Analyse: Arabische wereld staat op knappen! Hoge jeugdwerkloosheid en veel jeugd

Iyad El Baghdadi, een in Koeweit geboren Palestijn, geeft ons cijfers en grafieken waaruit af te leiden valt dat de Arabische wereld praktisch op knappen staat. We nemen het even door!

Een leeftijdsmediaan van 24, bijna 100% alfabetisme, toegang tot internet en een hoge jeugdwerkloosheid, tegenover staatshoofden met een leeftijdsmediaan van 69 en vaak streng conservatieve of religieuze overtuigingen. Daar komt ook nog bij dat olie eigenlijk de voornaamste bron van inkomsten is, andere export alleen maar minder is geworden en landbouw (30% van de werkgelegenheid) te kampen heeft met grote watertekorten.

Dit is het recept voor toenemende spanning. De beste situatie zou zijn wanneer Arabische regimes meebewegen met de wensen van de bevolking en investeren in andere sectoren zodat ze minder afhankelijk worden van olie. Lijkt er niet op dat dat gaat gebeuren.

De andere opties zullen binnen de kortste keren met geweld worden beslecht. Regimes zullen te maken krijgen met opstanden, extremistische tegengeluiden en de roep om revoluties. Zeg maar een nieuwe Arabische Lente, met geheid een paar nieuwe situaties zoals Syrië en Libië.

Daar heeft natuurlijk ook niet iedere Arabier zin in en dus is het goed mogelijk dat zij hun heil ergens anders zullen gaan zoeken. Drie keer raden welke kant zij op zullen vluchten ‘vanwege politieke en/of economische redenen’. We hebben het hier over 500 miljoen Arabieren in heel de Arabische wereld die in een economie leven die even groot is als Israël en Italië samen.

Nog een factor die de spanning verder doet toenemen is de wapenimport. De Arabische wereld heeft nog nooit een oorlog weten te winnen, behalve tegen de eigen bevolking. Menig regime zal met dat feit z’n conclusies trekken en weten dat het de macht kan behouden.

Dikke kans dus dat Syrië nog maar het topje van de ijsberg was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Svetlana

  Arabia is de moiste lant van de helle werlt. Ik sou dar graag willen wonnen

  1. struisvogelpolitiek

   Ach, je kan beter oliesjeik zijn dan oliedom. Pffft.

  2. Baaz

   “Arabia is de moiste lant… ”

   Jezelf onbeschrijfelijk belachelijk maken is niet moeilijk. Opzettelijk op DDS rondhangen met gebruik van meerdere aliassen waarbij volkomen onzinnige reacties worden geplaatst? In de huisreglementen wordt de discussie hierover (min of meer) verboden op straffe van een ban, ik ga die discussie dan ook niet aan. De betere lezer ontdekt zelf wel dat CJD momenteel actief is als Eugenie én Svetlana. Jammer dat jij DDS misbruikt als uithangbord voor jouw bullsh*t.

   1. Eugenie de la Fleur

    Volgens mij gaat het speculeren over ‘multinickers’ ook in tegen de huisregels beste Baaz

    1. Baaz

     @Eugenie: Dat klopt, daar heb je gelijk in. Ik spreek jou alleen aan op je verantwoording om hier te stoppen met je Svetlana-flauwekul! Wanneer men de kuis op jouw naam (en op Svetlana) houdt dan staat daar namelijk CJD, snap je? Ik speculeer dus niet eens, het is een keihard feit.

     Maar inderdaad, nogmaals, je hebt gelijk, het is tegen de DDS-huisreglementen om over multinickerij te discussieren. Maar stop dan ook met je kinderachtige (Svetlana) gezuig, onzinnige flauwekul-reacties neer plempen met een zuigaccount is toch kinderachtig, vind je ook niet?

     1. Eugenie de la Fleur

      Baaz, wanneer ik inhoudelijk reageer onder deze nick begin jij telkens over svetlana en turksebakkers. Dat is ook kinderachtig

     2. Baaz

      Daar heb je ook gelijk in! Ik zal daar mee stoppen.

  3. Jantje

   Wie houdt je tegen?

 2. Ad Infinitum

  Voor kapitaalkrachtige Arabische jongeren is er geen reden tot vluchten. De olie is hun redding.
  De klimaatontkenning klinkt hen als muziek in de oren daar zij zich gesteund voelen en weten zo lang criticasters het te “duur” vinden om naar alternatieve bronnen om te kijken. De westerse wereld heeft een goede afzetmarkt voor hun luxe automerken, horloges, motoren, kleding voor de prinsessen. Dat laat je niet schieten.Saillant detail: Saoudi Arabia gaat voor 2000 miljard een groot zonneproject aanleggen voor opwekken van duurzame energie. Zon is er 🙂 genoeg. Zij willen minder afhankelijk zijn van olie … En wij ? doen dus niets.

  1. Baaz

   “klimaatontkenning”

   Ja daar is t’ie weer… 😛

   Het klimaat ontkennen, dat lijkt me lastig.

   “En wij ? doen dus niets.”

   Miljarden gaan heffen om de CO2 terug te dringen is inderdaad niets! Investeren in milieutechnologie zoals kernenergie, ja dat zet niet alleen zoden aan de dijk, we kunnen ze er ook mee ophogen!

   1. Ad Infinitum

    Mijnheer Baaz… België heeft het helemaal gehad met kernenergie en vele andere landen evenzo. Verder, inderdaad dijken ophogen ! Daar zijn wij in ieder geval goed in. In het M.O hebben de Nederlanders ze zelfs aangelegd.

    1. Siemien

     @AI

     China is 230 x groter dan Nederland
     Amerika is 230 x groter dan Nederland
     Afrika is 730 groter dan Nederland

    2. Baaz

     “Mijnheer Baaz… België heeft het helemaal gehad met kernenergie en vele andere landen evenzo.”

     Waarom? Hoeveel invloed heeft kernenergie op de uitstoot van de heilige CO2?

  2. Stanly2000

   Hoezo, wij doen niets? Ik ben aan het sparen voor een niet geheel functionerende warmtepomp!

   1. Ad Infinitum

    Die krijgt u ongetwijfeld van Orbán cadeau, uit de EU subsidie 🙂

    1. Stanly2000

     Oneindige,
     Helaas in Hongarije hebben ze geen problemen met aardgas (zoals u misschien wel weel de schoonste brandstof), ook niet uit Rusland.

     1. Troelstra

      Gewoon waardeloze ballast voor de mensheid dus.

     2. Ad Infinitum

      @Stanly2000… Helaas moet Gelukkig zijn. :_) Trouwens ik leer steeds meer over Hongarije : ” Duurzame energie heeft het moeilijk in Hongarije
      Gepost in Economie
      Zaterdag 8 april 2017 – Begin februari kreeg Hongarije van de Europese Commissie Hongarije groen licht voor de uitbreiding van de kerncentrale bij Paks. Goed nieuws voor de regering, minder voor voorstanders van de ontwikkeling van duurzame energie. De kerncentrale gaat straks zoveel stroom leveren dat Hongarije een overschot heeft en de regering geen enkel interesse meer heeft om alternatieven als zonne- en windenergie te stimuleren. Integendeel, de ontwikkeling van duurzame energie wordt in Hongarije tegenwoordig actief tegengewerkt. Wie een zonnepaneel op zijn dak zet, krijgt geen subsidie, maar betaalt extra belasting.”

     3. Stanly2000

      Prachtig toch, geen CO2 uitstoot, zoals bij de duurzame biomassa centrales. Dat is toch de bedoeling? Of vindt u de landschappen vol met windmolens en zonnepanelen zo’n mooi gezicht? Er staan al genoeg van deze horizonvervuilende gedrochten in Hongarije en trouwens in heel West-Europa.

 3. Diederik van Walsum

  Het midden-oosten zuigt, ze produceren niets, kunnen niets, doen niets en het geld dat ze verdienen met olie (dat westerse bedrijven voor ze uit de grond moeten halen, met westerse techniek en westerse arbeid, aangevuld met semi-slaven uit Pakistan, Bangladesh en de Filipijnen) gebruiken ze om wapens te kopen uit het westen om elkaar af te slachten. Nou… wat is het probleem dan eigenlijk?

  En dat volk wil toch echt geen baan… Gratis geld halen in Europa, dat is het ultieme doel!
  Ze kunnen ook gewoon weinig. Kijk naar Nobelprijzen VS Joden, die ook een Semitische taal spreken, grote neus hebben, Abrahamitische geloof, shoarma en die bonenprut eten. Joden megaveel Nobelprijzen met hun paar miljoen, islamieten stuk of 4, 5 en niet in science. Neef-nicht heeft de genenpoel beetje verpest. En die ene die wat kan leert alleen één sprookjesboek uit zijn kop en vooral niet zelf nadenken.

  En maar blijven fokken als konijnen voor Allah.

  1. Baaz

   “(…) en het geld dat ze verdienen met olie…”

   Wat zou het fijn zijn wanneer olieproducerende land als Saudi Arabië ook zouden investeren in de opvang van asielzoekers uit hun broederlanden. Het schijnt dat ze helemaal niets, nulkommanul bijdragen aan de immigratieramp. Leuk hè?

   1. Robert Leiden

    De UNHCR ziet het op basis van hun werk iets anders:

    “…Het Global Trends rapport deelt nieuwe inzichten, waarvan sommige niet helemaal stroken met de realiteit die soms ervaren wordt.
    Zo wordt vaak gedacht dat mensen op de vlucht worden opgevangen in het Westen.
    Onze data laten zien dat het tegenovergestelde het geval is.
    85 procent van de vluchtelingen wereldwijd wordt opgevangen in lage- en middeninkomens landen.
    Veel van deze landen hebben te maken met extreme armoede en krijgen weinig hulp bij de opvang.
    Vier op de vijf vluchtelingen verblijft in één van de buurlanden van het land van herkomst…”

 4. P.Sisterons

  Geef alle Arabjes een mobiel telefoontje, cola en hamburger en je hoort ze niet meer.

 5. sjun

  Het lijkt me verstandig in Europa in navolging van Donald Trump tijdig selectiever aan de grens wordt om te voorkomen dat er meer van deze problemen hier geïmporteerd worden en tot cumulerende maatschappelijke kosten leiden.

  1. Aytas

   Het lijkt mij veel verstandiger om een keer te stoppen afhankelijk te zijn van dit soort landen. Het is hypocriet om alleen de lusten te willen.

   1. sjun

    Lusten? Vooralsnog gaat het vooral om lasten. Daarom: investeer in kernenergie en meer selectiviteit aan de grens om milieu en leefmilieu te redden.

 6. Two Ravens Black Kettle

  De toekomst van Arabië ligt in West-Europa.
  Oost-Europa zal de dam vormen.
  De vraag is of het Oosten het verraad van deze twee generaties Westerlingen zal weten te overleven.

 7. Jantje

  Allah zorgt wel heel goed voor zijn volgelingen.
  Het lijkt de duivel wel.

  1. sjun

   Altijd weer komt er dan een terugbetaling. Te verwachten valt dat de geboden solidariteit dermate overvraagd wordt dat de hooivorken geslepen en uit het vet gehaald worden. Op soortgelijke wijze groeide het verzet in het bezette Spanje uit tot verdrijving van de uitbuiters. Het is zeer wel mogelijk dat de Reconquista Europa vanuit Oost-Europese enclaves zal plaatsvinden. Daarom wordt er daar nu al geïnvesteerd in behoud van cultuur, waarden, kennis en sociale netwerken.

 8. henkC

  Staat op klappen…
  Het is verdomd jammer dat wij hier de spetters van dat klappen nu al voelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.