Vastgoedfondsen massaal in opstand tegen Kabinet: ze willen dividendbelasting blijven betalen

Dat leest en hoort u vast niet vaak, bedrijven of burgers die aangeven dat ze per se belasting willen betalen. Vooral bedrijven hoor je bijna nooit tegenstribbelen als een belasting wordt afgeschaft. Dit keer is dat wel het geval, want vastgoedfondsen komen massaal in opstand tegen de plannen van het Kabinet om de dividendbelasting te schrappen. Doen ze dit vanuit een soort maatschappelijk plichtsbesef? Nee, natuurlijk niet, het gaat om een bijzinnetje in de plannen van het Kabinet.

Daarin staat dat beleggen in vastgoed via zogenaamde fiscale beleggingsinstellingen (fbi) verboden wordt. Dit is een neveneffect van de afschaffing van de dividendbelasting.

„Daardoor wordt het minder aantrekkelijk voor vastgoedfondsen om in Nederland te beleggen”, waarschuwt ceo Dirk Anbeek van Wereldhave, goed voor €1,5 miljard aan winkels in Nederland. „Particuliere beleggers en deelnemers van pensioenfondsen worden erdoor geraakt in hun portemonnee.”

De stap gaat ook pijn doen bij de vastgoedbeleggingen van verzekeraars en pensioenfondsen. Die hebben zo’n €17 miljard geïnvesteerd in fbi’s. Ook daar zakt het rendement flink weg. „Ik denk dat het kabinet zich niet heeft gerealiseerd dat dit ook ten koste gaat van het rendement van de Nederlandse pensioenfondsen”, zegt Frank van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed.

Op het moment dat u denkt dat de nachtmerrie rondom de afschaffing van de dividendbelasting niet bizarder kon worden, komt er toch weer iets anders. Volgens mij heeft bijna elke laag uit de Nederlandse samenleving aangegeven dat het afschaffen van de dividendbelasting een slecht idee is. Tenminste, als het op zichzelf staat. Als het gebalanceerd wordt door algehele lastenverlaging voor de burgers, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Dat is helaas niet het geval.

We hebben nu verschillende groeperingen binnen Nederland, die tevens ook veel geld beheren, die elkaar tegenspreken. Vastgoedfondsen en pensioenfondsen geven aan dat het helemaal niet goed is voor het vestigingsklimaat en het investeringsklimaat, maar organisaties als Unilever beweren weer het tegenovergestelde. Het is een soort megalomane welles-nietes-spelletje geworden en er is maar één groep die sowieso de dupe daarvan wordt: de burger.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Bloem

  En zo komt langzaam aan het licht dat het afschaffen van de dividend belasting niet alleen ten koste gaat van de belastingbetaler, doch dat ook onze pensioenen nog verder onder druk komen te staan. Het Nederlandse volk wordt momenteel volledig uitgeknepen en toch blijven we met z’n allen op het partijkartel stemmen en blijft iedereen Pinokkio Rutte zijn openlijke leugens vergeven.

  1. Hermann

   Er zijn mogelijkheden om dat te veranderen. Daar hebt u de vrijheid in. Er is geen verplichting om op het partijkartel te stemmen. Echt niet.

 2. wheelboy

  Als het gebalanceerd wordt door algehele lastenverlaging voor de burgers, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Dat is helaas niet het geval.

  Nee klopt de burger kan het geld ophoesten dmv de BTW verhoging op het lage tarief energie prijs verhoging onder mom Co2 enz . En nog legio idioten die op Rutte en consorten stemmen . Dommer kun je niet zijn

  1. Hermann

   Winstverbod zorgverzekeraars terug in beeld. CDA PvdA SP werken aan een winstverbod voor zorgverzekeraars. Dat is al een stap in de goede richting. Dus wilt u dingen veranderd zien hebt u het zelf in de hand. Links ligt een beetje moeilijk voor de DDS’er…

 3. Frits Jansen

  Dit gaat om een heel ingewikkelde fiscale aangelegenheid. Een discussie daarover hoort niet thuis op dit populistische forum. Hier wordt gemopperd en gescholden.
  Bovendien zal afschaffing noch handhaving van de dividendbelasting de islamisering van Nederland terugdringen, en dat is toch de voornaamste zorg van DDS?

  Dat de islamisering sluipenderwijs oprukt blijkt uit meerdere dingen:
  * De rente op spaarrekeningen is nu gedaald tot 0,03%, en straks wordt er – zoals de sharia wil – helemaal heen rente meer uitgekeerd.
  * Gezondheidsfreaks roepen dat alcohol minstens zo schadelijk is als roken. Dus gaan we straks naar een drooglegging waar moslims zich niet voor zouden schamen.
  # Dat steeds minder vrouwen zich topless vertonen is een schrijnend voorbeeld van oprukkende zelf-islamisering.

 4. Ni28

  De enige persoon die voor de afschaffing van het dividend belasting is Rutte in zijn persoon. Rutte verwijderen zou dus een logische optie zijn.

 5. HW

  Volgens mij heeft Rutte de klok horen luiden bij Shell en Unilever en komt hij er nu achter waar de klepel hangt. Dat is toch een tegenvaller.
  Of weer gepland om de gepensioneerden in de portemonnee te pakken.
  Dan wordt het toch eens tijd om de barricaden op te gaan en te protesteren tegen dit asociale ouderenbeleid.

 6. EllyD18

  Zo glad als een aal, dat is onze heer Rutte.
  Hij houdt echt iedereen voor de gek, maar de oudjes zullen ervoor opdraaien dat staat zo vast als een huis. Niet rechtstreeks, maar goed verborgen in de gecreëerde doolhof.

 7. Bes Tolen

  Dit kabinet wil met haar afschaffing van fiscale beleggingsinstellingen vooral de particuliere belegger treffen. Dat is logisch voor een lakeienregering want alle beslissingen, die in westerse landen waar groepen rond het V belangrijke invloed hebben, lijken bedoeld om andere landen zoals Nederland onderuit te werken.
  Straks is het zo, dat BlackRock (VS, vanouds Rooms katholiek maar iedereen mag er in beleggen) met 6.378 miljard dollar belegd vermogen het grootste beleggingsfonds van de wereld, en bijvoorbeeld met slechts goed 5% aandelen nu van Wereldhave, één van de grote winnaars wordt van het Rutte spektakel.
  Dit: de koers van Wereldhave is ondertussen al meer dan 25% gezakt naar aanleiding van de fiscaal beleidberichten uit Den Haag, die wel serieus zijn genomen. Nadat een jaar eerder al de koers 20% had verloren: wat ook al een twijfelachtige aangelegenheid is. Er worden berichten gelanceerd vanuit Amerika (of eventueel elders), die vaak maar beperkt inzicht geven en daarmee een koers een foute wending geven.
  Het vertrouwen bij Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars lijkt weg te zijn. Of het een goed beleid is om de aandelen tegen een lagere koers dan ooit te verkopen, is helemaal de vraag. Dat is blijkbaar wel gebeurd. Te meer de vraag omdat ook (vermoedelijk onnodig vaak) van dure adviseurs in Amerika gebruik wordt gemaakt. Daarvan zou je kunnen stellen, dat die in een bepaald conglomeraat zitten waarin je wel een onverzekerd vertrouwen moet hebben.
  Een belangrijk probleem is dat Nederlanders veel te vaak vertrouwen schenken waar dat niet is gerechtvaardigd. Dat is tegen de regel in dat je dan je koest moet houden. Dat euvel is veel erger geworden om aanwijsbare redenen. Wel domme. Het land kan dan niet anders dan schade lijden tot achteruit gaan toe. Kwaliteit ontbreekt al te vaak waar eigenwijsheid en flapdrollen overheersen. Dat heeft met veel factoren waaronder foute selectie te maken en stellig de politiek, die dat bevordert. Maar lang niet alleen. Oude wijze gezegdes doen het in Nederland niet meer. Het is nu eenmaal een heel ander land aan het worden. Is geradbraakt en gestolen de bedoeling?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.