Recht(s) zo die gaat! Kabinet "worstelt" met dure maar ineffectieve "groene beloftes"

Geen categoriesep 30 2018, 15:00
Heel prima.
Ed Nijpels, voorzitter van het klimaatberaad, omschreef onlangs de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) van het klimaatakkoord als volgt:

"Tweehonderdzestig pagina's vreugde en droefenis."

En, voegde hij daar aan toe:

"Nu wachten wij vol ongeduld op het kabinet."

In dat opzicht hebben wij goed nieuws. Hoewel het kabinet het klimaatevangelie met de lippen verkondigt (door onder meer te roepen dat de CO2-uitstoot in eigen land over twaalf jaar maar liefst 49% lager moet zijn) blijken Rutte en co. toch minder van zins te zijn om de plannen daadwerkelijk door te voeren dan we vrezen, aldus het FD:

Ambities te over, maar anderhalf jaar later oogt de vierpartijencoalitie onverholen ongelukkig met de doelstellingen die ze zelf vastlegde in het regeerakkoord. De verdeeldheid is groot. VVD en CDA vrezen voor oplopende kosten en een gebrek aan draagvlak onder de bevolking. Ze talmen wat: groen is mooi, maar het hoeft niet zo snel. Buma waarschuwde voor een Fortuyn-revolte als de burgers de klimaatplannen niet steunen.

Natuurlijk zijn de ChristenUnie en D66 daar niet blij mee, maar daar lijken CDA en VVD voorlopig toch wat lak aan te hebben. Niet zo gek natuurlijk, het gaat maar om junior partners. D66 is dan nog wel redelijk groot in de Kamer op dit moment, maar volgens de peilingen is ook die partij helemaal in elkaar gestort. Geen wonder dat de liberalen en christendemocraten niet van plan zijn om al te veel naar Pechtold te luisteren. Als die met hun partijen doet wat hij met zijn eigen gedaan heeft is het na de Provinciale Statenverkiezingen immers einde oefening voor het kabinet.
Volgens het FD is het op dit moment onduidelijk of er een "definitief klimaatakkoord" komt. Dat is fantastisch nieuws omdat de maatregelen van het kabinet weliswaar bakken met geld kosten, maar een impact van nul zullen hebben op het klimaat. Nou ja, iets 0,00weetikweinig graden. Zoals Thierry Baudet eerder deze maand terecht zei: het is één grote gekte, die klimaatobsessie.
Het gebeurt misschien niet vaak, maar voor de verandering kunnen we dus blij zijn dat Rutte niet al te veel waarde hecht aan gedane beloften. Zo zie je maar weer, ieder nadeel heb z'n voordeel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten