President Iran: ‘We zijn in regelrechte oorlog met de Verenigde Staten’

Van Trump kunnen we inmiddels verwachten dat hij met prikkelende uitspraken de aandacht op zich weet te vestigen. Daar worden ze in Iran nu ook steeds beter in! Iraanse president Hassan Rohani: “Iran bevindt zich in een regelrechte oorlog met de Verenigde Staten.” Via de Telegraaf.

Dat ‘regelrechte’ valt dan gelukkig wel weer mee. Rohani beschrijft de oorlog namelijk niet in termen van bommen en granaten maar als psychologisch en economisch. Dat er (nog) geen bloed vloeit wil overigens niet zeggen dat het dan maar minder ernstig is.

Rohani riep in zijn land op tot eensgezindheid tegen de Verenigde Staten om te laten zien dat Iraniërs ‘bereid zijn een prijs te betalen voor hun onafhankelijkheid’. Dit is natuurlijk welbekende retoriek die we vaker horen waar de VS als agressor wordt neergezet en waar verzet tegen moet worden gepleegd. Niet altijd onterecht overigens.

De aanleiding voor deze speech is Donald Trump die door middel van sancties druk probeert te leggen op Iran om zo tot een betere deal te komen. Hoe groot het effect van deze sancties is moet nog blijken. Het moge duidelijk zijn dat Iran niet bij de pakken neer gaat zitten.

De Iraanse regering lijkt vastbesloten tot verzet maar de jongere generatie kon wel eens de sleutel tot succes voor Trump zijn. Uit diverse berichten over Iran de afgelopen decennia valt op te maken dat een steeds groter deel van de Iraanse bevolking (met name vrouwen) het niet zo hebben met de theocratische vorm van bestuur in het land. Als dit deel van de bevolking hard genoeg getroffen wordt door de sancties kan dat leiden tot verregaande consequenties in het land. Als de landen van de Arabische Lente ons iets hebben geleerd is het dat de loyaliteit van het leger de doorslaggevende factor zal zijn wanneer de druk hoog genoeg wordt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Top

  Helemaal NIET waar! Anders, zou hij de koran kunnen lezen, in het donker.

  1. Adriaan

   @Top, deze kan ik even niet plaatsen.

   1. Top

    Geeft niks hoor. Tipje, iets met atoom?

  2. hans-e-pans

   Volgens mij zijn de volgers van de Koran verplicht met de gehele ongelovige wereld in oorlog, dus ook de VS, Europa enz enz.

  3. Dubbele Komma

   Dit is een goeie reden voor de EU om bakken met geld over te maken aan de aanhangers van de ideologie van de dood!

 2. Ritter

  Terwijl de EU de onderdrukkers steunt………………steunt de VS de mensen die demonstreren voor meer vrijheid.
  ———————

  Iran-demonstranten danken Trump, pleiten voor strengere sancties

  Iran protesters thank Trump, call for stronger sanctions
  http://www.foxnews.com/world/2018/01/13/iran-protesters-thank-trump-call-for-stronger-sanctions.html

 3. Ni28

  Gelukkig heeft Iran in de EU een loyale vriend die Trump haat. Iran en de EU kunnen op elkaar vertrouwen. Met zo schurkenland als vriend heb je geen vijand meer nodig.

 4. Vraagtekentje

  ‘bereid zijn een prijs te betalen voor hun onafhankelijkheid’.

  Onafhankelijk van WIE? Van de onderdrukkende ayatollahs???

 5. Gerlos

  Hier wordt Amerika heel zenuwachtig van.

 6. Bloem

  Helaas, de VS is ca. 20 jaar te laat met ingrijpen in Iran. Nu hebben die gevaarlijke gekken atoomwapens. Bil Clinton liet het lopen en Obama gaf ze geld toe. Wanmeer daar een burger conflict uitbreekt moeten de religieuze gekken het op een lopen zetten voor hun leven. Artsen zonder grenzen zal ze dan wel oppikken en in het vrije westen loslaten. Merkel en Macron zullen niet aarzelen om ze alle vrijheid te te geven om de onze af te nemen

 7. Frits Jansen

  “Dat ‘regelrechte’ valt dan gelukkig wel weer mee.”
  Juist! Dus DDS slaat ten onrechte alarm, maarverklasrt in de kop wel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.