Regering overweegt schrappen van subsidie rechtsbijstand, mensen met lage inkomens zijn de dupe

Minister Dekker van Rechtsbescherming (VVD) overweegt om te gaan snijden in gesubsidieerde rechtsbijstand. Het zou volgens hem te duur zijn en anders kunnen. Voornamelijk lage inkomens worden hiermee getroffen. Via de NOS.

Het klinkt weer als een klassiek geval van VVD’ers die de lage inkomens pesten door wéér ergens op te bezuinigen, zelfs als het (blijkbaar) zó goed gaat. In eerste oogopslag lijken de conceptplannen van minister Dekker daar inderdaad op.

Dat de minister geld wil besparen door inefficiënte subsidies en regelingen te schrappen, is alleen maar aan te moedigen. Het hangt er dan wél van af wát hij als inefficiënt beschouwt. Volgens de minister zouden veel zaken in de civiel- en bestuursrechtelijke sfeer niet zo snel door de advocatuur moeten worden beslecht.

Zo meent hij dat in het geval van bijvoorbeeld scheidingen, men maar online begeleiding moet zien te regelen. Zaken waar de overheid een verantwoordelijke rol heeft, dienen dan wel weer met een gesubsidieerde advocaat te mogen worden beslecht.

Het is natuurlijk van de zotte dat, juist in het geval van een scheiding, je zelf maar informatie moet inwinnen. Dat zou prima zijn bij zakelijke gevallen waar de kans dat je elkaar het licht niet meer in de ogen gunt, een stuk kleiner is dan bij een scheiding. Juist bij zo’n situatie is de professionele afstand van een advocaat een groot goed.

Dat men niet voor ieder tuinhek en bekraste auto een gesubsidieerde advocaat krijgt toegewezen is prima, maar complexere en zeker emotionele gevallen zouden niet zo snel mogen worden geschrapt, zéker niet als het voornamelijk mensen met lage inkomens hard gaat treffen. Zij beschikken in de meeste gevallen al niet over de kennis en de middelen om dergelijke situaties degelijk op te lossen, laat staan dat zij zo maar even tijd vrij kunnen maken om zich de wetten en mogelijkheden eigen te maken.

Gelukkig is het nog een concept maar dit laat al wel zien hoe de minister denkt en wat hij overweegt. Wat mij betreft moet hij terug naar de tekentafel, hoe goed en liberaal zijn intenties ook mogen zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  De mogelijkheid om eindeloos te kunnen procederen om een verblijfstatus te krijgen, dat is inefficiënt. Doe daar eens wat aan minister Dekker.

  1. deelszon

   @SVP precies

  2. wheelboy

   Idd struisvogel .
   Waar de gewone burger zijn recht bijna niet meer kan halen .krijgen die goudzoekers jaren lang gratis ondersteuning van een advocaat.En zo zie je maar als NL ben je gewoon een tweede range burger die ze lekker tot op het bot kunnen uitzuigen.

 2. Blue monday

  Dat is nog eens rechts beleid, de reaguurders kunnen hun vingers weer aflikken.

 3. palko

  Prima voorstel. Geen woorden maar daden. Het vetmesten van pro deo advocaten mag, wat mij betreft, met terugwerkende kracht gestopt worden.

  1. palko

   Uiteraard doel ik met name op de bijstand van zgn. pro deo advocaten aan migranten en asielzoekers. Meest krankzinnig is verder de juridische bijstand waar verdachten van het plegen van een misdrijf tegenwoordig gebruik van kunnen maken bij het verhoor door de politie.

   1. Aytas

    Minder rechten voor niet Nederlanders. Waar hebben we zoiets eerder gezien?

   2. EU kok

    quote: Meest krankzinnig is verder de juridische bijstand waar verdachten van het plegen van een misdrijf tegenwoordig gebruik van kunnen maken bij het verhoor door de politie.
    .
    Daar denk ik toch echt anders over.
    Ik vind dat je dat recht hebt, niet gratis maar wel het recht.
    Politie verhoor kan behoorlijk intimiderend zijn en vol niet na te komen beloftes om een bekentenis te verkrijgen.

    1. AS210854

     EN, dus een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Mijn schoonzus werkte bij een advocaten kantoor, je wil niet weten wat ze daar allemaal heet meegemaakt. Voor elk onnozel wissewasje stonden ze op de stoep, om maar geld te plukken. Maar zelf de vaste bijdrage betalen hoe maar. Dat mocht de gemeente doen.

  2. Frits Jansen

   Pro-deo advocatuur is geen vetpot. Veel advocaten stoppen er daarom mee.

 4. Ni28

  De burger wordt door deze regering van alles ontnomen, zijn inspraak door referenda en nu zelfs het recht om zichzelf te verdedigen. De burger wordt omgevormd tot een blatende schaap. Als het zo doorgaat laat deze misschien toch zijn tanden zien.

 5. Ni28

  Dit is geen rechts beleid, dit is een asociale beleid van meerdere partijen en als een linkse partij in de regering zat zouden ze het ook steunen. Dat hebben wij al bij Rutte 2 meegemaakt met de PvdA.

  1. Ni28

   Precies zoals Struisvogelpolitiek schrijft, dit zal niet voor de migrantenzaken gelden maar de rest mag gaan dokken of niet procederen.

  2. Aytas

   Dit is rechts beleid. Wat een gewauwel om het niet zo te noemen.

  3. EU kok

   Precies Ni28.
   Eigenlijk is het links beleid, want als de PvdA in de regering hadden gezeten was dit VVD voorstel er ook gekomen.
   En als mijn tante een penis had gehad, was het mijn oom geweest.

   1. Top

    Maar je tante heeft een penis! En jij een kutje! Want zo gedraag je wel hier. En ongezien de t…….. voor je Cock!

 6. Ni28

  Trouwens het bestaat al. Als je rechtsbijstand verzekering hebt komt deze pas vanaf bepaalde hoogte van het schade bedrag in actie. Bij lagere schade krijg je alleen advies waar je op dat moment niets aan hebt.

  1. Aytas

   Wat een onzin. Moet jij voor ieder wisse wasje hulp? Misschien dat je dan beter jezelf eens kunt laten testen of je wel handelingsbekwaam bent.

 7. Duke

  Een voorstel waarin de (uitgeklede) rechtsstaat alleen geldt voor de mensen die het kunnen betalen. Mensen met lage inkomens worden vogelvrij verklaard bij de VVD.

 8. Aytas

  Belachelijk!

 9. EU kok

  Goede zaak.
  Een advocaat voor iedereen is van dat linkse beleid.

 10. DolleDries

  Duidelijk een linkse actie criminelen en gelukzoekers worden weer de hand boven de kop gehouden en kunnen eindelo0s door procederen

 11. AS210854

  Mensen kunnen ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

 12. deelszon

  Al die zogenaamde golddiggers en kansparels daarmee moeten ze stoppen om die te subsidiëren

 13. Duckday

  Stop dan ook eens met die asiel advocaten Een keer gratis afgewezen Dan gewoon zelf betalen Doe daar eens wat aan VVD dit is een miljoenen bedrijf het pro deo

 14. poldi

  Elsevier – Off topic, Rihanna krijgt met 100 miljoen haar zin !

  Het kabinet gaat de komende vijf jaar jaarlijks 20 miljoen euro investeren in de verbetering van het onderwijs in ontwikkelingslanden. Dat zei minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) woensdag bij de Verenigde Naties.

  ——————————————

  Wat zijn we weer het braafste jongetje van de klas.
  Kijk eens VN hoe goed wij zijn !!!!

  De reactie van minister Kaag op het verzoek van Rihanna wekte woede. Zij twitterde terug: ‘Hi Rihanna, dit klinkt ons als muziek in de oren. Nederland steunt onderwijs altijd! Alles wordt volgende maand bekendgemaakt in New York. Hopelijk zie ik je daar.’

  Een paar reacties
  ———————
  Kaag, de islam weldoenster, heeft de besmettelijke ziekte van Rutte opgelopen en liegt voor het vaderland weg. Over 500 miljoen AOW gat steggelt men al tijden en dit bedrag van 100 miljoen wordt zonder enig debat in een bodemloze put gestort.

  100 miljoen om de koran te leren lezen?

  Als die 100 miljoen daadwerkelijk naar onderwijs zou gaan zou in Derde Wereldlanden of weet ik veel, nou ok. Maar dat gaat het niet. Dat verdwijnt in de zakken van plaatselijke corrupte ambtenaren en terroristen. Dit wetende zou ik eens beginnen met een gedeeltelijk terugdraaien van de BTW op voedingswaar. Je moet echt totaal schaamteloos zijn dit weg te geven wetende dat het nooit zal aankomen.

  1. Capo

   @Poldi: Niet voor niets heeft onze regering op woensdag 27 oktober 2010 besloten om de islamisering in ons land te bevorderen, dat geldt dan natuurlijk ook voor bewindslieden zoals Sigrid Al-Qaq.

   1. Tengo Kawana

    Dit is niet juist. De regering besloot nimmer om de islamisering te bevorderen.

    1. sonar

     Tangaslib ,te bevorderen ,je boedoeld natuurlijk tegen gaan.

 15. macsjang

  Die Dekker is nou een rasechte imbeciel. Bij onderwijs in de functie van SS-er heeft ie er helemaal niets van gebakken en nu als minister van rechtsbescherming enz….. doet ie in zijn onnozelheid en navolging van de grote dictator er nog een schepje bovenop. Van mij mag die gore club in zijn geheel uitsterven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.