Verenigde Staten hebben kritiek op het functioneren van de veiligheidsdiensten bij de aanslag

Er was niets meer dan lof voor de Nederlandse veiligheidsdiensten en de hulpdiensten op Amsterdam Centraal. Iedereen heeft goed gehandeld en de reactietijd was heel erg snel. Dat zeiden niet alleen de Nederlanders, maar dat beaamde ze in andere delen van de wereld ook. Behalve de Verenigde Staten, die hadden toch nog kritiek. De Amerikanen zijn namelijk niet blij met de informatievoorziening rondom de aanslag.

Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur, geeft aan dat het toch allemaal net iets sneller had gekund en dat het delen van informatie nog effectiever had gekund. Hij gaf aan dat het allemaal al zeer goed was gegaan, maar dat het altijd nog op een hoger niveau kan. Ergo, er valt niet veel te zeuren, maar hij moet toch iets zeggen om de media te halen.

“Het lijkt erop dat hij als eenling heeft gehandeld. Maar als het een meer ingewikkelde aanslag was geweest met meer daders en opeenvolgende acties verspreid over meer dagen, dan heb ik zo mijn zorgen,” zegt Hoekstra in De Telegraaf.

Als de informatie was gedeeld, hadden de diensten gezamenlijk een beter beeld over Jawed S. en over het risico op andere aanslagen kunnen krijgen. “Een deel van het systeem werkt heel goed. Tegelijkertijd kun je vaststellen dat er dingen misschien anders hadden gemoeten”, aldus Hoekstra.

Doet hij het dan alleen om media-aandacht te krijgen? Dat weten we natuurlijk niet zeker, maar de inhoud van de kritiek en zijn mediaoptreden suggereren het wel. Daarnaast, waarom zou je dit via de media aangeven en niet binnenskamers? Ik vind het vrij onbeschoft om eerlijk te zijn, maar een te grote mond kan je ook niet richting de Amerikanen hebben, voor je het weet, heb je ruzie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. EU kok

  Pete Hoekstra
  Uiterst betrouwbare en goed geïnformeerde ambassadeur.
  Een interview in de uiterst betrouwbare en goed geïnformeerde Televaag.
  Ik vrees dat we ons de woorden van deze ambassadeur ter harte moeten nemen.
  In zijn thuisland, de USA, had zoiets natuurlijk veel beter verlopen en bijna zeker voorkomen kunnen worden.
  Conclusie: Geheel terechte kritiek vanuit de ambassade van de USA van Trump..

  1. Capo

   Conclusie: Geheel terechte kritiek vanuit de ambassade van de USA van Trump…

  2. Blue monday

   Meneer Hoekstra,

   Dat is het schoolvoorbeeld van een immigrant die de oude waarden en normen van het land van herkomst nog in de praktijk brengt.

   In Nederland heb je een partij die daar heel erg een probleem van maakt.

 2. Ritter

  Wat een zuur artikel.

  De Amerikaanse ambassadeur heeft natuurlijk wel een punt wat de informatie voorziening betreft.

  De ambassadeur heeft het niet over het optreden opzich maar over de informatievoorziening. En daar blijft wat te haperen.

  De dader blijkt al een tijdje in het vizier van de Duitse inlichtingendienst te zijn geweest. En deze informatie is niet gedeeld.

  ‘Duitse dienst was gewaarschuwd voor Jawed S.’
  https://www.parool.nl/amsterdam/-duitse-dienst-was-gewaarschuwd-voor-aanslag-jawed-s~a4603959/

  1. EU kok

   quote:De Amerikaanse ambassadeur heeft natuurlijk wel een punt wat de informatie voorziening betreft.
   Quote:De dader blijkt al een tijdje in het vizier van de Duitse inlichtingendienst te zijn geweest. En deze informatie is niet gedeeld.
   .
   Precies Ritter.
   De informatie, die Duitsland niet doorgespeeld had, heeft Nederland veel te laat doorgegeven aan de USA.
   Dat ik daar zelf niet aan gedacht heb.

  2. Capo

   @Ritter: De heer Wilders waarschuwt al jaren. Als klap op de vuurpijl heeft het NL-Kabinet op 27 oktober 2010 besloten dat de islamisering, en dus ook de radicalisering, in Nederland groen licht heeft.

   1. Nog1

    @ Capo

    Wat is er dan op 27 oktober 210 besloten? Je maakt me nieuwsgierig.

    1. Elu Thingol

     Toen werd er een motie aangenomen, waarin werd opgetekend dat het tegengaan van de islamisering geen regeringsbeleid moest zijn. Daaruit concludeert Capo dat de huidige coalitie de islam faciliteert.

 3. DolleDries

  Er was natuurlijk wat vertraging omdat eerst een suiker verhaaltje er van wilde maken

 4. Elu Thingol

  Ah, Pete Hoekstra, als hij het zegt geloof ik het tegenovergestelde.

  Niets dan lof voor de Nederlandse veiligheidsdiensten.

  1. EU kok

   @Elu.
   Ik vind dat deze door Trump benoemde ambassadeur groot gelijk heeft.
   In de USA vinden nooit aanslagen of schietpartijen plaats dankzij de meer dan uitstekend functionerende inlichtingen instanties.
   Dit in tegenstelling tot Nederland waar zowat dagelijks een een aanslag of schietpartij plaats vindt.
   Hoeksta waarschuwde al eerder met de woorden:De Islamitische beweging is nu tot een punt gekomen dat Europa in chaos verkeert. Chaos in Nederland, er worden auto’s verbrand, er worden politici verbrand … en ja, er zijn no-go zones in Nederland

   1. Elu Thingol

    Bij nader inzien heeft u gelijk. Er heerst een volslagen anarchie op de Nederlandse straten, waardoor de inlichtingendiensten geen enkel zicht meer hebben op de potentiële terroristen. Om nog maar te zwijgen over de lange responstijd van de politie. Wat een waardeloos veiligheidsapparaat heeft dit in brand staande land toch tot de beschikking.

 5. Adriaan

  Als Duitsland deze messentrekker al lang in het vizier had en dit niet heeft doorgespeeld aan de rest van Europa, ligt mijns inziens de schuld bij Duitsland. Op iets dat je niet weet, kun je geen actie ondernemen.

  1. EU kok

   Detail Adriaan, uiterst klein detail.

 6. fusilier

  Leuke informatie voor die slachtoffers,waar ze niks aan hebben met die steekwonden in hun lijf. Deze merkel islam terrorist hadden ze nooit Europa binnen moeten laten. Net als in Chemnitz waar iemand doodgestoken is, waar merkel ook schuld aan heeft met haar wir schaffen das.

 7. DolleDries

  Gezien de gevolgen heeft deze man natuurlijk gelijk gezien zo terrorist in ons land zo kan rond wandelen ondanks waarschuwing.
  Het is toch allemaal de schuld van Wilders.

  Ja Lars we hebben toch geen grote mond tegen andere landen nou ja Poetin en Trump worden constant beledigd en vals beschuldigd in de Media, NOS en door politici. Maar bv voor China, Turkije, Saoedi-Arabië en Iran zijn we toch heel lief daar willen we beslist geen ruzie mee.

 8. henk vintage

  Een ding is zeker, in Amerika had die terrorist niet meer geleefd, misschien bedoelt hij dit onbewust.

  1. DolleDries

   Men is daar veel menslievende men had zijn wens van 72 maagden met wat zeer goed gerichte schoten in vervulling laten gaan

   1. AS210854

    Dat is twee vliegen in een klap , geen verdere kosten en hij zijn 72 maagden. Goede oplossing.

 9. Rechtsaf

  En terecht maar achteraf geneuzel natuurlijk, sws moet men onze nieuwe Europeanen goed in de gaten houden, het is een gezwel dat zich uitspreid over Europa en ik voorzie een voorop gezet plan zodat er van alles en nog wat “moet” veranderen, dus iets laten gebeuren om er bv een wet doorheen te krijgen.
  Onze privacy die helemaal om zeep wordt geholpen bv..

 10. Ruud562

  Waarschijnlijk terechte kritiek. Hier ten lande zijn we veelst te veel bezig met mensen- en privacyrechten van vooral criminelen en gestoorden waardoor het soort als die S mede door de open grenzen hun gang kunnen gaan!

 11. Blue monday

  Zeggen de Amerikanen, waar iedere minuut wel iemand met een mes of wapen slingert….

 12. Karel de Grote

  Gelukkig weten ze in Amerika alles beter, daarom is 9/11 ook fake news and de Marathon bommer, etc,etc etc.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.