Politieke aardverschuiving verwacht in Duitsland, Merkel waarschijnlijk hard onderuit!

Jetzt geht’s los in Duitsland! Deelstaat Beieren maakt zich op voor verkiezingen deze zondag. Wolfgang Schäuble, parlementsvoorzitter namens Merkels’ CDU, vreest voor een politieke aardverschuiving! Dat meldt The Post Online.

Beieren is samen met deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen een van de meest politiek relevante deelstaten van Duitsland, ook wel het zwaartepunt van het CSU en dus van Merkels’ christen-democratische partij, het CDU. Waar Noord-Rijnland-Westfalen dat voor de SPD was. Uit diverse peilingen blijkt nu dat het CDU/CSU en de SPD, respectievelijk te vergelijken met het Nederlandse CDA en PvdA, een ongekend hard verlies zullen gaan lijden. De SPD maakte dit al mee in ‘hun’ deelstaat, en het CSU lijkt er nu ook aan te moeten geloven.

Ruzies en voortslepende interne conflicten zouden ertoe hebben geleid dat het CDU/CSU zo’n 33 procent van haar achterban kwijtraakt. 39 Procent van de ondervraagden door dagblad Die Zeit in Beieren liet weten het CSU als grootste probleem van Beieren te zien. CSU-premier Markus Söder legt de schuld hiervoor bij ‘de Berlijnse politiek’, waarmee hij waarschijnlijk doelt op Merkel en haar wir schaffen das-beleid.

Waar wordt verloren, wordt ook gewonnen en het lijkt erop dat Die Grüne (het Duitse GroenLinks) en Alternative für Deutschland (het Duitse equivalent van PVV/FVD) met respectievelijk 17 en 16 procent tweede en derde partij van Beieren zullen worden. De SPD kwakkelt daar nét achteraan maar dat zou ook nog wel eens iets te optimistisch kunnen zijn, gevolgd door een VVD equivalent en een radicale linkse partij.

De vertegenwoordigers van de Duitse coalitiepartijen hebben er dus al weinig vertrouwen in en zondag in Beieren wordt de politieke thermometer voor het Duitse politieke klimaat in het land. Gespeculeerd wordt dat dit Merkels’ laatste termijn zal zijn. Merkel? Das war einmal…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  In andere peilingen staan de anti-Duitse Groenen op 20 % en de pro-Verlichting AFD slechts op 10%.

  Ik hoop dat de peilingen van Wouter de waarheid nader zal benaderen.

  Iets zegt me dat Beieren culturele zelfmoord gaat plegen.
  (maar hoop logischerwijs op een wonder. Immers tot nu toe bleken alle belangrijke peilingen gebakken lucht)

  1. sjun

   Ik verwacht juist veel meer van het AfD in Beieren terwijl ook het CSU politiek al bijdraait. Een en ander zou te maken kunnen hebben met toegenomen politieke en maatschappelijke bewustwording in de vooral betalende Duitse deelstaat Beieren en toegenomen strategische communicatieve kennis bij de Beierse Afd.

 2. Troelstra

  Merkel muss weg.

 3. Ernst Quispel

  Als de CSU in Beieren grote klappen krijgt kan tenminste de vraag worden gesteld of ze niet de politieke rekening gepresenteerd krijgt voor het ondergraven van de positie van Merkel.

  1. Baaz

   Onzin, kletskoek! Er bestaat geen enkel bewijs dat de CSU de positie van Merkel ondergraaft. En of die vraag wordt gesteld is de vraag. De meeste vragen die worden gesteld worden hier niet beantwoord.

   1. Floris

    Trap niet in zijn provocaties, Baaz.

    1. Baaz

     @Floris: Is ook niet aan de orde Floris, het is veeleer een spiegel. Als degene, waar hij voor bedoelt is, erin kijkt, dan ziet hij zichzelf. 😉

     1. Ernst Quispel

      Ik zou toch meer geïnteresseerd zijn in de opinies van Floris en Baaz ter zake het onderwerp van dit topic.

      Dit soort persoonlijke diskwalificerende meta-communicatieve opmerkingen ervaar ik als getrol.

     2. Baaz

      Onzin, er is geen sprake van getrol, het is uit de lucht gegrepen en het is een fata morgana.

  2. bifbof

   Is dit u ernst ?

   1. Ernst Quispel

    Ja, de positie van Merkel is door de leider van de CSU, Seehofer, jarenlang ondermijnd. Dat breekt hen nu op.
    Overigens acht ik het een goede zaak dat de rechtse meerderheidspositie van de CSU wordt doorbroken. Zij zal nu een coalitie moeten vormen met SPD en mogelijk ook de Groenen. Dat lijkt me politiek heel verfrissend.

    De AfD is met 11 zeteltjes in de peiling gelukkig politiek niet erg relevant.

    1. robroy

     Jij bent werkelijk zo dom dat je niet eens sarcasme herkent ga alsjeblieft buiten knikkeren met de kids >

    2. Baaz

     Natuurlijk is de positie van Merkel door Seehofer niet ondermijnd. Er bestaat voor die bewering geen enkel bewijs en daarom is dat ook volledig uit de lucht gegrepen.

     De AfD is met recht flink groeiend en zal steeds groter worden, uiteraard worden zij steeds relevanter.

  3. sjun

   Petr staat open voor gedachten van elders maar beseft ook wel dat het CSU na jarenlange dominantie van het politieke landschap in Beieren niet zomaar weggevaagd wordt nu het al zo verstandig is om AfD programmapunten over te nemen om cumulerende maatschappelijke problematiek te voorkomen. En dan is er voor de Gutmensen uit Beieren natuurlijk nog een vluchtheuvel als die Grüne daar stemmen op die Linke of SPD in Beieren gelijk staat aan persoonlijke brandmerking. Te verwachten valt een stevige politieke winst voor de ‘Wut’bürger in de koers van verschillende politieke partijen in Beieren en dat zal doorheen de Bundesländer navolging krijgen. Bewustmaking in de Duitse betaalstaten is begonnen om langs die weg in heel Europa het tij gekeerd te krijgen.
   🙂

   1. Aytas

    Moeten ze ook een keer het fatsoen opbrengen om niet te profiteren door met dictators samen te werken en crony kapitalisme. Standpunten van het afd overnemen is het einde voor de gewone burger, bekijk het pensioen plan, zoiets doe je niet als je de arbeider niet financieel de nek wil omdraaien. Dat in combinatie met de levensloopwoningen kan alleen tot een economische voorhoede leiden.

  4. IJscoman

   Merkel is bij een groot deel van de bevolking het vertrouwen kwijtgeraakt door haar volstrekt onverantwoordelijke, waanzinnige en arrogante ‘wir schaffen das’ politiek.

   Mede door dit falen is de AfD ontstaan en tot tweede partij van Duitsland uitgegroeid.

   Het tijdperk Merkel was al voorbij bij de laatste verkiezingen, alleen mist deze blinde domineesdochter het politieke instinct om dat aan te voelen.

 4. Aytas

  Op dit moment 150.000 Duitsers in Berlijn op de been om te demonstreren tegen het opkomende racisme en de aantoonbare leugens van rechts. Er is nog hoop voor de wereld. Leugens ja over bv de druk op woningmarkt en straffen verschil. Het is jammer genoeg nu eenmaal zo dat eens in de zoveel tijd de onderbuik van het verstand wint, dit is zo’n tijd. Uiteindelijk mag het gehate links de rechtse puinhoop weer opruimen, de geschiedenis heeft dat uitgewezen. Benieuwd wat het dit keer weer gaat kosten.

  1. Crassus

   Het frappante, Aytas, er werd gerekend op beduidend minder demonstranten. Dat zegt toch veel over de veerkracht van het democratische volksdeel dat de rechtse retoriek weerstaat in lijfelijke aanwezigheid.

   1. Aytas

    Ik las zelfs dat het misschien wel tegen de 200.000 liep. Dit geeft mij toch een beetje hoop. Ik maak mij de laatste tijd toch wat zorgen over bepaalde geluiden omdat ik behoor tot een minderheid.

 5. Karel de Grote

  Wir schaffen das.

 6. Paaldanseres

  Het word stilletjes aan tijd… weggejorrist en opgerot!

 7. Gerlos

  Wordt dit het einde van Mutti, zal waarschijnlijk wel een opluchting zijn van onze Oosterburen.

 8. Ben Zine

  De Duitsers beseffen nog altijd niet dat het twee voor twaalf is. Ze zijn zo INTENS politiek correct en zo ziende blind dat ze zelfs nu, nu alle seinen op rood staan, nog steeds voor Merkel zullen blijven kiezen. En voor de derde keer zal Duitsland Europa geleidelijk aan de afgrond in sleuren. Het is en blijft een apart volk… Ik zie het al voor me, hoe Horst Seehofer Merkel feliciteert, overdreven correct, buigend, serviel, gedienstig. Die typisch Duitse kruiperigheid naar iemand die boven je staat. Maar ook die Schäuble, dat is ZO’N enge man… Nee, het gaat ‘m niet worden deze verkiezingen. Duitsers komen pas tot besef en inkeer “when the shit hits the fan”.

 9. Troelstra

  40-jarige Duitse man doodgeslagen door Turkse fietser. ”Hij zat in de weg”

  A 40-year-old German man was murdered because he was in the way, when a 28-year-old Turkish cyclist passed by. The pedestrian died yesterday in hospital.

  The Turk beat the man from Hanover into a coma. He later died from his injuries. The 28-year-old dismounted his bicycle and attacked the pedestrian in Limmer Street in Hanover’s Linden-Nord district, because he had allegedly obstructed him as he crossed the street.

  https://voiceofeurope.com/2018/10/german-man-murdered-by-turkish-cyclist-in-hanover-because-he-was-in-the-way/

 10. George Knight

  Merkels CDU doet niet mee aan de verkiezingen in Beieren, zodat het een raadsel is hoe deze partij onderuit kan gaan aan verkiezingen waar het niet aan deelneemt. De kop die aankondigt dat Merkel ‘waarschijnlijk hard onderuit’ gaat klopt niet.

  Het is eerder andersom. Namelijk dat de top van de CSU die meende te moeten reageren op de middenkoers van Merkel zich in de ogen van de kiezer ongeloofwaardig heeft gedragen en daarom afgestraft lijkt te worden.

  Dus in Beieren gaat niet de CDU hard onderuit, maar de CSU die oppositie tegen Merkel voerde. Dat is het omgekeerde van wat de kop zegt.

  Door de Union tussen de CDU en de CSU kan een verzwakte CSU per saldo een verzwakte CDU opleveren. Dus een verzwakte positie van kanselier Merkel. Maar de paradox is dat Merkel haar positie binnen de Union kan versterken omdat de interne tegenstand tegen haar afneemt door een kleinere CSU. Mogelijk moet ze dan wel andere partijen aan boord nemen in de coalitie. Bijvoorbeeld de Groenen.

  Vraag is dus hoe een en ander precies uitpakt, hoe zwaar het verlies van de CSU zal zijn en hoe groot de constructieve oppositie (Groenen) en de niet-constructieve oppositie (AfD) worden. Dat is er weer een aanwijzing voor hoe sterk de middenpartijen van het kamp Merkel kunnen worden.

  1. Ernst Quispel

   Hear, hear!

 11. P.Sisterons

  Hopelijk taait Merkel af. Dan pas zal loopjongen Rutte iets aan de benarde immigratiepolitiek in Nederland gaan doen.

 12. Lex

  Merkel waarschijnlijk hard onderuit!

  Laat ze ook meteen Rutte mee onderuit nemen dan zijn we daar ook vanaf.

  Ik wouw dat de kiezers in nederland ook massaal op de PVV gingen stemmen dat Rutte keihard op zijn bek ging. Ik had hier de afgelopen 2e kamer verkiezingen nog zo op gehoopt.

  Nu is het afwachten wanneer dit kabinet gaat vallen, hopelijk heel snel of zou Rutte de blèrende schapen en geiten nog zolang in de stal kunnen houden????

 13. Troelstra

  En binnenkort is de deelstaat Hessen aan de beurt. Dit las ik in Elsevie:

  > Aardschok na aardschok voor volkspartijen in Beieren
  Na de aframmeling door kiezers in Beieren, vrezen volkspartijen CDU/CSU en SPD dat ze volgende week in Hessen hetzelfde te wachten staat.

  Na het debacle van München, waar conservatieven en ­sociaal-democraten bij de deelstaatverkiezingen flinke klappen kregen, heeft politiek Berlijn nauwelijks tijd om te herstellen. Integendeel, de noodklok wordt geluid omdat volgende week ook in Hessen, met ba <

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.