Begint #MeToo z’n vruchten af te werpen? ‘Doe aangifte’ zegt Saskia Noort

Saskia Noort, columnist voor het AD, schrijft een heel betoog waar mijn nekharen van overeind gaan staan, tót ze compleet bijdraait en mijn respect dubbel en dwars terug heeft verdiend. ‘Doe aangifte, ongeacht de consequenties’ komt het op neer, en ze legt uit waarom.

Ze schetst een situatie van een vriendin waarvan de dochter is aangerand. Ze geeft perfect weer hoe de gedachtegang van de meid in kwestie is en het moedergevoel dat zo’n situatie bij veel vrouwen oproept. ‘Het is niet haar schuld’, ‘doe maar geen aangifte, een hij zei/zij zei verhaal gaat ze aan onderdoor’ en argumenten van dezelfde strekking liggen bezaaid door de hele column. Allemaal hartstikke begrijpelijk en vaak terug te vinden bij mensen die vinden dat #MeToo vooral is bedoeld om vrouwen eindelijk ‘hun verhaal’ te kunnen laten vertellen maar waar geen wezenlijke consequenties voor de dader aan verbonden zijn.

Toch draait Noort in de laatste alinea volledig om en zegt dat haar advies niet deugt en het slachtoffer ondanks de mogelijke consequenties tóch aangifte moet doen. ‘Dan verandert er wellicht ooit nog eens iets,’ redeneert ze. Gelijk heeft ze. #MeToo zou niet iets moeten zijn of blijven wat slachtoffers alleen een podium geeft waar ze hun slachtofferschap kunnen tentoonstellen. Het doel is aanranding en verkrachting tegengaan, waarvoor je veroordelingen (en dus bewijs) nodig hebt.

Noort betoogt dat je ondanks je schaamte, slachtofferschap, trauma en consequenties, je eerlijk en oprecht direct je verhaal moet doen. Niet het 30 jaar later pas op komen draven omdat je aanrander ineens een toppositie dreigt te bekleden maar zo snel mogelijk na het delict stappen zetten. Dit is geen garantie voor succes en kan nog steeds volledig in je gezicht ontploffen, maar het is de waarheid. Het zou zomaar kunnen zijn dat er niks van terecht komt en je niet wordt geloofd, maar hoe benauwd zou bijvoorbeeld Brett Kavanaugh’s positie zijn geweest als er al gedocumenteerd verslag was geweest van een aanranding door hem, 30 jaar geleden? Het had de verklaringen van de andere vrouwen die pas later naar voren kwamen veelvoudig versterkt. Hiermee insinueer ik niet zijn schuld of onschuld maar de situatie is exemplarisch voor wat direct aangifte doen en de waarheid vertellen kan betekenen op de lange termijn. Neem Saskia Noort’s betoog en het mijne mee in uw overwegingen voor als u echt iets wil veranderen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Siemien

  Eigenlijk zegt Saskia, die echt een hekel heeft aan mannen, maak er een razzia van.
  youtube . com/watch?v=QnKmy-fKNZ8

 2. IJscoman

  Bij echte aanranding, inderdaad meteen aangifte doen. Het moeilijke bij dit hele me-too gebeuren is echter, dat het ook als wapen wordt gebruikt door takkewijven die het inzetten tegen mannen die ze stuk willen maken. Ik herinner met het verhaal van een politiecommissaris op Texel (of Terschelling) die aangeklaagd werd door zijn dochter voor verkrachting. Hij verloor alles: zijn baan, huwelijk, huis en gezin. Hij heeft altijd ontkend, maar het legde geen gewicht in de schaal.

  Enkele jaren later biechtte de dochter op dat ze het hele verhaal had verzonnen, omdat ze in de puberleeftijd haar vader haatte omdat die teveel verbood..

  1. Aytas

   Klopt, me too is een op hol geslagen iets dat vrouwen de macht geeft onschuldige mannen te breken.

   Een verkrachting is een zeer traumatische gebeurtenis en dient indien bewezen zeer zwaar bestraft te worden. Ik beslis over mijn lichaam, niemand anders. Wat ik aantrek betekent nooit dat ik ergens om vraag.

   1. Aytas

    Heb je mijn link nog gelezen?

    1. IJscoman

     Ja Aytas, ik heb het artikel gelezen. Nog bedankt. Ik vond merkwaardig dat de conclusie dat allochtonen en autochtonen even zwaar maar verschillend gestraft worden, tezelfdertijd door de onderzoekers wordt ontkracht doordat wordt gesteld dat de gebruikte omrekensleutel niet voldoet: “Volgens de onderzoekers past de omrekensleutel echter niet bij de maatschappelijke opvatting van de zwaarte van de straffen en zal dit moeten worden gerelativeerd.” Hoe kun je dan een geldige conclusie trekken?

     Uit het artikel blijkt overigens ook dat allochtonen gemiddeld zwaardere misdrijven plegen en autochtonen vaker alcohol- en welzijnsproblemen hebben. Verder zitten allochtonen langer in voorarrest dan autochtonen en nemen zij vaker een ontkennende houding aan.

     Eerlijk gezegd geen hoopvolle constateringen.

     1. Aytas

      Ijscoman

      Het ging mij om het beweren dat allochtonen met lichtere straffen weg zouden komen.

      Verder deel ik jouw zorgen best wel. Wel wil ik de aantekening plaatsen dat sociaal economische omstandigheden meespelen. Ik pleit dan ook voor versobering bijstand, ik denk dat bijstand asociaal is aangezien mensen in achterstand weinig stimulans ondervinden om wat te ondernemen, te dicht bij minimumloon wat echt niet omhoog kan.

   2. IJscoman

    Eens.

 3. sjun

  Het hele me too verhaal helpt ongetwijfeld bij de volksvervanging van Europeanen.

  1. Aytas

   Volksvervanging echt? Dat getuigt van geen kennis van genitica en geschiedenis. Dit zijn theorieën van zeer duistere geesten.

   Zou je dit willen uitleggen? Misschien begrijp ik je verkeerd maar een volk veranderd continue, genetisch kan je vermengen maar niets uitwissen. Ik neem aan dat je niet verwijst naar de verwijdering van het Europese volk, dat gaat echt niet gebeuren.

   1. sjun

    Ik verwijs naar de conclusie van mannen die vooruit denken om zulke vrouwen te mijden. Dat betekent geen of andere kinderen en dat heeft weer gevolgen voor de geplande verdwijning van Europese volken.

    1. Aytas

     Gepland is dat niet. Het gaat zeker gebeuren gezien de versmelting van de vroeg Europese volken. Ik kan je aanraden wat dat betreft de bevolking van mombasa te bestuderen maar ook de vroeg Europese volken.

     Is het een probleem als er steeds meer versmelting komt?

     1. sjun

      De cultuur en mentaliteit verandert erdoor. Overigens zou ik niet zozeer van versmelting maar van verdringing door vervanging spreken zoals dat ook een aanleiding was voor de burgeroorlog in Bosnië.

 4. Two Ravens Black Kettle

  MeToo ! is een heksenjacht op mannen.
  Guilty before proven innocent.
  Het heeft Niets met echte (eerste en tweede golf) feminisme te maken.
  He-le-maal niets.

  MeToo ! richt momenteel ongekend veel schade aan en het zou zo maar kunnen dat Trump daarom de komende Senator verkiezingen volgende maand in de USA alsnog wint.

  Echte Feministen (in NL ken ik er eigenlijk geen enkele behalve Cisca Dresselhuijs. De rest dweept stuk voor stuk met de Identity Politics en de islam) zouden zich druk maken over:
  eerwraak
  kindbruidjes
  genitale verminking
  massaverkrachtingen van witte en ongelovige meisjes door islamitische bendes.
  vrouwenonderdrukking in islamitische landen
  steniging verliefde meisjes
  afranselen overspelige vrouwen
  boerka’s (NLse feministes zijn echter allemaal fan van de boerka) en andere religieuze uniformen die vrouwen onderdrukken
  s.exslavernij
  NGO verkrachtingsbendes in arme landen
  Massale Import vrouwenonderdrukkende culturen
  Teruggekeerde jihadisten die yezedi’s tot s.exslaven en oma’s de strot afsneden maakten
  ad infinitum…

  Maar over al die onderwerpen weerklinkt slechts de troosteloze stilte van het pas gedolven graf van een afvallig meisje.

  MeToo! kleeft van moddervette decadente hypocrisie aan elkaar.

  1. IJscoman

   Ebru Umar neemt altijd stelling tegen de stenentijdperkopvattingen die jij aanvoert, Ravens.

 5. Rosasolis

  Als er sprake van echte aanranden, moet je dit afschuwelijke ervaring meteen doorgeven.
  Aan je dokter en de politie. Als je wordt vernederd op je werk of tijdens je studie geef dit ook meteen door aan de directie. Maar er zijn ook grenzen. Wanneer is het een echte
  #Me Too geval, of overdreven aanstellerij? Mag een aardige man je niet een een hand geven als je goed werk heb geleverd? Of als een collega een grote pakket voor je wil dragen? Of gewoon een leuke compliment geeft?
  Ik heb eerder afgelopen week in de krant gelezen over een nieuwe #Him Too beweging,
  die nu ook in ons land actief is. Dit beweging komt op voor mannen die onjuist werden beschuldigd van aanranding. Moeten gewone westerse mannen net als de
  salafistische moslims gaan worden, die geen vrouw, behalve hun echtgenote een hand mogen geven?!

 6. Ritter

  “zou bijvoorbeeld Brett Kavanaugh’s positie zijn geweest als er al gedocumenteerd verslag was geweest van een aanranding door hem, 30 jaar geleden? Het had de verklaringen van de andere vrouwen die pas later naar voren kwamen veelvoudig versterkt. Hiermee insinueer ik niet zijn schuld of onschuld maar de situatie is exemplarisch voor wat direct aangifte doen en de waarheid vertellen kan betekenen op de lange termijn.”
  ——————-

  Bij Brett Kavanaugh is “Me Too” misbruikt om een nominatie tegen te houden. Me Too is politiek ingezet om een politieke tegenstander, via een smeer campagne, onderuit te halen.

  Er is geen enkel bewijs, maar dan ook geen enkel bewijs ,dat de warrige beschuldigingen tegen hem waar zijn. Integendeel,de FBI heeft ook onderzoek gedaan naar getuigen en kwam op nul uit. Ook vele vrouwen die hem kennen uit het verleden en heden spreken in zijn voordeel.

  Aangifte doen is uiteraard goed, maar er moet ook nog bewijs worden geleverd. Want als mensen zonder bewijs schuldig worden verklaard gaan we terug naar de Middel eeuwen en kan zo’n beweging als “Me Too” politiek worden ingezet om politieke tegenstanders uit te schakelen via een smeer campagne.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.