Bizar: meer dan de helft van de Europese begroting is nog niet uitgegeven

Bizar: meer dan de helft van de Europese begroting is nog niet uitgegeven

Het is ongelooflijk, maar waar. Meer dan 260 miljard euro uit de Europese begroting is nog niet uitgegeven. De meerjarenbegroting bedraagt 460 miljard euro, dus meer dan de helft van dat bedrag blijft op de plank liggen. Een recordbedrag. Wat wil men daarmee doen? Het is voor projecten, maar er is een te hoge drempel om plannen voor projecten in te dienen.

Wat wel heel grappig is, is het feit dat er onderhandeld wordt over de nieuwe begroting en dat Juncker heeft gezegd dat de volgende begroting omhoog moet. Ook al hebben we dadelijk een land minder in de Europese Unie (Verenigd Koninkrijk). Het is nogal een moeilijk standpunt om te verdedigen, als je nog meer dan de helft van de begroting niet hebt uitgegeven. Mensen die zeggen dat de EU nodeloos geld uitgeeft, mogen nogmaals even goed nadenken.

Het idee dat de EU "zinloos geld rondpompt" is volgens hem onjuist. "Er wordt niet rondgepompt. Geld ligt te wachten op goede projecten." Volgens de Rekenkamer is het gebruik van de Europese investeringsfondsen nog vaak een uitdaging voor veel lidstaten, door de ingewikkelde regels. Vooral de Oost-Europese lidstaten zouden daardoor geld laten liggen.

Waar Brenninkmeijer zich wel zorgen over maakt, is dat lidstaten nu vaak op zoek gaan naar projecten om het geld op te maken. "Dat is helemaal verkeerd. Bij heel veel onderwerpen, zoals wegen, luchthavens en zeehavens zien we dat er regelmatig compleet nutteloze projecten worden gerealiseerd. Daarvan zeggen wij achteraf: daar had je niet eens aan moeten beginnen."

Dus er wordt niet nutteloos geld rondgepompt, maar op deze manier wordt het wel bijna gestimuleerd om dat te doen. Misschien alleen maar zodat men kan zeggen dat er wel degelijk meer geld nodig is vanuit de lidstaten. Ik vind het moeilijk om te geloven dat de begroting een hoger bedrag moet bedragen, want voorlopig kunnen we nog wel een aantal jaar met dit geld doorgaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties