Net voor het partijcongres gaat Boris Johnson volop in de aanval tegen Theresa May

Boris Johnson wil al jaren de leider van de Conservatie Partij worden, in het Verenigd Koninkrijk. Hij is daar ook nooit vaag in geweest en het lijkt er op dat hij misschien weer een gooi wil doen naar het conservatieve leiderschap. Op de vooravond van het partijcongres publiceert Johnson in The Telegraph een essay waarin hij May maant om het brexit-plan te wijzigen

In zijn 4600 woorden tellende stuk in zijn huiskrant The Telegraph verwijt Johnson zijn partijgenoot dat twee jaar van onderhandelen niets heeft opgeleverd. Dat komt door de harde opstelling van Brussel, maar ook door de lusteloze aanpak van de Britten zelf, zegt Johnson.

Ook verwijt hij May dat ze geen keuze maakt. Haar plannen gaan ervan uit “dat het veiliger is om grote delen van onze samenleving door de EU te laten besturen, hoewel we daar straks geen deel meer van uitmaken”.

De Britten zouden zich daardoor aan door Brussel opgelegde regels en wetten moeten houden, zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben. Dat noemt hij een “morele en intellectuele vernedering.” May denkt dat een nauwe samenwerking met de EU op het gebied van de handel er juist voor zorgt dat de economie het minst schade ondervindt van brexit.

Waarom geen vrijhandelsakkoord, vraagt Boris Johnson zichzelf af. Zoals de EU en Canada? Een goede vraag, maar er is natuurlijk een groot verschil in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie aan de ene kant, en de EU en Canada aan de andere kant. Er is bijvoorbeeld de kwestie ‘Ierland’ en de grens met Noord-Ierland, dat land zit in het Verenigd Koninkrijk en Ierland in de EU. Dat is al een zeer sterk verschil.

Ik denk niet dat Johnson een goede premier zou zijn van het Verenigd Koninkrijk. Hij is te robuust en de Britten hebben een premier nodig die compromissen kan sluiten. We kunnen veel over Boris zeggen, maar niet dat hij een goede onderhandelaar is. Als May afgezet wordt, dan is het Verenigd Koninkrijk nog verder van huis. We staan een aantal maanden voor het Hoge Woord van de eindonderhandelingen met betrekking tot de Brexit.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Elu Thingol

  Dat ziet u juist, Lars.

 2. Ben Zine

  Johnson had de kans om Cameron op te volgen als PM, maar liet zich van de bak bijten door Michael Gove, die daardoor vervolgens ook het veld moest ruimen, waarna uiteindelijk Theresa May het stokje overnam. Johnson heeft nu een grote smoel, maar toen het erop aan kwam liet hij het afweten. Daarmee heeft hij zich gediskwalificeerd voor wat betreft deze discussie. Als deze kwestie hem werkelijk zo na aan het hart ligt, dan had hij destijds zijn verantwoordelijkheid wel genomen. Nu kan hij maar beter zwijgen.

 3. Ad Infinitum

  Nederlandse bedrijven bibberen voor de brexit
  Nog zes maanden, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Nederlandse bedrijven die handelen met het land hebben nog steeds geen idee waar ze aan toe zijn. ‘Je zit in een geblindeerde auto en je kan niet bij het stuur. Zo voelt het.’ Aldus het Fin. Dagblad.
  Ook het AD kwam met een uitvoerige reportage over de consequenties voor ons land bij een harde Brexit. Dat gaat vooral spelen bij het afhandelen van douane formaliteiten. Containers uit Engeland zullen apart moeten worden gecontroleerd.
  Jawel, er zijn hier nogal wat forummers die de Brexit ondersteunen. (voor de gein waarschijnlijk)

  Maar nog erger, politici, die een Nexit bepleiten. Je hebt lef of niet !

  1. Capo

   Willem…

  2. sjun

   In geval van een Nexit kunnen er zelf afspraken met het VK gemaakt worden zonder dat Brussel er iets over te zeggen heeft.

 4. Seneca

  de tijd zal het leren en de wonderen zijn de wereld nog niet uit…

  1. Meester Kong

   Toch jammer @Seneca, weer een aanslag voorkomen, blijf bidden …..

   1. Seneca

    @kong
    dat u dom, om niet te zeggen stom was, wist ik al. maar dat u een reactie over de brexit ziet als ‘bidden om een aanslag’ acht ik beledigend, provocerend en lasterlijk. als u niets beters te bieden heeft, hoop ik dat uw resterend verblijf op dit forum, van zeer korte duur zal zijn.

 5. henkie

  Er valt geen compromis te sluiten met de EU.
  Ze hebben nu 28 landen binnengehaald. Allemaal hebben ze verschillende voorwaarden en toetredings overeenkomsten. Velen hebben open toezeggingen in de overeenkomst, zoals Polen; “Ja we hebben toegezeg toe te zullen treden tot de euro-zone, maar we hebben niet gezegd wanneer, hahahahaha…….”.
  Dat maakt de EU niet uit, ze hebben de tijd, naarmate ze meer en meer politieke macht krijgen zullen ze desgewenst plooitjes waar ze niet van gediend zijn glad strijken, andere plooitjes kunnen ze desgewenst laten voor wat het is.
  Duitsland en Frankrijk hoefden niet aan hun begrotingsafspraken te voldoen, andere landen krijgen niet dezelfde ruimte.

  Als ze de absolute politieke macht eenmaal hebben…

 6. Rosasolis

  Boris Johnson is net zo onstabiel als zijn grote held: Trump. Daarom werd hij niet herkozen als burgemeester van Londen. In plaats van Johnson is er nu een Labour
  burgemeester van moslim afkomst: Khan. Die het veel beter doet voor dit stad, en
  geen herrie maakt. Rust en vrede is, na het vertrek van Johnson, terug gekeerd naar
  Engeland’s hoofdstad.
  Vandaag was er een interessante artikel in Trouw over Teresa May. Zij heeft een
  merkwaardig techniek. Dat stamt af van de oer-oude Britten. Zij kan eerst heel goed luisteren naar anderen in haar conservatief partij. Pas daarna komt zij in actie.
  Niemand wordt uitgescholden en vernederd. Zij geeft rustig haar mening als leider van
  de conservatieven en premier van de UK. En wegens haar vertrouw in haar medewerkers krijgt zij steeds meer steun. Velen van zowel de conservatieven als labour willen dat opnieuw een volksreferendum over de brexit zou komen; of dat de
  regering zal ingrijpen om dit te voorkomen, en dat de regering beslist eindelijk: wel of niet de brexit? Maar T. May zei dat zij hun besluit zou steunen, hoewel zei persoonlijk tegen de brexit is. Als de brexit toch doorgaat heeft zij noch steeds als premier een hoop: dat het een zachte brexit wordt. Omdat de Britten nu al lijden. En Teresa weet wat lijden is. Als jonge meisje heeft zij haar vader verloren in een auto ongeluk. Kort daarna heeft haar moeder multiple sclerosis gekregen. En toen Teresa een jonge vrouw werd, werd zij ook weesvrouw. Helemaal alleen in de wereld. Totdat zij verder ging studeren. Daarom houdt Premier May meer van haar land dan haarzelf! Zij is getrouwd met een heel fijne man; zij hebben geen kinderen…
  haar landgenoten zijn haar kinderen, want zij houdt van haar landgenoten meer dan van zichzelf. Velen in de UK steunen dit briljant, bescheiden, en zeer dapper, sterke vrouw.

  1. Holland

   Libelle-columniste Rosa is goed in tearjerkers. Snif, snif die zielige Trees May toch.

   1. Rosasolis

    @Holland . IK BEN NOOIT EEN LIBELLE Columnist geweest. Ik heb nooit welke samenwerking met Libelle ooit gehaat! Dat stomme gedoe is alleen van een domme trol- wezen dat “Holland” heet!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.