Minister wil tempo maken met de uitgaven voor defensie te verhogen

We roepen al jaren om de stijging van de uitgaven voor defensie, maar afgelopen decennia is er keer op keer op bezuinigd. Eerst moesten er tientallen rapporten en documenten komen om de regering te waarschuwen en nog een aantal ongelukken voordat men eindelijk inzag dat dit niet zo langer door kon gaan. Nu moet er in een rap tempo fors geïnvesteerd worden. Het Kabinet doet nu alsof het al heel lang de normaalste zaak van de wereld is en maant tot grotere investeringen

Er moeten nieuwe, forse stappen worden gezet om de defensie-uitgaven te verhogen om in 2024 aan de afgesproken NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product te voldoen. ,,Nederland bungelt nu nog onderaan het lijstje van NAVO-lidstaten”, aldus minister Ank Bijleveld (Defensie) gisteravond in Brussel, waar de defensieministers van de NAVO bijeen waren.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep de lidstaten nogmaals op om serieus werk te maken van het verhogen van hun defensie-uitgaven. Bijleveld zei die urgentie te delen, voor onze eigen veiligheid. ,,We zijn nu bijna halverwege op weg naar 2024. Maar we komen ondanks de extra investeringen nog lang niet in de buurt van die 2 procent.”

De minister heeft gelijk, we bungelen onderaan de lijst en daar moet inderdaad iets aan gedaan worden. Maar het Kabinet bepaalt zelf het tempo en dat is niet zo heel erg snel. Als we zien dat militairen niet de juiste kledij krijgen als ze in winterse omstandigheden moeten opereren, dan heb ik niet echt veel hoop voor de toekomst. Enfin, we zullen het moeten aankijken. Misschien komt het Kabinet met een mirakel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Aytas

  Ik vind dat de navo hervormd moet worden. De tijd waarin de navo is opgericht verschilt wezenlijk zo van de huidige. Ik denk dat een leger dat wordt aangestuurd vanuit de eu de toekomst moet worden, duidelijk en heldere mandaten en een duidelijke begroting. Ik vind het te zot voor woorden dat Trump Europa onder druk kan zetten gezien de industrie die hij vertegenwoordigd, daar zit ook de grote wapenindustrie tussen.

  1. PMG

   Wij moeten ons aan de afspraak houden en die is 2%, we moeten ons doodschamen dat we de Amirikanen onze broek laten ophalen. We geven ons geld schijnbaar liever aan economische asielzoekers en kansloze probleemveroorzakers. Nederland moet eens wakker worden uit de roze droom. De wereld verandert in rap tempo (China/India/Afrika/Zuid Amerika) en wij kijken er niet eens naar maar liggen gewoon te pitten. Straks is er geen werk meer, dat wordt gedaan door goedkope buitenlanders, en de eerder genoemde landen produceren producten veel goedkoper. Het zal hun en worst wezen hoe het met het klimaat gaat, ze denken: eerst Europa wel en nu wij niet? Vandaag weer 4 spionnen uitgezet, denk eens na, dit houdt in dat iemand ergens mee bezig is, iets wil beinvloeden en bewerkstelligen. Machtswellustelingen als Poetin en Erdogan zijn te vrezen en de opkomende economien zullen de onze wegvagen. China gebruikt Afrika en Zuid-Amerika als supermarket, neemt elke spriet en graat mee naar China en wij hebben het over klimaat en energiewende????? Ons leger en onze politie zijn basisgereedschap voor een onafhankelijke soevereine staat en serieuze partner in international samenwerkingsverbanden. Ik ben voor herinvoering dienstplicht voor jongens en meisjes, met liefst minimaal 6 maanden in het buitenland om eens te kijken hoe de zaken er werkelijk voorstaan op deze planeet.

   1. Baaz

    “We geven ons geld schijnbaar liever aan economische asielzoekers en kansloze probleemveroorzakers. Nederland moet eens wakker worden uit de roze droom. ”

    Dit kost ons miljarden! Het defensiebudget voor 2018 is slechts € 9.203.953 (CBS). Daar komt bij dat er jarenlang is bezuinigd, ook politie en justitie presteren, ten koste van jouw en mijn veiligheid, al jaren onder niveau. Zou het de machthebbers iets kunnen schelen denk je?

    1. Aytas

     Dit kost ons miljarden

     Volgens mij levert Afrika ons nog steeds miljarden op. Hoe kun je dan stellen dat de mensen die daarvandaan komen geld kosten?

     1. PMG

      @Aytas – leg eens uit Aytas: hoe levert Afrika ons miljarden op?

     2. Hetzalwelweer

      @PMG……Wij hier in de EU kunnen ons bijna niet meer voortplanten zonder dat er kinderziektes voorbijkomen waaraan de industrie verdient. Er zijn genoeg voorbeelden van stelletjes die graag kinderen willen maar deze niet kunnen krijgen. Het niet zwanger kunnen raken, en wanneer je eindelijk zwanger bent bestaat er een kans dat je kind een afwijking zou kunnen hebben. Vraag het aan onze minister van volksgezondheid waarom de toename in Groningen van baby’s met een afwijking zo is toegenomen. Maar……de volkeren uit Afrika, planten zich voort als de konijnen, gewoon bij bosjes…..mooi slaafs volk, prima werkvolk voor de EU….zij stellen geen vragen, zeuren niet over ziektekosten of pensioen…het perfecte slaafse volk. Waarom zijn er onder onze kinderen zoveel afwijkingen…en onder die massa geboren productie kids in de Sahara niet? Gif van Poetin? Nee….De elite staat het gewoon niet toe dat er jaarlijks meer miljonairs bijkomen….Het volk mag niet slimmer worden en ook niet ouder. Daarom zijn de bezuinigingen op onderwijs en de ouderenzorg er niet voor niets. Hoeveel mensen zijn er de laatste jaren dood gegaan in het jaar dat ze met pensioen gingen, laat daar maar eens een onderzoek naar doen….

     3. Baaz

      @Aytas: “Volgens mij levert Afrika ons nog steeds miljarden op.”

      Ben wel benieuwd naar je onderbouwing. Als je klaar bent zal ik uitleggen waarom de azielzoekers ons zoveel geld kosten en nog gaan kosten.

   2. Aytas

    China loopt wat betreft klimaat ver op ons voor. Ze maken op het moment rendabel wat bv baudet als onrendabel beschouwd. Het zal hoe lullig ook hier flink moeten veranderen, dit welvaart niveau is niet vol te houden, je zegt het zelf al opkomende economieën, dit zal alleen maar doorzetten.

    Ik zie geen reden voor een sterk nationaal leger, wel voor een Europees leger wat niet zo groot hoeft te zijn omdat aanvallen op ons meer zullen gaan op het niveau van ontregelen en beïnvloeden. Ik zie dus ook niets in een dienstplicht, wel in mannen en vrouwen die vrijwillig kiezen om ons Europees te verdedigen. Dat moet ook de enige taak zijn, geen vredesmissies, naar mijn mening hebben die teveel bijbedoelingen.

 2. PMG

  Gebruik die 775 miljoen!!!! die bestemd is voor reconstructie knooppunt Hoevelaken en voer toltarieven in voor buitenlands vrachtverkeer en spaar zo die reconstructie bij elkaar. Als ik als toerist door Zwitserland rij moet ik zelfs een sticker op mijn voorruit hebben. Laat bedrijven opdraaien voor de kosten i.p.v. de burger.

  1. Frits Jansen

   Ander ideetje: verbeter het openbaar vervoer. Nu is dat alleen geschikt voor groene linkse scherpslijpers. In échte wereldsteden ben je wel gek als je niet met het openbaar vervoer gaat, niet voor het milieu, maar omdat autorijden daar te veel tijd kost, en je op de zenuwen werkt. Ik ben dol op autorijden maar haat parkeren.

   Ik woon in een middelgrote stad inde Randstad. Een wethouder heeft lang geleden ruzie gemaakt met de NS, zodat hier nu geen Intercities meer stoppen, maar alleen WC-loze sprinters, en maar twee keer per uur.

   De Randstad is ongeveer net zo groot als Parijs (Periphérique) of Londen (M25), met dien verstande dat die steden een rood hart hebben en de Randstad een groen hart heeft.

   Maar het openbaar vervoer in de Randstad zou net zo moeten worden opgezet als dat van zo’n wereldstad.

   Overigens ben ik van mening dat de NS moet worden opgeheven. Als het ze uitkomt ambtelijker dan ambtenaren, maar ook soms zo commercieel dat een tweedehands autoverkoper er van zou blozen. Een commercieel bedrijf met gewapende handhavers, dat komt dicht bij de VOC, die af en toe een eiland uitmoordde als dat het “aanbod” van de VOC niet accepteerde.

 3. Frits Jansen

  Dat gaat dezelfde kant uit als met de politiek. De politiek schreeuwt om “meer blauw op straat”, welnu: massa’s politieagenten “op straat” vervelen zich te pletter en gaan dus op elke slak zout leggen, zodat zelfs voetgangers met bonnen geterroriseerd worden.

  Zo krijgen we straks allemaal peperduur materieel uit de vorige eeuw, terwijl Poetin de slimme schaker, zich rot lacht, want hij breekt Nederland van binnen uit af op een manier waar het leger machteloos tegenover staat: door de haatzaai-site DDS te subsidiëren, en de levensgevaarlijk Baudet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.