Russische OPCW-hack bewijst: Poetin niet zozeer President van Rusland, maar godfather van criminele mega-organisatie

Het wordt tijd om de diplomatieke immuniteit van president Vladimir Poetin op te heffen. Het zoveelste cyberschandaal omtrent Rusland toont aan dat dit noodzakelijk is.

Het was weer eens niet zo’n bijster goede ochtend voor Rusland: opnieuw werd aangetoond dat dit land heeft zitten rommelen in het buitenland. In Maleisië, zo onthulde de MIVD, waar Russische geheime agenten hebben geprobeerd te rommelen met bewijsmateriaal van de MH17, die vier jaar eerder door datzelfde Rusland uit de lucht is geschoten. En ook in Nederland, waar men heeft lopen rotzooien op het parkeerterrein van de chemische wapenwaakhond OPCW. Dat feestje ging dus niet door – een goed staaltje werk van de Nederlandse en Britse opsporingsdiensten.

Maar het werpt wel de vraag op: wat nu? De Verenigde Staten wil de verantwoordelijken achter deze schandelijke bijna-hack voor de rechter dagen. En dat is ook zeker geen slecht idee.

Toch zullen we meer moeten doen. Want deze spionnen die we het land hebben uitgedirigeerd zijn slechts pionnen op een veel groter schaakboord. Als we deze in het gevang gooien (zelfs als dat lukt), dan komen er wel weer nieuwe. Het is alsof je wespen neermept, maar hun nest ongemoeid laat. Het is vechten tegen de bierkaai.

Dus we moeten direct naar het strottenhoofd van deze kwaadaardige operatie grijpen – het Kremlin. We moeten de gevolgen brengen naar de deur van niemand minder van Vladimir Poetin himself. In de autocratie Rusland gebeurt er namelijk niets waarvan hij niet op de hoogte is, of zelfs zelf het brein van is. In Europa leiden alle wegen naar Rome, maar in Rusland convergeert de hele infrastructuur in hartje Moskou. Vanuit het Kremlin runt Poetin een soort maffiastaat: de georganiseerde misdaad en het overheidsapparaat zijn vingers aan dezelfde hand. Het is één grote sinistere machine, met Poetin achter het stuur. Tijd om dus die misdadige chauffeur uit de cockpit weg te trekken.

En ja: normaalgesproken kan je zittende presidenten niet aanpakken. We noemen het diplomatieke immuniteit. Maar ook dit algemeen aanvaarde principe kon niet voorkomen dat de Joegoslavische president Slobodan Milosevic al werd gezocht toen hij nog in functie was. En ook de Sudanese president Omar al-Bashir wordt gezocht voor oorlogsmisdaden. Als hij ook maar één stap in het verkeerde land zet, wordt hij gearresteerd en op het vliegtuig naar Den Haag gezet.

Na de MH17, de bezetting en de illegale oorlog in Oekraïne en het constante bombarderen van ziekenhuizen in Syrië is duidelijk dat we zo spoedig mogelijk ook Vladimir Poetin moeten toevoegen aan dit illustere rijtje. Hef zijn immuniteit op, en berecht hem in een – vermoedelijk speciaal voor dit doeleinde opgezette – rechtbank. Het Neurenberg-proces 2.0 – als kenner van de Russische geschiedenis en van Duitsland moet Poetin goed op de hoogte zijn geweest van hoe het afliep voor de afgezette Duitse oorlogsregering.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Guus Geluk

  Rusland is een staat dat wordt aangevoerd door een kartel aan maffiosi die het Westen duidelijk als een vijand beschouwen.

 2. DolleDries

  Rusland stelt dat het helemaal niet nodig was om de internationale organisatie te hacken, omdat Rusland zelf ook lid is. ,,,We maken onderdeel uit van alle structuren van de organisatie, dus waarom zouden we het hacken? We hebben toegang. Hun hele netwerk ligt open voor ons”, aldus de anonieme functionaris.
  En dan gaan ze op een parkeerplaats staan naast het gebouw vol met spionage apparatuur met de kofferbak open. Dat is toch een giller. In april moet dit gebeurd zijn en komen op een dag alles los met de Britten. Zowel MH17 en het vergiftigingsverhaal in Engeland zitten op een dood spoor bevangen door leugens en vals aannames. Dat men een WOIII riskeert om dit te af te dekken is schandalig.

  1. JanKlaasen

   @DD Zowel MH17 en het vergiftigingsverhaal in Engeland zitten op een dood spoor, de enige reden dat het een dood spoor is omdat Rusland ondanks keiharde bewijzen in al deze zaken categorisch blijft ontkennen.

   1. JanKlaasen

    En inderdaad, spioneren doen we allemaal, maar dat geld niet voor het vergiftigen van andermans onderdanen of het neerschieten van een passagiers vliegtuig of het beïnvloeden van buitenlandse verkiezingen.

   2. DolleDries

    Jantje maar dat doet een aangeklaagde altijd. Waarom bekennen als je niet schuldig bent. Mede omdat een van de zeer zware verdachte zelf zeg maar de officier van justitie(Oekraïne) zijn in deze zaak en een andere verantwoordelijke die landgenoten over een oorlogsgebied laten vliegen(Nederland) Er zijn geen keiharde bewijzen alleen maar aannamen en nog geleverd door de verdachte Oekraïne. De USA had toch de bewijzen een uur na de ramp waar zijn die dan,men is al vier jaar verder. Rusland heeft al aangetoond dat de Buk raket in bezit was van de Oekraïne.

   3. swetsnek

    WAAR HERKEN IK DAT TOCH VAN … OJA RUTTE RUTTE RUTTE

    1. Zwetsnek

     Aha dit mag volgens het huisreglement, biedt perspectief.

  2. nick

   Hear Hear!!! DolleDries…

   Goede reactie’s en helemaal juist.

   Kortzichtig denken en/of je laten manipuleren door de roverheid en companen. Zo ongelofelijk stupide!

 3. struisvogelpolitiek

  Nou, nou nou beste Tim. Stalin was nog enkele graadjes erger, vergeleken met Stalin is Poetin een kleine jongen.

 4. DolleDries

  Ollongren zit weer in de problemen en nu krijgen we weer een oncontroleerbaar verhaal waarin staatsgeheimen worden vrijgegeven alsof het niets is.

 5. Ernst Quispel

  Ik ben het volledig eens met Tim en ik beweer dat al jaren: Putin staat aan het hoofd van een maffiaorganisatie die aan de lopende band misdaden pleegt.
  Dat is ernstig, maar tenminste zo ernstig is dat Trump sterk onder zijn invloed staat.

 6. Ni28

  Rusland is al sinds het ontstaan van de Sovjet Unie een schurkenstaat geweest en daar is weinig aan veranderd behalve de stijl en de nieuwe mogelijkheden. De korte periode na het uiteenvallen van de Sovjet Unie die hoopvol uitzag voor de vorming van een democratische staat was behalve hoopvol ook zeer naïef gezien vanuit de Westerse perspectief. Rusland rolde zo uit het feodalisme in een communistisch model en heeft nooit democratie gekend. Dat vergeet men, de gewone man kent geen democratie. Ook de toenmalige satellietlanden kenden democratie maar in beperkte vorm want niet lang genoeg om deze zich helemaal eigen te maken. Daarom begrijpt het westen het oosten niet helemaal, men is daar een gecontroleerde democratie gewend. Daarom is democratie zo rekbare begrip die snel gebruikt wordt als er maar verkiezingen zijn. Rusland opereert vanuit die perspectief en men vindt een harde hand best goed. In hun ogen is de volle democratie inherent aan vele negatieve invloeden en zij voelen zich daar niet bij veilig. In het westen wordt de democratie ook steeds meer beknot en zo gaan oost en west steeds meer op elkaar lijken en is de westerse kritiek niet altijd terecht. Wel blijft Rusland een gevaar voor oost en west en dat verbind ons weer wel. Een gezamenlijke vijand doet wonderen.

 7. netniet

  Tim, relax er is niet zoveel bijzonders aan de hand. Het is nu net alsof Rusland een noeiwe tak van sport hebben ontdekt, spionage. Elk land doet dat en binnen deze tak worden mensen betrapt, uitgezet, vastgezet eb vermoord.

  De enige interessante vraag is: Waarom wordt dit momenteel bovenmatig aanhangig gemaakt wanneer het Russen betreft ?

 8. Ben Zine

  De anti-Russische agitprop machine draait momenteel op volle toeren. Zou de aandacht soms van iets anders moeten worden afgeleid ? Zoals bijvoorbeeld de steun van Rutte aan “gematigde” rebellen, of het feit dat ING haar jaarrekening over 2014/2015 met HONDERDTACHTIG MILJARD heeft gecorrigeerd ? Even lekker Poetin bashen, dat gaat er altijd in bij het plebs. Plaats ook nog even ter illustratie een foto van de beste man met zonnebril, zodat hij er louche en onbetrouwbaar uitziet en iedereen trapt erin. 🙂
  Overigens is spionage iets wat in ieder land speelt, jongens en meisjes, dus niet alleen in Rusland.

  1. Guus Geluk

   Erg zwak commentaar, Ben Zine.

   1. Baaz

    Want?

    1. Guus Geluk

     Toe, Baaz, roepen dat het kabinet de aandacht wil afleiden is een zwak argument. Daartegenover staat een uitvoerige presentatie van de MIVD en de samenwerking met de Britten en Amerikanen.

     1. Baaz

      Dat is beter.

 9. ReJa

  @Tim Engelbart Als kersvers hoofdredacteur die als ‘goodwill’ alle gebanden hier collectief gratie heeft verleend (dat lijkt op pappen en nathouden en toont alles behalve kordate aanpak maar dat is mijn idee) en als goede aardappelbakker zal u ongetwijfeld het onweerlegbare bewijs uit uw bakpan toveren van wat u in uw artikel schrijft, namelijk en ik citeer “MH17, die vier jaar eerder door datzelfde Rusland uit de lucht is geschoten.”

 10. cornholio

  Het westen vreest BRICS. En terecht.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Dankzij Poetin leven er nog christenen in Syria.
  Lag het aan de Nederlandse regering dan waren ze volledig uitgeroeid.
  Nederland als de financier van de genocide.
  En geen politiek kopt rolt.

  Dit land is pathologisch ziek.

 12. Stanly2000

  Het zal druk worden op het Neurenberg-proces 2.0, of zitten de schurken alleen in Rusland?

  1. Guus Geluk

   🙂

 13. Florissa

  Belachelijke foto,maffia?? Moet je beter zoeken in Brussel ,bij dat zelfbenoemde stelletje oorloghitsers ,Verhofstadt ,Druncker ,,v Baalen en bolle socialist fransje ,met Merkel aan het stuur .Hoogste tijd dat dit kaartenhuis in elkaar stort .

 14. fusilier

  Rusland hebt grondstoffen, heel veel grondstoffen, en het liefst heeft het westen deze grondstoffen voor niets.

 15. rexm

  Jullie zijn een maffia staat,zij de ene maffia staat tegen de andere maffia staat.

 16. Karel de Grote

  Vertel eens iets nieuws.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.