Bizar: meer dan de helft van de Europese begroting is nog niet uitgegeven

Geen categorieokt 04 2018, 11:00
Het is ongelooflijk, maar waar. Meer dan 260 miljard euro uit de Europese begroting is nog niet uitgegeven. De meerjarenbegroting bedraagt 460 miljard euro, dus meer dan de helft van dat bedrag blijft op de plank liggen. Een recordbedrag. Wat wil men daarmee doen? Het is voor projecten, maar er is een te hoge drempel om plannen voor projecten in te dienen.
Wat wel heel grappig is, is het feit dat er onderhandeld wordt over de nieuwe begroting en dat Juncker heeft gezegd dat de volgende begroting omhoog moet. Ook al hebben we dadelijk een land minder in de Europese Unie (Verenigd Koninkrijk). Het is nogal een moeilijk standpunt om te verdedigen, als je nog meer dan de helft van de begroting niet hebt uitgegeven. Mensen die zeggen dat de EU nodeloos geld uitgeeft, mogen nogmaals even goed nadenken.

Het idee dat de EU "zinloos geld rondpompt" is volgens hem onjuist. "Er wordt niet rondgepompt. Geld ligt te wachten op goede projecten." Volgens de Rekenkamer is het gebruik van de Europese investeringsfondsen nog vaak een uitdaging voor veel lidstaten, door de ingewikkelde regels. Vooral de Oost-Europese lidstaten zouden daardoor geld laten liggen.

Waar Brenninkmeijer zich wel zorgen over maakt, is dat lidstaten nu vaak op zoek gaan naar projecten om het geld op te maken. "Dat is helemaal verkeerd. Bij heel veel onderwerpen, zoals wegen, luchthavens en zeehavens zien we dat er regelmatig compleet nutteloze projecten worden gerealiseerd. Daarvan zeggen wij achteraf: daar had je niet eens aan moeten beginnen."

Dus er wordt niet nutteloos geld rondgepompt, maar op deze manier wordt het wel bijna gestimuleerd om dat te doen. Misschien alleen maar zodat men kan zeggen dat er wel degelijk meer geld nodig is vanuit de lidstaten. Ik vind het moeilijk om te geloven dat de begroting een hoger bedrag moet bedragen, want voorlopig kunnen we nog wel een aantal jaar met dit geld doorgaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten