NOS onderzoek: ‘Russische Trolls twitterden over MH17′

trollen-delete
Foto: De Efteling-trollen in de Droomvlucht mogen blijven, maar hun digitale evenknieën dienen hun biezen te pakken! Bron: Wim Strijbosch / Wikimedia Commons.

De NOS besloot een analyse uit te voeren op Twitter. Doel was inzichtelijk te maken op welke wijze Russische trolls zich zouden hebben gemengd in de discussie over vliegtuigramp MH17. Wat bleek uit het onderzoek? Dat er ruim 9 miljoen Russische troll accounts op Twitter actief zijn. Daarnaast zijn er ook nog eens 1 miljoen Iraanse troll accounts, aldus de NOS. Slechts een fractie hield zich bezig met MH17. Accounts die over dat onderwerp spraken deden dat voornamelijk in de Russische taal. 

Wat de impact van deze gevaarlijke trollen precies zou zijn is onbekend. De meeste tweets over MH17 zijn geschreven in de Russische taal, waardoor de internationale impact van de boodschappen waarschijnlijk niet al te significant is. De meest populaire tweet was ook in het Russisch en werd geschreven door een account met de naam ‘DonetskNovosti’.  Het bericht over de MH17 dat het meest populair was werd 202 keer gedeeld:

“De MH17 is neergeschoten boven het dorp Grabovo. Wie hersens in zijn hoofd heeft en geen zaagsel begrijpt dat Oekraïne hem heeft neergeschoten.”

Het account is ondertussen geschorst van Twitter. De Atlantic Council liet weten dat de tweets relevant voor Nederland slechts een speld in een hooiberg zijn. De trolls focusten zich voornamelijk op de Verenigde Staten. Vooral ten tijde van de verkiezingen hebben trolls getracht verdeeldheid te zaaien in de Amerikaanse bevolking door het politieke debat te polariseren.

Trollaccounts zijn profielen op sociale media waarbij de identiteit van het profiel geen relatie heeft met een natuurlijk,- of rechtspersoon. Hierdoor kan het account anoniem gegevens en boodschappen de wereld insturen. Maar ook een aanhang genereren en de opinie beïnvloeden. Omdat dit anoniem kan is het mogelijk dat één persoon miljoenen accounts beheert via geautomatiseerde systemen en dus niet één maar miljoenen stemmen heeft in het online debat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

15 reacties

 1.   

  Typisch hoe de schurkenstaat Rusland rolt: trollen inzetten om desinformatie te verspreiden over een verschrikkelijke ramp waar zij zelf medeverantwoordelijk aan is.

  1.   

   Schurkenstaat is inderdaad het goede woord.

   1.   

    Een schurkenstaat, aangevoerd door een ondemocratische club maffiosi met als opper-maffiabaas de Russische president en als hoofdkwartier het Kremlin.

    1.   

     Onzinnig gepapegaai.

   2.   

    Als ik lees : “Putin zet klopjacht in op dader van de Krimaanslag” dan vraag ik mij in alle eenvoud af waarom hij dat niet heeft gedaan bij de MH17 ramp. Een schurkenstaat met recht !!

    1.   

     Juist!

  2.   

   Als de NOS het zegt moet je het gewoon geloven meneer Geluk, als de NOS het zegt is het veilig hoor!

   1.   

    Ik zou Russia Today gebruiken. Vele malen betrouwbaarder toch!?

  3.   

   @guusje Ach ieder land zet trollen in om desinformatie te verspreiden… toch guusje?

 2.   

  Even een kleine kanttekening…

  Alle lof voor de NOS..
  Zij blijken succes te hebben waar de NIVD faalt.
  Wellicht kunnen deze het beste van baan verwisselen?

  1.   

   We weten niet wat de inlichtingendiensten doen. Hoeveel Russische cyberaanvallen op belangrijke installaties, ministeries, veiligheidsdiensten; hoeveel Russische spionageacties, zij al hebben verijdeld. Slechts af en toe sijpelt er iets naar buiten, bijvoorbeeld laatst toen Bijleveld de Russen voor lul wilde zetten.

   Ik vraag me weleens af wat de inlichtingendiensten doen.

   1.   

    “Ik vraag me weleens af wat de inlichtingendiensten doen.”

    Nieuws en informatie genereren zodat de politiek nog meer macht krijgt.

 3.   

  Haal het knip en plakwerk weg bij de NPO en we zijn in een klap van het nieuws af .

 4.   

  Waar maken die Guus, Heinz en Ernst zich druk over? Van de vroegere inlichtingendienst van de Sovjets is iedereen met pensioen of zit in het buitenland, bijvoorbeeld in de Oekraïne waar ze de huidige regering zullen steunen. Het is compleet een lachertje om over de Amerikaanse presidentsverkiezingen te hebben. Vertel eens op wat voor geloof jullie hebben. Baptist zoals de Clintons bijvoorbeeld? Of moslim? Of aanhanger van de Ku Klux Clan of hoe dat mag heten? Bestaan die nog?

 5.   

  Wie denkt dat Rusland een schurkenstaat is, is gepropagandeerd door de Deep State media.
  Rusland krijgt in West Europees mainstream media overal de schuld van terwijl vaak door logisch nadenken je al zelf de conclusie kan trekken dat deze beschuldigingen vaak geen hout snijden.

  Wij in Nederland hebben last van Censuur, niet de Russen.
  Omdat onze regering, msm, Universiteiten allemaal onderdeel zijn van de Deep State.
  Fake democratie.
  Socialisme (=communisme)
  Fake nieuws…
  Het zou mij niet verbazen als uiteindelijk blijkt dat MH-17 bewust uit de lucht is geschoten met medeweten van een paar van onze regering.

  Gaat dit ver? Ja……op dit moment in de US wordt ook alles exposed ….zelfs 9-11.
  Let op! Zoek onafhankelijk nieuws en denk critisch bij alles.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!