

  dat dit als ‘kunst’ wordt beschouwd, betekent dat de ‘critici’ geen idee hebben over – conceptuele – kunst. zij die dit hebben toegelaten dachten slechts aan hun declaratieformulier. indien dit op een tentoonstelling der actualiteit was getoond, daar was het beter tot zijn recht gekomen en was het ook niet tot afwijzende reacties gekomen.

 4. Adriaan

  Over smaak valt niet te twisten als het over kunst gaat. Maar dit classificeer ik niet onder kunst. Dit is ziekelijk. Straks komt er een foto van een naakt jongetje dat voorover gebukt staat, met een priester naast hem en op hoogte van zijn lul is een gat. Deze kunstenares moet een psychiatrische behandeling ondergaan.

  1. Ernst Quispel

   Aparte vergelijking.
   Waar het hoofd vol van is loopt de mond van over, zullen we maar zeggen.

 5. Pecunia

  Als je denkt dat het niet zieker kan, jawel je ziet het.

 6. Duke

  Ze verspreid propaganda van IS, met wie we nog steeds in oorlog zijn. Dit is daarom hulp bieden aan de vijand, belediging voor alle (Nederlandse) nabestaanden die dierbaren hebben verloren aan IS-barbaren en aanzetten tot haat tegen moslims. Strafbaar. Het OM moet hier tegen optreden.

 7. Kees

  Smakeloos.

 8. Karel de Grote

  Iedereen die geen meter verstand van kunst heeft noemt al snel alles kunst. Geloof me, kunst bestaat niet. Kunst volgens de galeries is gewoon ordinaire business. Waarom is fraaie architectuur geen ‘kunst’ en andere zaken. (Vul zelf maar). Als ze weer geld nodig hebben wordt er weer een nieuwe kunstemaker ontdekt.

 9. A3aan

  Ohhh, dit is kúnst! Vertel mij dan eens wat het verschil is, dit kunstwerk of een kunstige satirische cartoon van mohammed.

 10. J.Rademaker

  Kunst en muziek maken vergt oefening, inspanning en talent dat is hard werken dat doet men liever niet , worden statements dus.
  Als statement wel bloedstollend deze wreedheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.