Eindelijk: Kabinet heroverweegt het afschaffen van de dividendbelasting

Mark Rutte tijdens de algemene politieke beschouwingen

Laten we eerlijk zijn, niemand zag dit eigenlijk nog aankomen. Het leek er op dat de coalitie voet bij stuk zou houden en dat de dividendbelasting alsnog afgeschaft zou worden. Er is zo veel druk gezet op het Kabinet om de afschaffing af te schaffen (heerlijk die woordspeling), dat het uiteindelijk onmogelijk leek voor de coalitie om hier aan vast te houden. Er was al spanning binnen de coalitie, maar na het besluit van Unilever om niet naar Nederland te verhuizen, lijkt het gedaan met de afschaffing.

Rutte wilde niet zeggen dat de afschaffing van de dividendbelasting nu helemaal van tafel is. “We hebben die maatregel niet voor één bedrijf genomen. Maar de besluiten vandaag van Unilever zijn natuurlijk wel relevant om mee te wegen en dat is aanleiding om af te spreken opnieuw te wegen.”

Meteen na de bekendmaking door Unilever vanochtend protesteerde de oppositie opnieuw zeer fel tegen de afschaffing. Volgens de oppositiepartijen heeft het kabinet nu helemaal geen argumenten meer over.

De premier verdedigde de afschaffing steeds door te zeggen dat de maatregel een rol zou spelen voor bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of daar willen blijven. Het schrappen van de dividendbelasting was van het begin af aan de meest omstreden maatregel uit het regeerakkoord.

Dit besluit is heel erg logisch. Het was namelijk de laatste troef van Rutte. Het afschaffen zou bedrijven als Unilever laten blijven, maar nu dat toch niet zo is, vervalt dit argument ook. Er blijft dus niets meer over. Laat voorop staan dat ik niet tegen het afschaffen van de dividendbelasting an sich ben, maar het moet in een pakket zitten waar de gehele lastendruk verlicht wordt. Dus niet de btw verhogen, en accijnzen verhogen. Dan raakt het geheel uit balans.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Voor Rutte een mooie manier om zonder gezichtsverlies de dividendbelasting in stand te houden. Ik zie de persconferentie al voor mij: De coalitie en fractieleiders hebben na rijp beraad en heroverwegen besloten de dividendbelasting niet af te schaffen.

 2. Viertel

  Dit is toch wel de grootste afgang voor Rutte ooit.
  Tijd om op te stappen, gezag is volledig verspeeld.
  Kan samen met Pechtold, die morgen zijn congé gaat krijgen

  1. Stanly2000

   Viertel,
   Er was ook maar héél weinig aandacht voor het grote succes van de MIVD op de persconferentie. Een hele vraag!

 3. Florissa

  Rutte ,over de datum,weg aub,je maakt je druk over die pindakaasboys,maar laat ondertussen heel Nederland volstromen met gelukszoekers ,Btw verhogen,alles wordt peperduur ,milieu ,windmolens,alles wordt uit de kast gehaald om iedereen de strot af te snijden . Rutte liegt en bedriegd ,net als Pechtold en Buma,en die fijne club van de CU ,komen er nieuwe verkiezingen gaan ze ons wel even vertellen wat ze allemaal voor goeds gaan doen voor het land ,nou helemaal niks ,nu ze het kunnen kijken ze de andere kant op.

 4. Ben Zine

  Wat is die Rutte toch een loser…

 5. JanKlaasen

  Het is ook nooit goed, nu draait Rutte het mogelijk terug wordt hij alsnog voor alles uitgemaakt.

  1. Ernst Quispel

   Ik dacht dat we zouden ophouden met dit soort scheldwoorden.

 6. Ernst Quispel

  Een goede zaak, hoewel de directe aanleiding wel vragen oproept.

 7. Blue monday

  De VVD is sowieso voor afschaffing van dit soort belastingen…dus voor hun achterban hebben ze nog eens onderstreept een partij voor de dikke beurs te zijn en als het aan de VVD ligt, wordt die nog dikker.

  Het verbaast mij wel dat DDS en de rechtse reaguurders ineens zo linksig doen…want dividendbelasting…da’s vast zo’n uitvinding van de gruwelijke Joop den Uyl om de verzorgingsstaat te financieren.

  Kortom, onze rechtse reaguurders blijken economisch aanhangers van Keynes
  en stiekem veel linkser dan ze toe willen geven.

 8. Pescador

  Het had nooit op tafel horen te liggen, de vvd had dit moeten melden voor de verkiezingen, net als de sleepwet die er voor de afschaffing van het referendem had moeten zijn. Cees en buma lopen als schoothondjes achter rutte aan om maar een beetje macht mee te pakken, de cu die keihard staat te liegen als dat christelijk is is rutte dat ook, pechtholt is de grotte kwaaker en de kop van jut van rutte en ollegren is de kop van pechtholt. Rutte heeft die mensen met zorg gekozen omdat ze als grote sukkels achter hem aan rennen. Dus afschaffen die afschaffing maar ook gelijk dit kabinet maar afschaffen want veel slechter kan het niet

 9. poldi

  Terugdraaien dividendbelastingbesluit is een eerste stap in de goede richting van de man met de steeds langere neus (VVD).

  En dan:
  1) excuses aanbieden aan het Nederlandse volk voor decennia wanbeleid op EU en immigratie
  2) excuses maken voor de complete ontkenning van de ontwrichtende gevolgen van de islam
  3) excuses maken voor alle leugens waarmee dit gepaard ging,
  4) excuses maken aan Geert Wilders en 1.5 miljoen kiezers die zijn buiten gesloten,
  5) excuses maken voor het afschaffen van het referendum,
  6) aftreden en de weg vrijmaken voor nieuwe verkiezingen
  7) en nooit nooit meer terug komen.

  1. Robert Leiden

   1: Decennia wanbeleid? Kiezers hebben altijd keus bij de verkiezingen. Keus van het volk.
   2: Welke ontwrichtende gevolgen? Die paar idioten die boos zijn op de maatschappij?
   3: Welke leugens? Noem eens wat. Is dat echt zo erg in vergelijking met het gedrag van Wilders? Dacht het niet.
   4: Geert Wilders kan door zijn gedrag niet overtuigen en trekt daarom slechts 13% van de kiezers. Partijen geven voor de verkiezingen aan niet met hem samen te willen werken. De uitslag was er naar. Meer dan de helft van het volk koos voor die partijen.
   5: Daarvoor moet je bij Jan Roos zijn. Die heeft er een zooitje van gemaakt bij het referendum, en heeft zelfs een politieke partij ten gronde gericht.
   6: Aftreden? Waarom dan? Dan wordt Dijkhof de nieuwe premier en verkiezingen zijn over 2 jaar.
   7: Niet in het Binnenhof maar wel in het bedrijfsleven.

   1. poldi

    @Robert Leiden, ik vraag mij toch in gemoede af onder welke steen jij de afgelopen Rutte jaren hebt geleefd.
    En toen je af en toe onder die steen wegkroop had je hoogstwaarschijnlijk last van glaucoom oftewel je bekeek de wereld door limonadeprietjes.

   2. wheelboy

    robert Leiden
    antwoorden op je vragen
    1 Kiezers hebben niets te zeggen als je de uitslagen van de verkiezingen zag had je nooit een kabinet mogen hebben wat er nu zit . En het wanbeleid ja economisch beleid van Rutte heeft zeker in het begin desastreus uitgepakt .wij waren de laatste die uit de crisis kwamen .En ondervinden nu de personele problemen .Bouwvakkers en zorgpersoneel is weggelopen en heeft andere banen nu komt men in beide sectoren mensen tekort .
    2 door dit beleid rijke rijker arme armer krijg je 2 samenlevingen die tegenover mekaar staan . De een voelt het beleid harder als de ander .VB energie prijs verhoging zal ik als 2 verdiener niet zo hard voelen als een moeder die met een kind in de bijstand zit ,
    3 welke leugens .Keer op keer zeggen dat de bevolking er op vooruit gaat en later blijkt dat ze er op achter uit gaan .De duizend euro .geen cent naar de grieken .al het geld terug van de grieken . ? zijn er zat he .En welke leugen heeft Wilders verspreid .Ik zou het niet weten .Wel een verkiezing belofte gebroken in Rutte 1 die later terug gedraaid is door in de 1e kamer tegen te stemmen .
    Dat partijen niet met hem samen willen werken is puur kartel vorming . Hillen (cda) heeft ruiterlijk toegegeven dat het was om een cordon sanitaire te maken rond de PVV (dus kartelvorming) .Dat alleen al aangaande geeft aan hoe democratisch het hier is .
    4 VNL was een VVD op steroïde dat was de laatste partij waar je op moest stemmen dat had de gewone man wel door .En Moscowitz met zijn problemen heeft er ook aan meegewerkt dat de betrouwbaarheid tot een minpunt ging .
    5 een man die van een idee van hem zelf al jaren wil doordrukken komt niet betrouwbaar over . Zeker niet als je er zelf hebt gewerkt dan riekt het na vriendjes politiek . Dan is de betrouwbaarheid van Rutte ver over de datum .

 10. wheelboy

  Ik hoop niet dat we nu allemaal gaan denken dat Rutte en consorten de bevolking die 2 miljard gaat geven of ze terug in de schatkist mietert . Ik ga je voorspellen als die dividend belasting niet doorgaat dan gaat de vennootschap belasting omlaag .Maw lood om oud ijzer .En dat in tijden dat de bedrijven goede winsten maken .En er bergen mensen zijn die tot hun nek in de shit zitten omdat ze niet rond kunnen komen . Geeft ook aan hoe gristenlijk onze 2 christenbroeders zijn .Juist van hun zou je verwachten dat ze aan de arme geven . En bij de rijke plukken . Maar het zijn een stel farizeeërs geworden .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.