Humanitaire ramp Jemen ongekend: Rode Kruis wil vliegveld openhouden

De burgeroorlog in Jemen loopt ondertussen uit op een humanitair drama. Van de 27 miljoen inwoners hebben ondertussen 22 miljoen mensen dringend behoefte aan hulp. De situatie is nijpend want ruim 15 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkwater en basale sanitaire voorzieningen. Hierdoor is het zoeken naar een snelle oplossing van groot belang voor de mensen in Jemen. De NOS meldt dat het Rode Kruis de strijdende partijen verzoekt om ten minste het vliegveld van Sanaa open te houden.

Het Rode Kruis is niet blij met de wijze waarop de strijdende partijen op dit moment omgaan met de hulpdiensten. Zo worden professionele hulpverleners tegengewerkt en dreigt de Jemenitische bevolking hiervan het slachtoffer te worden. Naast behoefte aan voedsel, kleding en onderdak zijn ook de medische voorzieningen door de oorlog verwoest. De helft van de ziekenhuizen is dicht. En dat wat men aldaar als ziekenhuis ziet kan natuurlijk bij lange na niet toppen aan de Nederlandse zorg. Hoe schrijnend die situatie is kunnen wij ons dus niet eens voorstellen.

Het Rode Kruis staat dus voor een enorme taak, maar kon in de afgelopen maanden niet aan de vraag om hulp voldoen. De oorlog is een typisch voorbeeld van hoe buitenlandse mogendheden hun invloed aanwenden om het leven van andere mensen te verpesten. Zo steunt de Iraanse staat de rebellen en ontvangt de regering van Jemen steun vanuit Saudi-Arabië (Het Arabië van het huis van Saud). Ook de VN probeert de humanitaire situatie te verbeteren en slaat alarm. Ruim 14 miljoen mensen dreigen te sterven aan een hongersnood.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Troelstra

  Is Jemen niet 100 % Islam? Het Huis van de Islam is er verwezenlijkt en toch is het er geen Islamitische vrede. Hoe kan dat?

  1. Ernst Quispel

   Zieke opmerking, Troelstra.

   1. robroy

    nee hoor 100% de waarheid moslims kennen geen vrede

   2. Aytas

    Amerika levert binnenkort weer evenvoor 100 miljard wapens aan de saudis. Dan ben je pas echt ziek.

    1. Ernst Quispel

     Ja, Aytas, het Westen is direct verantwoordelijk voor de weerzinwekkende humanitaire ramp die zich daar afspeelt.

     Met de Islam heeft het weinig te maken, maar islamofoben kunnen de wereld kennelijk niet anders zien.

     1. Koos sssss

      Dat is weer zo een typisch linkse oneliner. Bekt vlot, maar klopt voor geen meter. Ik erken dat het westen in die regio veel rotzooi heeft geschopt, wat beslist verwijtbaar is.
      Maar uitgerekend hier heeft het westen niets mee te maken.

      Die burgeroorlog in Jemen is een oorlog tussen Soennieten en Sjiieten. Met op de achtergrond invloed van terroristische moslimgroeperingen en de strijd tussen Iran en Saoedi Arabië.

      De wapenleveranties uit het westen voegen daar hoegenaamd niets aan toe. Die wapens hadden ze toch wel gehad.

      Alles overziend is dit –weer– een oorlog die de interne verdeeldheid binnen de islam, tussen sjiieten en soennieten.

     2. Baaz

      “het Westen is direct verantwoordelijk voor de weerzinwekkende humanitaire ramp die zich daar afspeelt.”

      Een onzinnige conclusie die is gestoeld op de eigen mening, niet verboden maar wel zwakjes als argument.

      “Met de Islam heeft het weinig te maken, maar islamofoben kunnen de wereld kennelijk niet anders zien.”

      Wanneer meneer Quispel het over de islam heeft, hij zegt er totaal niet mee te hebben, dan volgt als snel de nietszeggende en niet bestaande term “islamofoben”. Ook daar is niets op tegen, het slaat alleen nergens op want het bestaat niet.

      Overigens: Jemen is 99% islamitisch, dat is een feit en geen mening. Dan nu de conclusie van dat feit: Het heeft dus wel degelijk met islam te maken. Want waar de islam heerst volgt dood en verderf, zoek dat maar op in de msm.

    2. Rosasolis

     @Aytas. Je hebt helemaal gelijk. Gisteren hebben die Saudi-Amerikaanse bommen een heel grote graan opslag gebouw gebombardeerd. Dit gebouw had genoeg graan opgeslagen voor brood voor de hele regio. Nu is het weg.
     En Trump’s Amerika gaat gewoon door met wapens aan de corrupte Saudi’s leveren, “wegens de dreiging van Iran”, aldus Trump.

 2. nienke

  Altijd maar vechten, oorlog voeren in die landen je wordt er toch dood ziek van.
  En het westen moet maar klaar staan om weer met miljarden over de brug te komen.
  Water naar de zee dragen.
  Ze blijven oorlog voeren en mekaar het leven zuur maken.

 3. Diederik van Walsum

  Altijd wat met die moslims….al 1400 jaar kennen ze geen vrede, alleen maar bloedvergieten.

 4. nienke

  Inderdaad, moslims kennen GEEN vrede kunnen ook niet met andere geloven samen leven want er is geen 1 geloof goed behalve de islam.
  Andersdenkenden, christenen,joden daar moeten ze niets van hebben dus, altijd oorlog iedereen moet naar hun pijpen dansen en wee degene die dat niet doet daar zullen ze korte metten mee maken.
  Altijd maar bloed vergieten dat geweldige geloof van de “VREDE” dat islam heet.

 5. Rosasolis

  Vandaag een enorme artikel in Trouw over een komende ongekende honger ramp in Jemen. Die allerergste in geschiedenis, zegt de VN. Nog erger dan die van Ethiopie van jaren geleden. Als de wereld nu niet opkomt met hulp zullen miljoenen in dit land sterven van honger en ziektes. Er is sinds 5 jaar geleden een oorlog begonnen met de Hoetie rebels (sje-ieten) tegen de soeni regering en leger van dit land. Saudi-Arabie levert wel veel wapens (afkomstig vanuit Amerika), aan de soeni leger. Maar dat is dan het enige wat dit rijke olie land voor de regering van Jemen doet…en verder niets. Het is moeilijk voor de UN medewerkers, en Artsen zonder grenzen hulp te bieden aan de miljoenen lijdende mensen in dit land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.