NRC geeft PvdA er van langs over sociale werkvoorzieningen, 'overgang naar gewoon werk is fundamentele denkfout'

Geen categoriesep 15 2018, 12:00
Opmerkelijk voor die linkse deugkrant! Ze geven de PvdA een flinke veeg uit de pan door felle kritiek te uiten over het idee dat bij die partij heerst over de mogelijkheid van arbeidsgehandicapten om door te stromen naar regulier werk! 'Fundamentele denkfout', zo stelt Piet Dek in het NRC.
Piet Dek was hoofd Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Amsterdam en bestuurde werk-leerbedrijf Pantar. Iemand met zo'n zestien jaar ervaring op het gebied van werken met arbeidsgehandicapten. Iemand die heel duidelijk weet wat de kansen, mogelijkheden en beperkingen zijn van die groep mensen, dus.
Volgens hem wordt het hoog tijd dat de PvdA (en iedereen die dezelfde opvatting is toebedeeld) afstapt van het idee dat het voor veel arbeidsgehandicapten mogelijk is om door te stromen naar regulier werk. Hij stelt dat zo'n 5% (van 300.000) kan doorstromen, en ook zo'n 5% van zorg naar sociale werkvoorziening overstapt, waardoor het aantal ongeveer gelijk blijft dat 'vastzit' op de sociale werkplaats.
Hij hekelt (terecht) het idee dat er een soort standaard kan worden vastgesteld op basis waarvan arbeidsgehandicapten zouden kunnen doorstromen. Bedrijven zitten niet te wachten op iemand die de enige dag heel goed en de andere dag totaal niet kan presteren. Ook gaan bedrijven heel anders met mensen om dan in een sociale werkplaats gebeurt. Dit leidt er toe dat er nooit een goede match zou kunnen zijn tussen die twee.
Meneer eindigt zijn betoog met de wens dat de PvdA haar fout om als regeringspartij in een vorig kabinet tegen alle adviezen in te handelen, toe zou willen geven en de fout zou willen herstellen. Dikke kans dat dat niet gebeurt natuurlijk want de PvdA heeft liever van die Jetta Klijnsma figuren in de partij die 'geloven in de kracht van mensen' in plaats van luisteren naar mensen die daadwerkelijk met deze mensen werken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten