Megalomane eurofiel Timmermans weet van geen ophouden: wil 5 jaar langer door én verklaart plastic ook meteen de oorlog

frimmertans
Foto: Frans Timmermans begin 2018. Bron: Conference of Peripheral Maritime Regions / Flickr.

De ambtstermijn van Frans Timmermans bij de Europese Commissie zit er bijna op, godzijdank. Nog een klein jaartje en dan mag hij van zijn goudgerande pensioen gaan genieten, en krijgen wij eindelijk rust. Althans, dat hoopten we.

Want net als het monster in de horrorfilm lijkt Timmermans niet te weten wanneer hij niet langer gewenst is. Hij speculeert inmiddels al een tijdje over een tweede termijn. Maar ja, als hij dat wil rechtvaardigen moet hij kunnen aantonen dat hij in zijn eerste termijn genoeg heeft bereikt. En op dat punt heeft hij een probleem, want wat heeft hij nou helemaal bereikt, op Polen pesten na?

Om zijn cv wat op te poetsen is Timmermans nu begonnen aan een heuse kruistocht tegen… wegwerpplastic. Ja echt: “Als we onze manier van produceren en gebruiken van plastic niet drastisch aanpassen, hebben we in 2050 meer plastic dan vissen in onze oceanen.” Om dat horrorscenario te voorkomen, stelt hij voor allerlei plastic producten te verbieden. Plastic bordjes, rietjes, bekertjes, ze gaan allemaal keihard verboden worden. Wattenstokjes, roerstaafjes, plastic verpakking van snoep en voedsel: in de EU van Timmermans wordt het allemaal keihard verboten.

Hallelujah we zijn gered! Of toch niet. Want in de praktijk gaat dit voorstel helemaal nergens over. Ja de plastic soep in onze oceanen is een serieus probleem. Maar die plastic soep bevindt zich tienduizenden kilometers van Europa vandaan, en bestaat voor vrijwel 100% uit plastic afkomstig uit landen buiten Europa. Europees plastic komt dus niet of nauwelijks in de oceanen terecht. Kortom, dit plan biedt geen oplossing voor een probleem dat we ook nog eens niet zelf hebben veroorzaakt.

Wat het wel doet, is consumenten op kosten jagen. Het klinkt namelijk wel leuk, plastic verpakking van voedsel in de ban doen. Maar dat plastic gebruiken we niet voor niets. Het is namelijk veel beter dan andere verpakkingsmaterialen in staat om voedsel voor langere perioden vers te houden. Schrap plastic en etenswaren zijn veel eerder bedorven. Zodat je dus vaker naar de supermarkt moet, en je maandelijkse rekening voor groente, fruit en brood makkelijk verdubbelt.

Het jaagt ons als consumenten niet alleen op kosten, het maakt ons leven ook nog eens minder veilig. Medische instrumenten moeten in steriele verpakking worden bewaard om besmettingsgevaar tegen te gaan. En laat nu net alleen plastic in staat zijn dat te garanderen. Het verbieden van deze producten en verpakkingen zal daarnaast onvermijdelijk voor banenverlies gaan zorgen en bedrijven op kosten jagen.

Als het nu allemaal echt nodig was, dan zou je nog kunnen overwegen of de baten tegen de kosten opwegen. Maar er zijn andere, veel betere dingen die we kunnen doen als het om plastic gaat. We kunnen om te beginnen serieus werk gaan maken van de aanpak van zwerfvuil. Bijvoorbeeld door het dumpen van plastic in de openbare ruimte strenger aan te pakken: hup knal boete, dan leer je vanzelf wel om het in de vuilnisbak te gooien. En we kunnen veel meer werk maken van recycling van plastic. Volgens de Finse collega van Timmermans, Katainen, benutten we momenteel maar 5 procent van het economisch potentieel van recyclebaar plastic. Daarmee lopen we jaarlijks bijna 100 miljard euro mis!

Om Timmermans te helpen aan een tweede termijn gaan we dus een wet invoeren die geen oplossing biedt voor een probleem dat we niet zelf hebben veroorzaakt, terwijl het werkelijke probleem dichter bij huis (zwerfvuil) niet wordt aangepakt. En dat niet aanpakken van het verkeerde probleem doen we dan op een manier die consumenten met extra kosten opzadelt, operaties minder veilig maakt en bedrijven op kosten jaagt. En dat allemaal voor nog eens vijf jaar van dit soort tweets over plastic flesjes in Commissievergaderingen. Nee dus. Inpakken en wegwezen die man.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

25 reacties

 1.   

  Met deze types wordt de EU nooit populair.

  1.   

   Timmermans wil vijf jaar nog door in zijn functie. Mag de Europese burger dat beslissen?

  2.   

   Die vijf jaren haalt hij nooit. Hij is tegen die tijd al reeds geëxplodeerd. Want de man is in de tijd, dat hij er nu zit, tweemaal groter en breder geworden. Ik geloof in Karma.

 2.   

  @Michael, ‘… Europees plastic komt dus niet of nauwelijks in de oceanen terecht….’ Hoe naïef kun je zijn. Ik ben deze zomer veel op het strand en in zee geweest. Na een uur tijd had ik een vuilniszak vol plastic uit zee opgevist en dat elke dag. Je bent zeker al lang niet meer buiten geweest?

  1.   

   @ Adriaan. Je heb helemaal gelijk. Op de stranden van Callantsoog- Julianadorp, naar Den Helder, was het heel erg gedurende de zomer maanden, met al de troep die gewoon in de zee werd gegooid, vanaf de stranden van de bad plaatsen. Vele gewone vis-soorten zoals schol en kabeljauw redden het niet langer, omdat de zee zo vervuild is geworden.
   Ongeacht de vuilnis bakken die op de standen waren geplaatst en regelmatig geleegd werden, kon het sommige hyper- idioten niet afleiden om hun troep in de zee te gooien.

   1.   

    We moeten alles doen wat binnen ons vermogen ligt om de oceanen schoon te krijgen, maar het is wel zo dat 90% van de rotzooi in de oceanen afkomstig is van 10 rivieren in Afrika, China en Azie.

 3.   

  Frans Timmermans is een enorme eikel, daar zijn we het met z’n allen over eens. Maar als hij dan een keer, bij hoge uitzondering, met een goed voorstel komt, namelijk het uitbannen van het grootschalige gebruik van met name plastic waterflesjes door consumenten, teneinde de oceanen niet heleMAAL te verkankeren met al die plastic zooi, dan verdient hij daarvoor best een compliment.

 4.   

  Als ik elke week de bergen groene plasticzakken zie vraag ik mij af hoe ontstaat zo berg afval die niet in die zakken terechtkomt. Nu is de wereld groter dan Nederland en dagjesmensen kunnen er ook wat van, maar toch? Als wij hier plastic verbieden maar de hele b.v. Afrika niet dan schiet het niet op. En welke andere materiaal moet je dan gebruiken in landen met hoge temperaturen? Geen makkelijke opgave.

  1.   

   @Ni28, nee zeker geen makkelijke opgave, maar er is een Mexicaan die maakt plastic weggooispul, zoals bekertjes, roerstaafjes, bordjes, messen en dergelijke uit pitten van avocado’s. Net zo sterk als plastic en wel biologisch afbreekbaar. Dat moet allemaal wereldwijd ontwikkeld worden en dan zijn we op weg om die soep uit de oceanen te weren.

   1.   

    Over de Mexicaan hoor je niets. Het is natuurlijk niet in belang van plastic en inpakmateriaal producenten. Die zijn allemaal schatrijk en lobbyen zeker vaak bij regeringen.

 5.   

  Een onderzoek naar de cumulerende meerkosten van wegwerppolitici geparkeerd in Brussel en Straatsburg zet meerzoden aan de Hollandse dijk.

 6.   

  Hopenlijk komt deze opgeblazen tuinkabouter eindelijk tot het besef dat de EU in de huidige vorm rijp is voor euthanasie. Geef gestoorde Frans Timmermans aub een baantje als bestuurslid van Roda JC. Als wij maar van deze aan grootheidswaanzin lijdende Eurofiel af zijn.

  1.   

   Och de een rot op,een andere staat al in de stijgbeugels.

 7.   

  Goed om te horen dat Timmermans bereid is om nog een paar jaar bij te tekenen. Het is een bekwame bestuurder met het hart op de goede plaats.

 8.   

  Enkele dagen was er een actie in ons land, en in vele andere EU landen, om de troep van de zomer op te ruimen. Vooral op onze kust gebieden was het heel erg met de lege
  plastiek flessen, en verpakkingen. Wij gooien al onze plastiek afval in de nieuwe “oranje vuilnis bakken” die ieder maand wordt geleegd. Ik ben met Timmermans eens. De vissers in de Noordzee rond Den Helder hebben geklaagd over de troep die zij tussen de vissen dagelijks moeten uit de zee halen. En daarom hebben wij nu 3 vuilnis bakken.
  Als er nuttige producten kunnen gemaakt worden uit al die plastic flessen en lege voedsel pakketten, dan ben ik voor.

  1.   

   Ik scheid al jaren het plastic afvaL. In Almere hebben wij daar bij eengezins huizen een blauwe plastic afvalbak voor. Maar ik erger mij aan de ouders die hun bek houden als hun kindertjes gewoon hun afval op straat dumpen. Jong geleerd is oud gedaan.
   Relativerend: voed je kinderen op, smijt niks op straat, daar zijn afval bakken voor of anders neem het mee naar huis en dump het daar in een kliko of gescheiden.

   1.   

    Plastic zakjes zijn vooral een probleen in het Verre Oosten, waar je in de duizenden 7-11 buurtwinkels het personeel zo ongeveer de hersens moet inslaan om te voorkomen dat ze je aankoop in een plastic zakje doen.
    Ik schrijf dit vanuit Oekraïne waar ik gisteren weliswaar niet ongevraagd maar wel gratis een zakje kreeg toen ik een souvenir kocht.

 9.   

  Je kunt altijd denken overal verstand van te hebben.
  Sinds hij zo’n, bij een bepaalde ideologie behorend groeisel aan zijn kin heeft hangen, vergelijk ik hem wel eens met een doorgeschoten krop sla. Zat natuurlijk ook geen plastic omheen en verweekte dat wat onder de schedel een functie zou moeten hebben.
  Geen tweede termijn dus voor doorschieter numero uno.

 10.   

  Hij kan beter diverse opruimers financieel gaan helpen zoals 4Ocean.

 11.   

  Over een jaa inpakken een rood lintje er om heen en versturen naar Polen of Hongarije met de groeten van het gedrocht EU.

 12.   

  laat die landverader toch gauw oprotten

 13.   

  Zijn kruipgedrag richting Juncker lijkt wel hierop.

  https://www.youtube.com/watch?v=sVWD_RU4yQo&bpctr=1537211952

 14.   

  DDS is weer lekker bezig de EU te slopen, in opdracht van misselijke geheime geldschieters, zoals louche banken die vrezen effectief gecontroleerd te worden door de EU.

 15.   

  Timmermans nog vijf jaar erbij ? Dat kan dat hoofd van hem niet meer aan.
  Op een gegeven moment is de rek uit het vel.

 16.   

  “Op de stranden van Callantsoog- Julianadorp, naar Den Helder, was het heel erg gedurende de zomer maanden, met al de troep die gewoon in de zee werd gegooid, vanaf de stranden van de bad plaatsen”.
  Schanddalig! Wat er echter niet bijgeschreven wordt, is dat de troep aan onze kust nauwelijks van Nederlanders afkomstig is. Wat iemand in zee gooit, wordt binnen korte tijd gewoon teruggegooid. De troep is afkomstig van zeeschepen,´ en met name landen in Zuid-Amerika. Door de golfstroom golft dat lekker rustig onze kant op. En nu moeten wij van Timmermans…? Die man is zichzelf niet meer. En dan zijn er ook nog gasten hier die hem een invoelige bestuurder vinden, net zo ‘invoelig’ als ze zelf als trol zijn. Man o man…

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!