Regering overweegt schrappen van subsidie rechtsbijstand, mensen met lage inkomens zijn de dupe

Geen categoriesep 25 2018, 15:00
Minister Dekker van Rechtsbescherming (VVD) overweegt om te gaan snijden in gesubsidieerde rechtsbijstand. Het zou volgens hem te duur zijn en anders kunnen. Voornamelijk lage inkomens worden hiermee getroffen. Via de NOS.
Het klinkt weer als een klassiek geval van VVD'ers die de lage inkomens pesten door wéér ergens op te bezuinigen, zelfs als het (blijkbaar) zó goed gaat. In eerste oogopslag lijken de conceptplannen van minister Dekker daar inderdaad op.
Dat de minister geld wil besparen door inefficiënte subsidies en regelingen te schrappen, is alleen maar aan te moedigen. Het hangt er dan wél van af wát hij als inefficiënt beschouwt. Volgens de minister zouden veel zaken in de civiel- en bestuursrechtelijke sfeer niet zo snel door de advocatuur moeten worden beslecht.
Zo meent hij dat in het geval van bijvoorbeeld scheidingen, men maar online begeleiding moet zien te regelen. Zaken waar de overheid een verantwoordelijke rol heeft, dienen dan wel weer met een gesubsidieerde advocaat te mogen worden beslecht.
Het is natuurlijk van de zotte dat, juist in het geval van een scheiding, je zelf maar informatie moet inwinnen. Dat zou prima zijn bij zakelijke gevallen waar de kans dat je elkaar het licht niet meer in de ogen gunt, een stuk kleiner is dan bij een scheiding. Juist bij zo'n situatie is de professionele afstand van een advocaat een groot goed.
Dat men niet voor ieder tuinhek en bekraste auto een gesubsidieerde advocaat krijgt toegewezen is prima, maar complexere en zeker emotionele gevallen zouden niet zo snel mogen worden geschrapt, zéker niet als het voornamelijk mensen met lage inkomens hard gaat treffen. Zij beschikken in de meeste gevallen al niet over de kennis en de middelen om dergelijke situaties degelijk op te lossen, laat staan dat zij zo maar even tijd vrij kunnen maken om zich de wetten en mogelijkheden eigen te maken.
Gelukkig is het nog een concept maar dit laat al wel zien hoe de minister denkt en wat hij overweegt. Wat mij betreft moet hij terug naar de tekentafel, hoe goed en liberaal zijn intenties ook mogen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten