EU-rekenkamer: EU-asielagentschap blijkt één grote frauduleuze en onverantwoordelijke bende!

Alle alarmbellen gingen af bij de financieel controleurs van de Europese Unie. De EASO, het EU-asielagentschap, blijkt een grote puinhoop van fraude, personeelstekort en een gebrek aan controle en verantwoordelijkheidsgevoel. Via de NRC.

Termen als ‘een kritieke personeelssituatie’ en ‘exponentieel verslechterd’ zijn verspreid over het hele rapport van de Europese Rekenkamer omtrent het EU-asielagentschap Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO). Zo is er te weinig personeel om de vacatures qua administratie in te vullen. Men krijgt het dus niet voor elkaar om voldoende vacatures op te stellen en te verwerken.

In 2015 had men nog een budget van 15,5 miljoen euro, waar dit in 2017 zo’n 70 miljoen werd. Met 54,5 miljoen extra kan een clubje van zo’n 200 medewerkers de boel dus niet op de rit krijgen. De interne controle was een regelrechte bende waardoor ruim 10 procent van het budget, zo’n 7,7 miljoen euro, door onterechte betalingen en slecht verantwoorde aanbestedingen in de zakken verdween van de medewerkers of verkeerd terechtkwam.

Nog twee leuk feitjes zijn:

1. Dat de opgestapte HR-directeur sprak over ‘afwezigheid van de rechtsstaat in dit agentschap’ en er ‘waanideeën heersen onder de verantwoordelijken voor deze situatie’. Hij vatte dit samen onder de noemer ‘cultuur van onverantwoordelijkheid’ binnen de EASO.

2. Dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in maart 2019 naar Amsterdam komt vanwege Brexit. Daar wordt 18,6 miljoen euro voor uitgetrokken, op zich niet zo’n probleem máár de EMA moet dan wel onder z’n huidige huurcontract uit, dat tot 2039 loopt. Er is geen exitclausule waardoor de kans dik aanwezig is dat men 465 miljoen euro moet gaan betalen om onder het contract uit te komen!

Tot nu toe lijken 40 van de 41 agentschappen de zaken prima op orde te hebben, of 39 als de EMA faalt met hun huurcontract. De Europese Bankenautoriteit verhuist ook van Londen naar Parijs (11,2 miljoen euro aan kosten) maar dat valt nog te overzien.

Al met al wordt er weer flink met geld gesmeten en wordt niemand ter verantwoording geroepen, volgende keer gaat het allemaal vast beter!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. J.Rademaker

  Dit had ik echt niet verwacht,echt niet.
  Gelukkig weet men wel te vertellen hoe wij ons moeten gedragen, leven en betalen.

 2. Guus Geluk

  Ik stel vast dat 40 van de 41 agentschappen prima functioneren.

  Goed om te horen.

  1. swetsnek

   Mijn god wat ben jij een waslap wordt eindelijk eens volwassen DWARSLIGGER

   1. Ernst Quispel

    Ja, Guus doe niet zo ongezellig met die feiten.

    🙂

    1. Guus Geluk

     😀

 3. Ni28

  Laten we beginnen met onze eigen UWV. Al jarenlang wordt fraude gepleegd en niemand doet er wat tegen. In de EU hetzelfde maar in het groot. Waarom zou de burger braaf belasting afdragen als alles boven hem naar corruptie neigt? De draagvlak verdwijnt. Bij grote organisaties geeft o.a. de mate en groei van corruptie het afsterven van de organisatie aan. De EU is goed op weg. Het loopt steeds verder uit de hand. Maar wat wil je als de unie door een dronkaard bestuurd wordt? Hij zat zelf al eerder in corruptie schandaal als ik mij weet te herinneren. Hij mag een dansje doen maar dat is voor de meeste mensen geen vrolijke.

 4. Pescador

  wat verwacht men dan met zo´n ingenomen drankorgel aan het hoofd

 5. Gerlos

  Hoe kan het toch zijn dat dit mij niet verbaast.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.