Waarom Wodka na wijn venijn geeft

“Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier” is het gezegde. De gedachte dat dit komt over de volgorde van drinken en de eventuele kater die je krijgt is helaas niet waar. Het gaat er om dat bier drank voor de armen was en dat je dus rijker werd als je de overstap van bier naar wijn kon maken en armer was geworden als je van wijn terug moest naar bier.

Maar dat het tegenwoordig ook geldt voor wodka en wijn ontdekte bekende Nederlander Ilja Gort met zijn wijn in strijd tegen de merkregistratie van Wodka.

Wat speelt er?

Het merk La Tulipe heeft sinds 2012 een geregistreerd merk in de Benelux voor wijn. en kan daarmee voorkomen dat concurrenten met vergelijkbare namen aan de slag gaan voor wijn en daarmee voor verwarring zorgen. Dat dit niet helemaal opgaat bleek deze zomer een bittere pil te zijn.

Dutch Tulip Vodka heeft merkregistraties vanaf 2017 en Ilja was het daar niet mee eens. Hij was het daar niet mee eens en ging de strijd aan met de wodka makers uit Katwijk. In eerste instantie zou je denken dat wijn en wodka dicht bij elkaar in de buurt liggen en dat de stelling van Gort juist is.

Uitspraak van de rechter

Maar daar was de rechter het deze zomer terecht niet mee eens. Een merkregistratie moet krachtig zijn, maar het moet niet mogelijk zijn om algemene woorden als tulp op te eisen. Iedereen moet dergelijke woorden kunnen blijven gebruiken, aldus Maarten Koolen van MerkenSpot. Daarnaast is de tulpenbol het belangrijkste en onderscheidende element van de wodka. Het wordt immers gemaakt van tulpenbollen.

Het komt overigens vaker voor dat merken op het eerste gezicht op elkaar lijken en daarom voor verwarring zorgen. Zo werd eerder geoordeeld dat wijn en wijnglazen voldoende van elkaar verschillen om gelijkende namen toe te staan voor deze producten.

Wat heb je dan nog aan een merkregistratie?

Al bijna twintig jaar houdt een snackbar uit Zeeland met de naam Wendy’s de grote oversteek van de fastfoodketen uit Amerika tegen. De snackbareigenaar die zijn zaak naar zijn dochter vernoemde heeft een sterke zaak. Fastfood versus fastfood met exact dezelfde naam. Er is dan misschien geen verwarring of je iets koopt bij de lokale snackbar uit goes of bij de verkoper van vierkante hamburgers. Toch is het verstandig om de toetreding tot de markt tegen te houden en zo te voorkomen dat het huidige merk verwatert.

Wellicht komen de partijen er ooit uit en dan zal een inwoner van goes een aardig pensioen hebben. Het zal Wendy’s namelijk best wat waard zijn om de rechten over te nemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Ni28

  Wodka uit tulpenbollen? Is het weer oorlogstijd?

 2. Capo

  Alcohol is giftig en bedwelmd de geest. Dus wat dat betreft hebben we, gezien de feiten, het meest te vrezen van rechts-extremistisch terrorisme.

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/09/knurfterig-denk-na-aanslag-afghaanse-migrant-in-amsterdam-cs-meer-aandacht-voor-rechts-extremisme/#comment-907217

 3. Adriaan

  Ilja Gort heeft in een soortgelijke zaak tegen de HEMA wel gewonnen. De HEMA bracht een wijn op de markt met als beeldmerk een wild geschilderde tulp. Hij heeft dat in zijn programma op televisie zeer suggestief uitgebeeld. Hij kocht een fles van de HEMA, dronk voor de deur een glas en spuugde het direct uit. Hij zei zo iets als: gadverdamme, wat is dit een smerige wijn.

 4. Rosasolis

  Omdat ik hou van goede wijn, wil ik dit advies geven. Heerlijk een glas wijn…maar doe het matig. En koop geen “wijn” van de goedkope mengsels in de aanbieding van de Hema!
  Een eerlijke wijnboer bouwt wijn uit alleen Een soort druiven. En niet meer dan Een soort! Maar alle 2de ranks wijn brouwers gooien alles door elkaar! Afschuwelijk.
  Je moet dit troep nooit en nimmer gaan drinken! Als je niet ziek wil worden van dit goedkoop rotzooi onder de wijnen, koop alleen een wijn uit een Een soort druiven.
  En niet van de Hema. Een glas wijn is heerlijk bij een maaltijd na lange harde werkdag. Over het te veel drinken van bier en sterke dranken kan ik niets schrijven. Alleen over
  over wijn. Nogmaals als je van wijn houdt, koop nooit de gemengde rotzooi in de aanbieding van de goedkoopste winkels. Je heb geen idee hoe ERG het nu gat met de
  corrupten in de wijn industrie. Terwijl het vraag over slechte wijnen blijft stegen, komen zoveel problemen. De EU steunt de echte wijn industrie van alle EU landen, en het moet kunnen doorgaan. En waarom ook niet? Maar wat hebben wij te bieden aan
  de vreselijke goedkope rotzooi van de wijn afdeling van de Lidl?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.