Migratieroute over de Middellandse Zee veel dodelijker: minder Afrikanen nemen de oversteek

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, stelt in een rapport dat de oversteek door de Middellandse Zee veel risicovoller is voor Afrikaanse migranten dan eerst. Dit zorgt ervoor dat minder Afrikanen de oversteek proberen te maken via Libië. Marokko krijgt het wel steeds drukker en het is maar een kwestie van tijd voordat smokkelaars andere oversteekplekken creëren. 

De UNHCR concludeert in een rapport dat steeds minder migranten proberen de oversteek te maken vanuit Libië. Degenen die nog wel vertrekken, komen relatief vaker om het leven dan vorig jaar. Eind juli waren voor zover bekend bijna 1100 mensen omgekomen tijdens tochten over de gevaarlijke ‘centrale’ route over de Middellandse Zee, die onder meer naar Italië gaat.

In totaal overleed tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer een op de achttien migranten op dat traject. Dat was in dezelfde periode in 2017 nog een op de 42, aldus de UNHCR. Er deden zich dit jaar op die centrale route zeker tien incidenten voor waarbij minstens vijftig mensen het leven verloren.

Wat is volgende organisatie de voornaamste oorzaak? Minder reddingscapaciteit. Minder boten zijn actief om de migranten te ‘redden’, De gammele bootjes moeten daardoor grotere afstanden afleggen en als er boten zinken, dan worden de migranten minder snel of gewoon niet gered. Afrikanen zijn door deze ontwikkeling banger geworden om de oversteek uit Libië te maken.

Aangezien Malta en Italië geen moeite meer doen om de migranten op bootjes te redden, of om ze op te nemen, zal de route naar waarschijnlijkheid meer gaan hellen richting Spanje. De aanvoer van migranten zal daar gaan toenemen, want Spanje neemt nog wel migranten op. Toch is het ook daar een kwestie van tijd voordat de Spaanse bevolking een halt toeroept aan die instroom. Er is maar één oplossing: Fort Europa. Gesloten buitengrenzen en opvangkampen in Afrikaanse landen en landen in het Midden-Oosten. Zo stop je smokkelaars definitief.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  Als je naar de foto’s van de vluchtelingen kijkt merk je dat daar geen vluchteling bij zit. Allemaal jonge gelukzoekers die op kosten van Europese belasting betalers willen gaan leven. Zij komen zonder paspoorten maar met iPhones en hoepen niet teruggestuurd te worden. En als zij na jaren uitgeprocedeerd zijn blijven zij toch want van generale pardon hebben zij ook al gehoord.

  1. Original NL

   Het houd niet op…niet vanzelf!

 2. fockingworst

  Mooi zet er nog een paar xtra golfslagbad machines neer grote ventilatoren, dan komen ze helemaal niet meer.

 3. Ritter

  Volgens allerlei rapporten staan miljoenen Afrikanen klaar om de oversteek naar Europa te maken met als uiteindelijk doel Noord/West Europa.

  Deze illegale migranten willen naar Noord/West Europa vanwege het gratis geld ( lees ons sociaal stelsel)

  Niet alleen is het financieel onmogelijk om al deze illegalen te onderhouden maar ook nemen deze illegale migranten vaak een mentaliteit en religie ( islam) mee naar Europa niet verenigbaar is met de westerse normen/waarden/levenswijze.

 4. Kees

  Goed nieuws.

  1. Vraagtekentje

   Ik bedoel natuurlijk NIEUWE Europeanen

 5. fusilier

  Hoe komen zij aan het geld om deze oversteek te maken. Laten ze dat maar eens fijn uitzoeken. Velen van hun denken hier aan de goudkust te komen,en verdommen het hun eigen land op te bouwen.

 6. wheelboy

  Een gezond mens had dit kunnen bedenken . Geef ze geen kans .Geen verblijf vergunning als je een voet aan wal steekt .Maar een enkeltje terug . Dan weten ze binnen de kortste keren dat ze geen kans maken en houd het van eigens op . Scheelt doden en ons hoop geld . Baudet zij er laatst al iets van in de 2e kamer .Maar Ascher vond het weer eens niet normaal ging een hele discussie aan zelfs zover dat hij zij dat baudet gezegd had dat ze maar moesten verzuipen .Waarop Baudet de voorzitter vroeg om na te gaan of hij dat gezegd had .Na de pauze bleek Baudet dit niet gezegd had maar Ascher verzon toen wel weer eens wat anders . PVDA leert het niet links Leert het nooit .

 7. P.Sisterons

  Wie is er nu zo dom om op een gammel bootje de oversteek te wagen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.