Leraren trommelen de gehele publieke sector op om actie te voeren tegen afschaffen van dividendbelasting

Het plan voor het afschaffen van de dividendbelasting werd beantwoord met grote maatschappelijke weerzin. Bedrijven, groot en klein, zijn er op tegen, pensioenfondsen, vastgoedfondsen, ambtenaren, noem het maar op. Toch blijft het Kabinet stug achter het plan staan en lijkt het een soort Heilige Graal geworden voor de regering. Een groep leraren is het zat en wil een nationale actiedag organiseren waarop zo veel mogelijk mensen uit de publieke sector aan meedoen.

Vanuit verschillende hoeken worden serieuze investeringen geëist, zeer terecht. Gewoon, omdat het niet anders meer kan. De rek is eruit. Het is buigen of barsten. Geen geld voor extra agenten, verpleegkundigen, defensiepersoneel of leraren is een politieke keuze. Hoe je het ook wendt of keert. Ondertussen eisen we allemaal ons deel en worden we stelselmatig genegeerd.

Maar wat als we nu eens samen op – komen voor een gezondere publieke sector, omdat twee miljard veel beter te besteden valt. Met tienduizenden of honderdduizenden agenten, verpleegkundigen, leraren en militairen zij aan zij. Omdat zonder ons dit land tot stilstand komt. Begin oktober zal de afschaffing van de dividendbelasting onderdeel zijn van een nieuw belastingplan dat door onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een peperdure schandvlek.

Dit stuk is een deel van de brandbrief die de groep heeft opgesteld. Als het aanslaat kunnen ze inderdaad tienduizenden, zij het niet honderdduizenden mensen op de been krijgen. Wat als die groep door Den Haag waggelt? Bijna een hele stad vol? Ja, dan kunnen ze misschien druk zetten op het Kabinet en zou het zo maar kunnen gebeuren dat het plan wordt weggeworpen.

Het afschaffen van de dividendbelasting is an sich niet slecht, maar het gaat niet gepaard met lastenverlichtingen voor de burgers, waardoor er een scheve verdeling van lasten ontstaat. Het lijkt inderdaad een keuze voor het grootkapitaal, terwijl het daar helemaal niet om gaat. Het gaat om de rechtvaardige verdeling van lasten en lastenverlichting.

Normaliter krijg ik een nare bijsmaak van protesten en demonstraties, maar als deze groep het lukt om zo veel mensen bij elkaar te brengen: chapeau.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Paaldanseres

  Gaat never nooit nie lukken… daar is nederland gewoon veel te laks en te lui voor…

  1. Ni28

   Dat vrees ik ook. De politici hebben het hier heel makkelijk.

  1. HW

   Wat een onzin verhaal daar in Zwitserland.
   In Europa komen volgens onze regering alleen de hoogopgeleiden binnen uit Afghanistan, Irak, Syrië en Eritrea.
   Dit hebben allemaal op die universiteiten gezeten, die er bijna niet zijn.
   Zakkenvullers wil de regering niet, maar ze komen helaas en masse.

 2. Heinz

  Eerder had DDS het onderwijzend personeel op de korrel vanwege protesten voor een betere salariëring. Meesters en juffen… Het kan verkeren, ook bij DSS. Nu maar te hopen dat iedereen dit begrijpt.

  1. Tengo Kawana

   Ja, ideologisch is er geen peil op te trekken.

 3. worstcase

  Leraren. Oh ja, dat is die grote altijd ontevreden groep klagende zielepoten. Het lukt ze nog ook. Neem hun laatste acties dat ze zo hard moeten werken en onderbetaald worden. Ze hebben het voor elkaar gekregen. Iedereen kreeg medelijden. Nu verdient zo’n eerste grader tachtig mille per jaar met zestig dagen vakantie. Daarna nog een toppensioen ook. Waar in het bedrijfsleven scoor je als werknemer zo veel en heb je zoveel vrij? Bijvoorbeeld. Je hebt met relatief weinig inzet en een puik studentenleven je bul geschiedenis gehaald. Met dat vak kan je in de maatschappij verder he-le- maal niets. Natuurlijk word je dan leraar. En ja hoor, je behoort ook nog tot de best betaalde beroepen. Leuk voor al die zwoegers in de gezondheidszorg bijvoorbeeld die voor een appel en een ei keihard moeten werken. Nu gaan de over het paard getilde leraren zich ook nog eens bemoeien met de dividendbelasting.

  1. rosmalen53

   Precies
   Ik ben werkzaam in de zorg en wat je daar de hele dag moet doen voor een paar rotcenten
   Ik ben kapot als ik thuiskom
   En wij kunnen niet gaan staken
   De bond doet ook geen zak en de top bij ons lacht zich een breuk van het niksdoen
   Zelf personeelstekort mag je met je eigen team wat bestaat uit 7 man en 1 paardekok mag je zelf oplossen
   Als je een keer NEE zegt krijg je op je flikker omdat je niet betrokken genoeg bent
   Dat is de zorg vandaag de dag

   1. Blue monday

    Sluit je bij de protesten aan in plaats op leraren af te geven.

    Het probleem zit in Den Haag.

    Helaas zijn rechts-populisten niet van de aktie, die klagen liever achter hun pc.

    Zeiksnor

    1. rosmalen53

     Ligt ereraan
     Wanneer komen de protesten voor de zorg
     Jullie hebben wel genoeg loonsverhoging gehad
     Over zeiksnorren gesproken

     1. Blue monday

      Jullie?

      Ik ben geen leraar hoor.

   2. penis aqua di rosa

    Rosmalen 53, wacht maar af, ze pakken je nog een keer, nl als je met pensioen gaat. Ik kan het weten, ben zelf 70+ en mijn hele leven in de zorg gewerkt. Ik werk nu nog om mijn hand niet te hoeven ophouden bij de kinderen of de bedelstaf genaamd Bijstand.

  2. Ad Infinitum

   Even googelen. De Rijksoverheid vermeld zo’n topsalaris niet van 80 mille op haar site. De abop ?

   1. Blue monday

    meeste leraren zijn geen 1e graads en 80.000 is meer iets voor een universitair docent na -tig dienstjaren.

    Hoe onzin de wereld in wordt geholpen.

   2. worstcase

    Nieuwe CAO: LD schaal incl. vakantiegeld, bindingstoelage, 13de maand:
    79358 euro. OK dat is voor een eerste graads. Maar voor een LB functie (laagste salarisschaal in PO en VO) is dat 60270 euro, dus 20000 euro minder. Wel na de benodigde jaren. Maar velen komen redelijk snel in hun eindsalaris. Een startende leraar onderaan verdient ca. 40000 euro. De salarissen voor onderwijzend personeel liggen dus globaal tussen 40 en 80 duizend euro. Met 60 dagen vakantie.

 4. Promeush

  Meedoen!!

 5. Ni28

  Het wordt zelfs de hoogste tijd dat men einde maakt aan Ruttes heerschappij met zijn asociale kabinetten waar de burger steeds armer wordt ten koste van legers parasieten die binnen of buiten ons land bediend worden met stromen belastinggeld. Alles takelt af, het onderwijs, gezondheidszorg en opvang van ouderen. Alleen de belastingen schieten omhoog en men zadelt de burger nog met extra kosten voor energie om in de wereld te kunnen schitteren als de beste jongetje van de klas. Kaalplukken, daar is deze kabinet een kei in en dat onder valse voorwendselen zoals in de toekomst zal blijken. Laat het een hete herfst worden, politiek gezien. Laat deze asociale kabinet vallen. Alles is beter dan om zo door te gaan.

 6. DolleDries

  BRIEFJE VAN JAN – Aan Alexander Pechtold
  Ik wil best meegaan in de redenering dat een op een D66-congres gewortelde relatie tussen de grote baas van D66 en een lokaal D66-miepje een privézaak is
  Meneer Pechtold,
  Eén van de leukste investeringen die ik dit jaar heb gedaan, kostte me slechts 3,49 euro.
  Voor dat bedrag kreeg ik gisteren het tijdschrift Privé in handen, waarin een interview stond met het voormalig D66-raadslid Anne Lok uit Meppel.

  Anne Lok vertelde in dat interview dat op niet zo fraaie wijze een einde kwam aan de relatie die zij met u had en hoe u zich al tijdens die relatie misdroeg.
  Het was een adembenemend verhaal over een ongelijkwaardige relatie tussen de landelijke D66-leider en een veel jongere lokale D66-amateur. Ik las over dreigen met karaktermoord, vervolgen voor het schenden van het briefgeheim, een langdurige poging haar te overreden de inmiddels 1-jarige tweeling waarvan u wellicht de vader bent te laten aborteren, uw depressieve neigingen, het slikken en roken van ‘allerlei rotzooi’, uw eis dat ze bij de volgende zwangerschap, eerder dit jaar, abortus zou plegen op straffe van ‘ik maak je helemaal kapot als je de baby laat komen!’, het feit dat u meteen nadat die zwangerschap inderdaad was afgebroken telefonisch een einde aan de relatie maakte, uw weigering om een afspraak over de kosten voor kinderopvang netjes na te komen, uw opdracht aan haar om lustopwekkende pillen te bestellen…
  Het hield maar niet op.
  Zeker niet omdat later bleek dat u niet alleen haar had gedreigd met juridische stappen, maar ook met behulp van advocaten druk op het publicerende medium Privé had uitgeoefend om de WhatsApp-gesprekken tussen u en het voormalig raadslid waarin de journalist inzage had gekregen niet af te drukken. Wat Privé (vooralsnog) helaas ook niet gedaan heeft.
  Als uw verdedigingslinie zou zijn dat Anne Lok een beetje koekwaus is, heeft u gelijk. Wie een affectieve relatie aangaat met u, heeft sowieso de gave des onderscheids niet. Als uw verdedigingslinie zou zijn dat Anne Lok momenteel de weg kwijt is, heeft u gelijk. Wie vanuit het niets in zo’n tornado van publiciteit terecht komt, kan zomaar de weg kwijtraken. Als uw verdedigingslinie zou zijn dat Anne Lok óók een leugenaar is, heeft u gelijk. Wie zegt geen interview te hebben gegeven en stiekem te zijn gefotografeerd, wordt niet uitgebreid geciteerd door een blad dat heus voor publicatie zeer deskundige juristen naar zo’n verhaal laat kijken en poseert niet overduidelijk met een deel van haar kinderen voor een fotograaf.

  Maar dat is uw verdedigingslinie niet, meneer Pechtold.
  Uw verdedigingslinie is (naast les 1 uit het Handboek Framing voor Beroepspolitici: “Ik herken me niet in het geschetste beeld”): dit is een privézaak, dus ik zeg er verder niets over.
  Net zo’n privézaak als die omkoopneukhut die u van die Canadese diplomaat kreeg en niet opgaf in het Geschenkenregister van de Tweede Kamer.
  Grappig detail wel dan dat u de woordvoering over déze privézaak met het publicerend medium liet verlopen via uw woordvoerster en persoonlijk assistent Elise van Zeeland.
  Ik wil best met u meegaan in de redenering dat een op een D66-congres gewortelde relatie tussen de grote baas van D66 en een lokaal D66-miepje een privézaak is, dat de agressieve, intimiderende benadering van een vrouw door een man een privézaak is en dat de uit hun relatie volgende zwangerschap of zwangerschappen een privézaak is of zijn. En dat u pillen nodig heeft om de kleine Alexander omhoog te houden al helemaal.
  Logisch dat u daar in de media níets over wilt zeggen.
  Toch?
  Gaan we nu terug naar 16 mei 2010.
  Er was richting de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni dat jaar een campagnestop afgesproken wegens de ramp met een vliegtuig in Tripoli op 12 mei waarbij 103 van de 104 inzittenden om het leven kwamen.
  Midden in die campagnestop ging in het Friese gehucht Eesterga de telefoon.
  Daar woonde een van de drie hoofdredacteuren van het (helaas slechts eenmalig verschenen) roddelblad over politici, ‘Binnenhof’. In dat blad had een reportage gestaan over het milieubewustzijn van een aantal politici en was onder meer gebleken dat u de zwangerschapstesten van uw vrouw tussen het restafval dumpte.
  En u vroeg die hoofdredacteur: “Hoe gaan wij dit morgen in de media regelen, meneer Dijkgraaf?”

  Nog helemaal ondersteboven van die vliegramp antwoordde die hoofdredacteur: “Niet.” En vervolgens zat u de volgende avond op televisie de typische Alexander Pechtold te wezen tegenover zijn toenmalige collega Marc van der Linden.
  Toen u een uitgesproken privékwestie als een zwangerschap, nota bene tijdens een campagnestop wegens de dood van 103 vliegtuigpassagiers, kon gebruiken voor politiek gewin, regelde u hoogstpersoonlijk een plek aan tafel bij de best bekeken talkshow van dat moment, ‘Knevel en Van den Brink’.
  Dát is de ware Alexander Pechtold.
  Dát is waarom ik u veracht.
  Dát is waarom u een slecht mens bent.
  Groet,
  JanD

  1. DolleDries

   Bron T-P-O

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.