‘Doorbreken taboe is winst’, de naïviteit rondom de impact van #MeToo

De Telegraaf plaatste zojuist een naïef artikeltje geschreven door de directeur van ‘kenniscentrum seksualiteit’ de Rutgers stichting. hij meent dat #MeToo ons wel degelijk het een en ander heeft gebracht, maar er mist het een en ander…

Er zou een taboe zijn doorbroken. Vrouwen zouden nu een stem hebben gekregen en niet langer ongehoord door het leven gaan als slachtoffers van seksueel geweld. Ze zouden nu ineens voor zichzelf opkomen en zeggen ‘dit kan niet en willen we niet’. Is dat ook echt zo?

De discussie die #MeToo heeft losgemaakt is tweeledig. Enerzijds kan het inderdaad als een doorbraak worden gezien dat vrouwen hun eigen schaamte (of andere redenen om niets te zeggen) nu opzij zetten en wel durven praten over wat hun is overkomen. Anderzijds blijft er een juridische barrière waar voor een beschuldiging ook bewijs moet worden geleverd.

Het is heel wrang maar wat #MeToo eigenlijk voort heeft gebracht is dat vrouwen nu alsnog niet durven praten want meestal is er geen bewijs en is het niets meer dan een loze beschuldiging die mogelijk onnodig iemands reputatie aantast. Een goed voorbeeld is het gedoe met Brett Kavanaugh in de Verenigde Staten. Hartstikke goed van die vrouwen dat ze over de brug zijn gekomen met hun verhaal, áls het waar is. Wanneer het niet waar blijkt, en daar is tot nu toe zat reden voor om te geloven, dan wordt er een politiek spel gespeeld waar Kavanaugh’s naam door het slijk wordt gehaald om hem maar niet op die positie van het Amerikaans Hooggerechtshof te krijgen.

Waar #MeToo dus pas waardevol wordt is als we vrouwen zo ver zien te krijgen dat ze direct aangifte doen, beter weten waar ze op moeten letten met hun verklaringen en het liefst met bewijs komen, hoe lastig dit ook zal zijn. Vrouwen komen bedrogen uit als ze denken dat de ruimte om hun verhaal te doen een veilige situatie voor ze is.

Gelukkig meent directeur Ton Coenen ook niet dat #MeToo zo’n grote overwinning is geweest, maar een eerste aanzet tot iets beters. Hij denkt hier de landelijke politiek voor nodig te hebben maar die was er ook niet voor #MeToo nodig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  MeToo is niets meer dan een s.existische pogrom op voltrekt onschuldige jongens en mannen. “A War on Boys”
  Een hysterische lynchmob van gepriviligeerde volgevreten en schijnheilige Hollywood-sterretjes.
  Al Virtue Signalling krijsen ze de ene na de andere onschuldige slachtoffer naar de Deug-Guillotine.
  A Robbespierriaanse Hate-Mob.
  Guilty before proven Innocent
  En ze worden volledig gesteund door de WP, NYT, CNN, CBC, ABC, CBS, LaTimes, MSBC et cetera.

  Het zou zo maar eens kunnen dat deze hondsdolle roedel decadente banshees ervoor zorg zullen dragen dat Trump zo maar eens de Senaat zouden kunnen behouden en de Blue Tsunami/Wave een laf schril plasje zal blijken te zijn bij de komende MidTerms.

  1. Guus Geluk

   Harvey Weinstein is officieel aangeklaagd voor zijn wangedrag. De benaming “pogrom” op al die onschuldige Westerse mannen is tenminste kort door de bocht, Kettle.

   Het is nu eenmaal evident dat seksueel misbruik van vrouwen diep geworteld is in de Westerse samenleving. In het Westen heeft er voor vrouwen heel lang een taboe op gelegen, vooral vroeger. Het is goed dat zij zich nu kunnen uitspreken.

   1. Two Ravens Black Kettle

    Klopt de Hillary Fan Weinstein, held van de democrats, die haar kas spekten met zijn miljoenen is inderdaad zo’n beetje de enige die terecht aan het touw is geknoopt.

    Overigens vallen ook de activisten één voor één door de mand (zoals bv. Argentino) of storten ze in hele volksstammen zoals bij hun -Door Linda Sarsour aangevoerde- kruistocht tegen Kavanaugh.

    Linda Sarsour (uitgeroepen tot ‘woman of the Year’ in 2017) die over een echte feminist als Ayaan Hirsi Ali zegt (en dit zult U inderdaad nooit kunnen horen bij fake news organisaties als MSBC, ABC, CBC, CBS of CNN.

    “They (Hirsi Ali en de Libanees-Amerikaanse Brigitte Gabrielle) asks for an ass whipping. I wish I could take their vagina’s away. They don’t deserve to be women.”

    Linda sarsour, het boegbeeld van MeToo (en the March on New York) is een voorstander van de Sharia en strijdt actief VOOR genitale verminking bij kleine meisjes.

    Dat is MeToo !!!
    Een Lynch-beweging aangevoerd door krankzinnige religieuze en seculiere derwisjes.

    1. Guus Geluk

     Two Ravens, de harde cijfers zijn dat 40% van de vrouwen in ons land aangeeft weleens last te hebben gehad van seksueeloverschrijdend gedrag en 14% van de vrouwen aangeven weleens tegen hun wil seks te moeten hebben.

     (Bron: DDS, maar links komen niet door de filter).

     Dit is schrikbarend en tussen de #metoo-verhalen zaten soms schrijnende verslagen.

     Ik vind het gemakzuchtig om te zeggen: “ach, het is allemaal een heksenjacht op onschuldige Westerse manspersonen”, want de feiten bewijzen dat het geen heksenjacht is.

     Zoals Tim Engelbart eerder schreef:

     Als ik zie dat mannen als Jan Roos, Arthur van Amerongen of Theodor Holman een beetje gekscherend schrijven over #MeToo, dan keert m’n maag een beetje om. Ze hebben koddige stukjes op papier gezet, maar wél met de onderliggende boodschap dat het allemaal reuze meevalt met dat seksuele misbruik in Nederland, en al het geklaag afkomstig is van doorgeschoten feministen die elke man het liefste aan de hoogste boom zien bungelen.

     Dat is dus niet het geval, en de cijfers tonen dat aan. Gun vrouwen dus hun podium om te praten over dit misbruik, en hoe zij het ervaren hebben. Ja, we gaan het dan morgen weer over de islam hebben of over het partijkartel: mij allemaal best. Maar Nederland bestaat niet louter uit rechtse mannen en hun sores. Vrouwen hebben hier ook hun plaats, en momenteel werken ze aan het broodnodige slopen van een taboe op een onderwerp waarmee een significant deel van de bevolking te maken krijgt. Het is hoog tijd, ook.

     Rechtse mannen: tijd om dus even een pas op de plaats maken.

     1. Two Ravens Black Kettle

      Daadwerkelijke verkrachters mogen ze van mij levenslang vastzetten.
      Hetzelfde geldt voor vrouwen die onschuldige mannen valselijk beschuldigen.
      Dankzij MeToo zal de prille liefde met al het geëxperimenteer van dien een waar mijnenveld worden voor de jeugd.

      Opvallend al die MeToo tantes zijn dol op de islamisten.
      Nog nooit zijn vrouwen zo veilig geweest als in het Europa en Amerika van de 1980 – 2010 eeuw.
      Dankzij de massa-immigratie, de voortgaande islamisering, de EUSSR met hun keizerin Frau merkel is deze trend weer fors omgebogen.

      Ik hoor MeToo nooit over de massaverkrachtingen van blanke en Sikh meisjes.
      Nooit over de yezedi’s, Oost-Congo, philippijnse meisjes in Islam landen, genitale verminking (daar zijn ze zelfs voor zie hun leider Linda sarsour) eerwraak, kindbruidjes, religieus gelegaliseerde pedofilie, Keulen, doodgestoken, verdronken, kapot verkrachtte meisjes, steniging, zuuraanvallen et cetera.

      De volgevreten hypocrieten van de MeToo-beweging is een hysterische lynchmob die eist dat elke man, vader, broer, zoon, opa, oom, vriend vernietigd moet worden wanneer ook maar 1 vrouw een beschuldiging uit, hoe ongegrond die ook is. Guilty untill proven innocent.
      Dit deed het Stalinisme met hun showprocessen.

      opgesloten kan en mag worden, elk gezin vernietigd mag worden

     2. Aytas

      Er zijn mannen hier die naar de 3e wereld reizen hiervoor.

     3. Guus Geluk

      Two Ravens, over het eerste zijn we het uiteraard eens. Verkrachters veroorzaken een onherstelbaar leed bij de slachtoffers. Deze mensen verdienen het levenslang de bak in te draaien.

      Je zult #metoo-vrouwen uiteraard niet over de praktijken in de islamitische wereld horen, omdat er in het Westen nog voldoende is te doen. Kennelijk was het Westen voor een hele lange tijd niet zo’n veilige plaats voor vrouwen als we willen geloven, maar werd het, en wordt het nog steeds, geteisterd door seksueel misbruik door vooral mannen op hoge posities.

      Tegelijkertijd bestaat er ook seksueel misbruik van mannen en door vrouwen. Ook hier lag een taboe op, maar steeds meer mannen kommen met hun verhalen naar buiten. Schaamte heeft hen er kennelijk lang van weerhouden de mond open te doen.

      Laten wij, Westerlingen, de balk in eigen oog eens zien.

     4. Baaz

      “Laten wij, Westerlingen, de balk in eigen oog eens zien.”

      Wij Westerlingen hebben geen balk in eigen oog, dat is een gereformeerd stokpaardje.

     5. Guus Geluk

      Aytas, wat bedoelt u?

   2. swetsnek

    Wat is dat toch dat jij categorisch zo op alles tegen bent wat hier wordt geschreven .
    Valt het jezelf niet op dat je het nooit eens eens bent met mensen die anders denken.
    jij deelt nooit een mening .

   3. Dirk van Jurie

    @Guus even staaltje hypocrisie over de #metto

    https://www.youtube.com/watch?v=QnKmy-fKNZ8

    1. Rosasolis

     @ Dirk van Jurie. Heb je niet gelezen wat de redactie schrijft in hun nieuwe
     huisreglement? Het staat duidelijk geschreven dat het nu AFGELOPEN is met het Trollen van abonnees op DDS. En ook dat wij niet verdiend zijn om naar andere (buitenlandse) sites aandacht te gaan besteden. Ik wil u advies geven om het nieuwe huisreglement van DDS te lezen. Omdat het zo duidelijk is, zijn er velen van onze abonnees, volgens de redactie, vreselijk moe zijn van de vreselijke aanvallen van domme trollen die behalve hun kwaadaardige berichten tegen anderen die wel van dit zeer belangrijke site houden, helemaal niets kunnen doorgeven… Wij willen weten over persoonlijk ervaringen in het samenwerking. En wij hebben helemaal niets aan om urenlang achter ons laptop te gaan kijken naar een hoop sensatie berichten van al die Amerikaanse sites die op mijn computer mij steeds meer berichten steuren met hun dringende vragen voor geld van mijn kleine inkomen aan hun te geven om de regering van Trump te steunen!!!
     Nederland is niet Little Amerika! Nederland en de EU hebben Trump niet nodig. Als een aantal van jullie Trump vans willen zien hoe het gaat met de vreselijke over-bewolkte Amerika en hun problemen met ernstige armoede,
     en hoe dat hun huidige regering die problemen negeren, dan is het alleen uw persoonlijk correspondentie met die “geweldige Amerikaanse sites”. DDS is onze Nederlandse enige waardige communicatie site. Wij hebben helemaal niets te maken over wat andere
     sites hebben te vertellen! De berichten van DDS komen uit de bronnen van de redactie, die weten waar zij hun informatie kunnen krijgen. Omdat zij
     hoog geschoold zijn, weet de redactie van DDS hoe het gaat in ons land en ook in andere landen. Wij hoeven geen sensatie berichten uit Amerika te lezen over hun corrupte politiek, dat niet heeft te maken met ons land. Gelukkig heeft de red. van DDS besloten dat wij willen af zijn van al die stomme berichten van de dagelijkse Amerikaanse Trump sensatie media troep dat nu helemaal niets met ons land te maken heeft.

     1. Baaz

      @Rosasolis: Weet je wat ad hominem betekent?

   4. Dirk van Jurie

    @Guus even staaltje hypocrisie over de #metoo

    Het probleem blijkbaar is dat youtoep links niet worden geaccepteerd hier.

    Ben shapiro mops the floor with Ellen DeGeneres, she didn’t see this coming.

   5. Rosasolis

    @Guus. Fijn is het dat er nog steeds Heren in onze samenleving zijn, die onze vrouwen echt respecteren, waarderen, en van houden. Wij waarderen de steun die wij kregen van gewone aardige mannen die intelligent genoeg zijn om te weten dat als wij onze planeet willen redden, en ook onze samenleving, dat de enige hoop
    een man-vrouw samenwerking moet zijn, met gelijke rechten en plichten voor man en vrouw.

 2. Ni28

  In een groep slachtoffers praat het makkelijker of anders gezegd gezamenlijke ellende breng mens tot elkaar. Tot dusver, prima. Goed dat de vrouwen een drempel hebben overwonnen. Maar helaas, elke goede bedoeling slaat op gegeven moment door en wordt dan misbruikt voor andere doelen. Met een aantijging wordt je rivaal lamgelegd. Want wie zal nog in de meeste gevallen kunnen bewijzen wat echt gebeurd is? Het wordt een welles nietjes strijd waarvan alleen sympathie voor de een van de twee rol gaat spelen. Velen hebben geprofiteerd van hun carrière die wel of niet in bed is begonnen en toch voor de carrière hebben gekozen. Nu de carrière over de hoogtepunt is gaat het kennelijk pas knagen. #MeToo is hiermee een dubieuze instrument geworden waar vooral hard wordt geschreeuwd in koor. Alleen de betrokken personen weten het precies hoe het was en de omstanders moeten het maar geloven. Zonder lichtzinnig hiermee om te gaan denk ik dat #MeToo een wraakinstrument geworden is die werkt met terugwerkende kracht.

 3. Nuts

  Dank u voor dit bericht. Eindelijk een waar verhaal in NL over de hetze in de US tegen de noninatie van Judge Kavanaugh. Maar er isnog veel meer. Arrestaties gaan komen. Senators, ex-presidenten, Hollywood, top CIA, top FBI, diplomaten en uiteindelijk de top van de Cabal. Bewijzen zijn er al heel lang. In de gaten gehouden door Q. Wie is Q?
  Denk aan de enige veiligheidsdienst ter wereld waar geen diplomaat of president grip op heeft die alleen maar bestaat voor de nationale veiligheid en de grondwet. Bij wie hoort deze dienst? Let op wat komen gaat? Let op Q anon? Let ook op wie in ons parlement en msm verbindingen heeft met degene die gearresteerd gaan worden?

 4. Rosasolis

  Het #Mee Too beweging is heel nodig. Eindelijk wordt actie gevoerd om gevallen van beledigingen van vrouwen in al zijn vormen tegen te gaan. Daarom is het dit jaar helemaal juist dat het Nobel Prijs van de Vrede ging naar 2 vertegenwoordigers die
  opkomen voor de rechten van vrouwen. Velen van ons hebben vreselijke beledigingen en nog ergere dingen meegemaakt, met de big bad wolven die ons alleen wilden of misbruiken of vernederen. Het is heel erg in het muziek vak. Recentelijk werd de nieuwe dirigent van het Kon. Concertgebouw Orkest, Daniele Gatti, ontslagen wegens klachten van 2 solo vocalisten en 2 orkest leden. Helaas is deze wolf aangenomen als vaste dirigent bij een bekende Duitse Orkest.
  Vrouwen die lastig gevallen worden of vernederd door mannelijke collega’s moeten niet meer zwijgen. Vertel je ervaring(en) aan je collega’s. Je kunt het ook meteen kenbaar maken bij de politie, of bij een advocaat. Niet zwijgen! Meteen vertellen wat je heb meegemaakt! Maar helaas omdat #Mee Too vrij nieuw is, is het moeilijk om heel oude zakken van vrouwen-discriminatie naar voren te brengen. Natuurlijk behoort corrupte mannen niet hoge functies te krijgen. Maar als een aanranding niet meer aantoonbaar is omdat het jaren geleden gebeurde, is er weinig of geen bewijs meer over.
  Daarom moet ieder vrouw niet meer vernederd voelen om contact met collega’s hierover op te nemen, en ook de politie. Dat deden de 4 vrouwen die vernederd door
  D. Gatti werden gedaan…en nu is HIJ vernederd door ons hele Kon. Concertgebouw Orkest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.