Herdenking Wim Kok: Rutte doet net alsof de Fortuyn-revolutie nooit heeft plaatsgevonden

“Hij bracht mensen bij elkaar.”

Dat je niet kwaadspreekt over de doden, soit. Dat is wel zo netjes, tenzij het om monsters als Hitler, Mao, Stalin, etc. gaat natuurlijk.

Maar dat zijn uitzonderingen. Over het algemeen geldt dat we geen kwaadspreken over de doden, ook niet als ze premier van Nederland zijn geweest en dus mogelijk nogal wat politieke vijanden gemaakt hebben tijdens hun carriere.

Toch betekent dit niet dat je dus heel positief dient te zijn over een oud-politicus als hij overleden is. Je hoeft zaken niet mooier voor te stellen dan ze waren.

Helaas is dat precies wat Rutte wél doet. Zie hier de berichtgeving van de NOS over de herdenking van Wim Kok, en dan met name over de inbreng van de huidige premier:

Dat Kok al met al een succesvol premierschap heeft gehad klopt helemaal. En ja, voor zover mij bekend was hij een goed mens. Maar om te stellen dat hij er voor iedereen was en mensen bij elkaar bracht? Dat kun je alleen stellen als je een heel deel van de geschiedenis voor het gemak maar even buiten beschouwing laat.

De laatste dagen krijg je de indruk dat er nooit zoiets is geweest als de Fortuyn-revolutie. Rutte doet dapper mee aan het scheppen van dat beeld. Jammer genoeg voor hem (en voor Kok natuurlijk) was die revolutie er wel degelijk. En de directe aanleiding voor die revolutie waren de Paarse kabinetten onder leiding van meneer Kok.

Natuurlijk, het is begrijpelijk dat het niet nodig wordt geacht om dit te zeggen tijdens deze herdenking, maar je hoeft zaken ook weer niet zo mooi voor te stellen dat je een heel (belangrijk!) deel van de geschiedenis weglaat. Houdt het er dan bij dat Kok een goede man was, die tijdens zijn politieke carriere altijd de belangen wilde dienen van de kiezer en zijn sociaal-democratische wereldbeeld. Dat is genoeg. Je hoeft er verder niet meer van te maken… en je hoeft al helemaal niet te doen alsof de man een politieke heilige was terwijl er juist een politieke revolutie uitbrak vanwege zijn beleid.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ernst Quispel

  Merkwaardig betoog: Michael vindt het ongepast om op de herdenking over Fortuyn te beginnen en onjuist dat het wordt verzwegen.

  1. robroy

   EN WEER EEN ONELINER OM TE STOKEN

  2. Baaz

   @Quispel: Fijn hè? dat jij ook gewoon conclusies mag trekken.

  3. Janna47

   Quispel

   Moeilijk hé goed lezen?
   Dat schrijft hij dus niet…beter je best doen

 2. Heinz

  Fortuyn was een showman, dat wist hij en buitte dat uit in zijn discussies met zijn opponenten.

  1. Baaz

   Dat mag jij vinden Heinz.

 3. Spaanse kok

  Kan iemand mij vertellen van wanneer tot wanneer die roemruchte Fortuyn-revolutie heeft plaatsgevonden

  1. Ernst Quispel

   Het was geen revolutie, meer een volksneurose die snel als een nachtkaars uitging.
   Het verloederende effect was echter groot: Fortuyn baarde Wilders die hem in plat populisme, moslimhaat en grofheid verre overtrof.

   We zitten nog steeds met de scherven.

   1. Duke

    Van 0 naar 26 zetels van de 150. En toen was hij al vermoord, dus het hadden er 30+ kunnen worden als hij in leven zou zijn. Welke andere nieuwe partij is dat ooit gelukt? In die zin is het een revolutie.
    Het was snel voorbij, juist door die moord. De rest van de LPF waren baantjesjagers en ego’s van het niveau kleuter en hadden zonder Fortuyn meer werk van elkaar dan dat ze verstandig met hun verantwoordelijkheden omgingen. De VVD en CDA hebben die chaos daarna flink uitgebuit voor electoraal gewin, met als gevolg de andere Balkenende kabinetten.

 4. henk vintage

  Ze waren als de dood voor Fortuyn.
  Zijn executie door links politici voorbereid en de trekker door een ander over laten halen.

  1. Ernst Quispel

   Ik weet dat rechtsgekkies dit soort ideeën hebben, Henk, maar het slaat helemaal nergens op.

   1. nogmaals

    Quispel is toch die verachtelijke persoon die God dankte omdat Pim was vermoord? Meende hij soms dat de kogel niet van links kwam, maar dat er sprake was van een wonder? Het liefst zou hij Volkert heilig laten verklaren !

    1. Baaz

     Inderdaad, hij zei nog net geen halleluja.

     1. Baaz

      “vieze laster”

      Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.

      Toch goed dat er een God is.
      -Ernst Quispel-

      DDS April 2018: column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek

     2. Aytas

      De mening van Jan roos zijn geen feiten. Het is het populistisch gepeupel dat die bom legt terwijl de populisten het nog steeds niet over de vennootschapsbelasting hebben. Dan nog zijn er mensen voor referenda. Ik denk dat je de gevolgen van zoiets niet kunt overzien, referenda zoals jij ze voorsteld zullen op een drama uitlopen.

    2. Aytas

     Nogmaals
     Wat een vieze opmerking, iedereen die links is zou fortuyn willen vermoorden? Dat zegt alleen iets over jouw gedachtengang.

     Grappig trouwens, fortuyn was ook van de marktwerking, iets wat volgens velen de oorzaak van de ellende in de zorg is. Hoe zit het met de kortere wachttijd en lagere kosten?

     1. Ernst Quispel

      Ja, dit soort vieze laster zegt iets over nogmaals en is tekenend voor Baaz.

      Negeren is maar het beste.

     2. BB

      Er is geen sprake van marktwerking in de zorg. De markt bepaalt niets, maar de ziektekostenverzekeraars wel.
      Zorg kan enkel goedkoper als er eerst wordt geinvesteerd in innovatie, dat is bij ieder bedrijf zo.

     3. Aytas

      Bb
      De zorgverzekeraar is niet bepalend hoor. De nza heeft alles dichtgespijkerd. Geen innovatie in de zorg, onzin er is volop innovatie.

      Klinkt het jou verstandig om in bv algemene ziekenhuizen marktwerking te hebben. Dat ambulance diensten volledig aan de markt wordt overgelaten, de aan rijtijden worden in de provincie nu al vaak niet gehaald. Het is niet te voorspellen hoeveel actie er nodig is. Wat zullen het komende jaar de meest voorkomende gevallen op de spoedeisende hulp zijn? Hoe ga je daar je zorg op inkopen?

      Zoiets kan alleen werken bij zeer specialistische ziekenhuizen waar de ingrepen aan lopende band werk doen denken. Dan kan marktwerking een toevoeging zijn.

      Zorgverzekeraars zijn coöperatieve instellingen die geen winstoogmerk hebben. Jij en ik zijn de leden, als je als leden een collectief opricht kun je zelfs nog enige invloed op het herinvesteren van winst hebben. Dat de coöperatie zoveel geld op de bank heeft staan is omdat dit een eis van de Nederlandse bank is. In werkelijke marktwerking zal dit niet zo zijn maar dan loop je natuurlijk ook de kans dat de zorgpremie erg oploopt en de kwaliteit van de zorg een stuk minder wordt want de nza is er niet om een bepaald niveau te bewaken.

      De problemen in de Nederlandse zorg is te wijten aan vele factoren. Er is bakken met geld heen gegaan maar te weinig aandacht aan opleiding met nieuwe innovatie om te gaan. Het lukt niet om de software op patiënt gebied goed werkend te krijgen en zo zijn er nog vele problemen.

      De marktwerking die fortuyn voorstond is er, lees maar na hoe hij zich dat voorstelde maar de problemen zijn niet opgelost. Het enige wat bereikt is dat artsen kooplieden zijn geworden en enorme bedragen verdienen.

      Sommige dingen moet je niet aan de markt over laten, algemene ziekenhuizen zijn zo’n uitzondering.

     4. BB

      @Aytas

      Ik zeg niet dat ik marktwerking een goed idee vind, ik zeg enkel dat er nu geen marktwerking is.

      De NZA heeft alles dichtgespijkerd? Hoe komt u daarbij? Als de ziektekostenverzekeraar extra eisen wilt stellen, dan doen ze dat gewoon. Daarnaast staat er bij vergoedingen altijd een maximum aangegeven en een minimum. Het minimum is altijd € 0,-.

      Dat artsen kooplieden zijn is de grootste onzin die bestaat! Sterker nog: een steeds groter deel van de artsen wordt gedwongen in loondienst te treden. Niet zozeer om het salaris vast te stellen (men krijgt gewoon een vast salaris volgens AMS), maar omdat artsen zo wel alle verantwoordelijkheden hebben, maar niets meer van de macht. Je verantwoordelijkheden goed uitvoeren zonder macht (medezeggenschap) is onmogelijk.

      Overigens betaalt iedere ziektekostenverzekeraar structureel te weinig voor zaken als spoedeisende hulp. Weet u waarom?
      Omdat iedere arts verplicht is acute zorg te leveren! Dus ook al betaal je te weinig, het wordt toch wel gedaan. Doet de arts het niet, kan die naar de tuchtraad en niet de ziektekostenverzekeraar of het bestuur van de instelling.

     5. Ernst Quispel

      Er is wel degelijk sprake van marktwerking. Dat begint met de zorgverzekeraars die als marktpartijen zorg inkopen bij ziekenhuizen en daarmee een marktwerking introduceren. Ook de ziekenhuizen functioneren in de zorgmarkt als marktpartijen die onderling concurreren in de patiëntenmarkt, in de onderhandelingen met maatschappen van medisch specialisten (tegenwoordig als marktpartij ook versterkt door de MSB’s), apotheken en het werven van zorgpersoneel op de arbeidsmarkt.

      De zorg in Nederland staat strak van de marktwerking en de patiënt is daarin zowel slachtoffer als profiteur.

     6. BB

      @Ernst Quispel

      Prima, blijf er maar in geloven dan.
      Men noemt het zo, maar in de praktijk is het niet zo.

      Ziektekostenverzekeraars zijn meer als dictators, niet als afnemende marktpartij.
      Mocht je ooit de kans krijgen om aan een ‘onderhandeling’ deel te nemen zul je begrijpen wat ik bedoel.

      MSB ook zo’n belachelijke ‘vernieuwing’. Daar is uiteindelijk enkel voor gekozen omdat het theoretisch het minst slechte model was.

      Theoretisch allemaal leuk en aardig, in de praktijk rampzalig.

     7. Ernst Quispel

      @BB,

      Roepen dat iets gewoon niet zo is vind ik een zwaktebod in de discussie.

     8. BB

      @Ernst Quispel

      Je mag vinden wat je wilt.
      Ik zeg wel wat meer dan enkel dat het niet zo is (overigens: bijzonder dat juist u mij daarvan beschuldigt)

      Feit is dit: ik zit iedere keer aan die ‘onderhandelingstafel’ en werk dagelijks met de gevolgen van dit systeem in de praktijk.

      U ook?

 5. J.Rademaker

  de periode dat het demoniseren is uitgevonden, is erg populair geworden.
  Macht.

 6. Karel de Grote

  Iedere politicus heeft altijd wel een beetje gelijk en een heel groot beetje ongelijk. Echter bij Rutte is dat anders, die heeft het ongelijk tot zijn lijfspreuk gemaakt en staat daardoor altijd te liegen, nu dus ook weer.

 7. PMG

  Rutte is een kontelikker van het zuiverste water, echt het beste kleutertje van de hele school.

 8. PMG

  Die Aytas hier is gewoon de zoveelste trol, de ene keer heel erg dom en daarna net weer te slim zodat het opvalt. Ik vraag mij zo langzamerhand af hoeveel personen hier meerdere schuilnamen gebruiken.

  1. Duke

   Je hebt gelijk. Dankzij die nieuwe huisregels zijn de reacties een heel klein beetje beleefder geworden, maar de grote rotzooi met multinicks en trollen is gebleven.

   1. Ernst Quispel

    Welke multinicks meent Duke aan te treffen?

 9. poldi

  VAN DE DODEN NIETS DAN “GOEDS”

  Om de verzorgingsstaat te handhaven, had Kok de grenzen moeten sluiten.
  Om de grenzen open te houden, had Kok de sociale voorzieningen moeten uitkleden.
  Het hinken op 2 gedachten.
  De ideologische PvdA was geheel geobsedeerd door de verzorgingsstaat en kom maar binnen islam en overige gelukzoekers.
  Daardoor voelde ook Kok zich niet verantwoordelijk voor de echte problemen.
  Zoals dubbele nationaliteit, bijstands-immigratie ,etc
  Geen wonder, dat de partij uiteindelijk is gestrand.

  De wal moet nu de stoomboot keren.

 10. P.Sisterons

  Rutte heeft wél een dubbele agenda en liegt alles aan elkaar. Wat een sneuneus.

 11. P.Sisterons

  Bah, er zitten veel mensen hier te jijbakken. Zoals opmerkingen als linksgekkies-rechtsgekkies.
  Tijd voor een Realo partij. Nederland is bomvol én immigratie door kanslozen spuugzat want het ontwricht de gehele maatschappij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.