Recht(s) zo die gaat! Kabinet “worstelt” met dure maar ineffectieve “groene beloftes”

Heel prima.

Ed Nijpels, voorzitter van het klimaatberaad, omschreef onlangs de analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) van het klimaatakkoord als volgt:

“Tweehonderdzestig pagina’s vreugde en droefenis.”

En, voegde hij daar aan toe:

“Nu wachten wij vol ongeduld op het kabinet.”

In dat opzicht hebben wij goed nieuws. Hoewel het kabinet het klimaatevangelie met de lippen verkondigt (door onder meer te roepen dat de CO2-uitstoot in eigen land over twaalf jaar maar liefst 49% lager moet zijn) blijken Rutte en co. toch minder van zins te zijn om de plannen daadwerkelijk door te voeren dan we vrezen, aldus het FD:

Ambities te over, maar anderhalf jaar later oogt de vierpartijencoalitie onverholen ongelukkig met de doelstellingen die ze zelf vastlegde in het regeerakkoord. De verdeeldheid is groot. VVD en CDA vrezen voor oplopende kosten en een gebrek aan draagvlak onder de bevolking. Ze talmen wat: groen is mooi, maar het hoeft niet zo snel. Buma waarschuwde voor een Fortuyn-revolte als de burgers de klimaatplannen niet steunen.

Natuurlijk zijn de ChristenUnie en D66 daar niet blij mee, maar daar lijken CDA en VVD voorlopig toch wat lak aan te hebben. Niet zo gek natuurlijk, het gaat maar om junior partners. D66 is dan nog wel redelijk groot in de Kamer op dit moment, maar volgens de peilingen is ook die partij helemaal in elkaar gestort. Geen wonder dat de liberalen en christendemocraten niet van plan zijn om al te veel naar Pechtold te luisteren. Als die met hun partijen doet wat hij met zijn eigen gedaan heeft is het na de Provinciale Statenverkiezingen immers einde oefening voor het kabinet.

Volgens het FD is het op dit moment onduidelijk of er een “definitief klimaatakkoord” komt. Dat is fantastisch nieuws omdat de maatregelen van het kabinet weliswaar bakken met geld kosten, maar een impact van nul zullen hebben op het klimaat. Nou ja, iets 0,00weetikweinig graden. Zoals Thierry Baudet eerder deze maand terecht zei: het is één grote gekte, die klimaatobsessie.

Het gebeurt misschien niet vaak, maar voor de verandering kunnen we dus blij zijn dat Rutte niet al te veel waarde hecht aan gedane beloften. Zo zie je maar weer, ieder nadeel heb z’n voordeel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. EU kok

  Een artikel over het kabinet met een foto van iemand die niet in het kabinet zit.
  Stemmingmakerij??

 2. Heinz

  Doe maar Ollongren !

 3. Holland

  Goed bericht dat de klimaatmaffia voorlopig kalt gestelt is. Er is niets met het klimaat aan de hand. De opwarming kont door de zon en daar kunnen we niets tegen doen.

  1. Frits Jansen

   Ja diezelfde zon heeft een tijdje terug alle leven op Mars verschroeid. Niets mis mee.

   1. penis aqua di rosa

    En ??? Was daar leven dan?

    1. Troelstra

     Wil Fritske even uitleg geven dat er ooit leven was op deze ijskoude planeet? LOL!

     1. Baaz

      Volgens mij is Frist afgehaakt…

   2. wheelboy

    Frits Janssen
    Had jij het er laatst niet over dat jij universitair geschoold was? Nou Neem dit dan maar van een HBO er Economie aan . Jou verhaal is Bullshit . De zon heeft helemaal Mars niet verschroeid . Mars heeft geen magnetisch veld net als de aarde wel heeft . Daardoor kunnen zonnepartikelen de zaak het heelal in blazen . Door de miljoenen jaren heeft mars het meeste van zijn atmosfeer verloren .Komt nog bij dat de aantrekkingskracht van Mars ong 1/3 is als die van de aarde .Dus ideaal voor obese figuren die verliezen meten 2/3 van hun gewicht lol. Water op Mars verdampt meteen komt in de atmosfeer en word dan wederom door zonnewind en zonnepartikelen het heelal in geblazen .Heeft niets met verschroeien te maken .

 4. Ni28

  Klimaatgekte is een grote zwendel. Uitgerekend de bezitter van de grootste openhaard in Nederland speelt voor voorzitter. De plannen van Parijs nog overtrokken door die van Den Haag moeten de wereld redden door de Nederlandse burgers te laten bloeden. Want de rekening komt bij de burger terecht omdat deze als laatste schakel fungeert. De bedrijven verdienen daaraan alleen en de lasten blijven voor de burger. Een nieuwe industrie is geboren en door het weglaten van gas als brandstof wordt de energie onbetaalbaar. De VVD weet het en is zich nu aan bedenken. Misschien valt de kabinet hierdoor maar dat is meer een wens dan realiteit. De partijen laten liever de burger bloeden dan dat zij hun zetels opgeven. Laat het klimaat aan niet gepolitiseerde deskundigen over met een niet met van tevoren bepaalde uitkomsten wetenschappelijke discussie over het klimaat. Daar hebben wij meer aan dan de activistische gedoe.

 5. Frits Jansen

  Ja, die Nijpels, een herinnering uit de tijd dat de VVD nog een gezellige liberale partij was van studentikoze types in blazer (heel lang geleden een dracht van bekakte lieden). In zijn machtshonger heeft de grimmige Bolkestein ze er allemaal uit geflikkerd, tot de intens populaire Wiegel toe.

  Maar Bolkestein zelf was Shell uitgeflikkerd, want ’s mans opportunisme was zelfs de olieboer te gortig.

  1. Troelstra

   Wel eens gezien hoe Ed Nijpels woont? Dat noemen we nou een hoge voetafdruk. Hij boert kennelijk goed van die subsidiegevoeligheid van dat gedrocht klimaathysterie (= geldklopperij)…

 6. Gerlos

  Wat eten gezeik aldoor over onze aarde die naar de verdoemenis gaat omdat wij niet goed omgaan met het milieu, wordt een beetje moe en verdrietig over dit onderwerp want al milieu clubjes spreken mekaar weer tegen en andere geleerde hebben weer andere ideeën.

 7. Troelstra

  Ach, de regering van Rutte III. Hoe lang nog? De komende PS-verkiezingen gaan deze fataal worden. Wie overweegt nou bij de komende P:S-verkiezingen op een van de regeringspartijen te gaan stemmen?

  1. Baaz

   Klopt, de verhoudingen gaan over de kop en FVD gaat oprukken en politieke invloed uitoefenen vanuit de 1e Kamer. De campagne is in volle gang.

   1. Onno

    En u gelooft in uw eigen onzin?

    1. Baaz

     @O__O: Jij mag het onzin noemen hoor, dat is jouw goed recht. De campagne van FVD voor de Provinciale Staten verkiezingen is in volle gang. Kijk gerust eens op de website van FVD, daar vind je de partijstandpunten. Zulks afdoen met onzin is gemakkelijk, en het is niet niet mijn eigen onzin.

 8. J.Rademaker

  Oostenwind is bruinkoolwind, onze potoodstip op de kaart financiert hobby´s.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.