Hoogleraar verklaart theedrinken failliet: 'Korte celstraffen voor terroristen? Dat vinden ze vooral stoer!'

Hoogleraar verklaart theedrinken failliet: 'Korte celstraffen voor terroristen? Dat vinden ze vooral stoer!'

De zeven tuigterroristen die eerder deze week zijn gearresteerd alvorens ze een Bataclan-achtige aanslag in Nederland konden uitvoeren, mogen er niet met een taakstafje of ultrakort gevangenisstrafje vanaf komen, zo betoogt hoogleraar Edwin Bakker vandaag.

Als er niets veranderd in de poeslieve benadering die terrorismeverdachten van Nederland krijgen, dan heeft het straffen van ISIS- en Al Qaeda-fans in ons land eigenlijk totaal geen zin. Sterker nog: je moedigt extra terrorisme alleen maar aan als je moordlustige lui voor slechts een paar maandjes wegstopt terwijl zij plannen hadden voor mega-aanslagen.

Dat is natuurlijk common sense, maar niet voor een heel leger halfzachte therapeuten dat in Nedelrand rondloopt. Zij geloven dat je mensen kan hervormen, als je ze maar met fluwelen handschoenen aanpakt en niet op hun schoenen gaat staan. ISIS-strijders? Dat zijn geen doorgewinterde terroristen, maar ongelukkige zielen. Geef ze een stage en een huis, en je zal zien: het gaat beter.

Nou, niet dus. En met het hoog op de onlangs gearresteerde ISIS-fans die in Nederland tientallen doden wilde aanrichten behoeft het strafrecht aanscherping. Dat is geen onderbuikgevoel van een boze asotokkie, maar een onderbouwde mening van de Leidse hoogleraar Edwin Bakker. Hij legt beargumenteerd uit aan alle truttige theedrinkers dat het geen zin heeft om de rode loper uit te rollen voor bloeddorstige moordenaars in de dop. Dit is het type mensen dat je alleen aanpakt met keiharde repressie.

In Trouw zegt Bakker:

"[De Leidse hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin] Bakker onderzocht met collega's de celstraffen voor jihadisten in verschillende landen, en samen met België kwam Nederland als een van de kortste straffers uit de bus. "Deze arrestaties bewijzen dat we moeten gaan nadenken of we in het belang van de veiligheid toch geen langere straffen moeten geven. Of straffen waarbij we aan vrijlating veel meer voorwaarden verbinden."

Voor langgestraften heeft de speciale terroristenafdeling waarschijnlijk voordelen. "Je vermijdt het risico op heel charismatische jihadisten die in een gewone gevangenis andere gedetineerden meetrekken", zegt Bakker. "Als iemand kort moet zitten, is zo'n gewone gevangenis beter. Wie daar moet zitten, krijgt minder status. Een korte straf die ook nog eens als heel stoer wordt ervaren: de gebeurtenissen van gisteren laten zien dat we dat moeten heroverwegen.""

Zouden ze dat in politiek Den Haag in de oren willen knopen? Of zitten ze een beetje in hun ivoren penthouse ver verheven boven het volk én nu ook de wetenschap te zijn?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
celstraf Terrorisme-expert

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties