Referendum over de naam ‘Noord-Macedonië’: 27 jaar lang een serieus onderwerp voor ruzie

Griekenland en Macedonië hebben ruzie, want Macedonië mag niet die naam hebben. Tenminste, dat vinden ze in Griekenland. Het is een ruzie die al 27 jaar lang duurt, maar waar nog steeds geen langdurige oplossing voor is gekomen. Nu hebben beide landen besloten dat de naam ‘Noord-Macedonië’ ermee door kan. Daar vindt nu een referendum over plaats in ‘Macedonië’. 

‘Voor een veilige toekomst voor onze kinderen’ is één van de slogans van de ja-campagne in het Macedonische referendum dat zondag wordt gehouden. Het is een gevoelig referendum, want Macedoniërs wordt gevraagd of ze het goed vinden dat de naam van hun land Noord-Macedonië wordt. Dat werd in juni vastgelegd in een historisch akkoord tussen Skopje en Athene.

Toen kwam er een eind aan het 27-jaar lange dispuut tussen de twee landen. Omdat Griekenland een provincie heeft die ook de naam Macedonië draagt, eisten de Grieken een andere naam voor het noordelijke buurland. Griekenland hield al die jaren de mogelijkheid tot lidmaatschap van de NAVO en de EU tegen voor de Macedoniërs. Maar de huidige premiers van beide landen, Alexis Tsipras en Zoran Zaev, kwamen tot een compromis.

Voor Macedonië is dit nogal iets, want als de bevolking ‘ja’ stemt, dan komt er een eind aan decennia lang conflict en dan kan het land ook lid worden van de NAVO en de Europese Unie. In het land is dat ook bekend, dus het ‘ja’ stemmen wordt ook beïnvloed door het toekomstperspectief op de Europese Unie en de NAVO. Niet iedereen is het daarmee eens.

Daarnaast is niet iedereen in Griekenland blij met de huidige oplossing. Noord-Macedonië heeft nog steeds ‘Macedonië’ in de naam. Dat zou betekenen dat de bevolking claims kan maken op ‘Griekse’ geschiedenis, zoals Alexander de Grote. Daar zijn de Grieken het niet mee eens en dat hebben ze ook laten merken in demonstraties. ‘What’s in the name’, maar dan letterlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  Zou Macedonië zichzelf opheffen om lid van de NAVO en EU te kunnen worden? Hoe ver gaat deze liefde? Het zit de Russen niet lekker dat nog een land zich tegen Rusland zal keren en proberen zij te trollen onder de bevolking om hun nationalistische gevoelens op te peppen. Dat hoeft bij dit volk niet zonder succes te werken.

 2. Ni28

  Ik word wel gek van die Ollongren banner en al die reclames die niet weg te krijgen zijn. Wil DDS een forum aanbieden of niet?

  1. Capo

   https://www.mozilla.org/nl/firefox/download/thanks/

   Download begint direct en je bent van de reclames af!

 3. Frits Jansen

  Het land heet nu officieel FYR of Macedonia, waarbij FYR staat voor Former Yugosklav Republic, en dat us helemáál nix.

  De vraag rijst nu of België aanspraak maakt op Noord-Brabant.

  Noord-macedonië is zeker een trip waard. Goedkoop vliegen naar Skopje, gezellige stad maar wel beschadigd door aardbeving, Ochrid meer op de grens van Albanië, en de gezellige stad Bitola.

  Avontuur: trein naar Kosovo. Het station in Skopje is met afstand het meest afgetrapte station dat ik ken. Als je de trein neemt moet je al snel overstappen op een bus, die je na een lange rit naar de Kosovaarse trein brengt. Die is onverwarmd, en in november wad het knap koud.

  Ja, een moslimland. Huiveringwekkend. Nederlandse vrouwen die daar heen gaan worden meteen besneden. Verschrikkelijk!

  1. henkC

   Vrouwen worden meteen besneden, Moslim land?
   Wil je er over praten?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.