Minister wil tempo maken met de uitgaven voor defensie te verhogen

Geen categorieokt 04 2018, 12:00
We roepen al jaren om de stijging van de uitgaven voor defensie, maar afgelopen decennia is er keer op keer op bezuinigd. Eerst moesten er tientallen rapporten en documenten komen om de regering te waarschuwen en nog een aantal ongelukken voordat men eindelijk inzag dat dit niet zo langer door kon gaan. Nu moet er in een rap tempo fors geïnvesteerd worden. Het Kabinet doet nu alsof het al heel lang de normaalste zaak van de wereld is en maant tot grotere investeringen.

Er moeten nieuwe, forse stappen worden gezet om de defensie-uitgaven te verhogen om in 2024 aan de afgesproken NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product te voldoen. ,,Nederland bungelt nu nog onderaan het lijstje van NAVO-lidstaten", aldus minister Ank Bijleveld (Defensie) gisteravond in Brussel, waar de defensieministers van de NAVO bijeen waren.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep de lidstaten nogmaals op om serieus werk te maken van het verhogen van hun defensie-uitgaven. Bijleveld zei die urgentie te delen, voor onze eigen veiligheid. ,,We zijn nu bijna halverwege op weg naar 2024. Maar we komen ondanks de extra investeringen nog lang niet in de buurt van die 2 procent.''

De minister heeft gelijk, we bungelen onderaan de lijst en daar moet inderdaad iets aan gedaan worden. Maar het Kabinet bepaalt zelf het tempo en dat is niet zo heel erg snel. Als we zien dat militairen niet de juiste kledij krijgen als ze in winterse omstandigheden moeten opereren, dan heb ik niet echt veel hoop voor de toekomst. Enfin, we zullen het moeten aankijken. Misschien komt het Kabinet met een mirakel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten