Rutte geeft geen inzicht in welke bedrijven contact hebben gezocht als gevolg van het eventueel terugdraaien dividendbelasting

Premier Rutte zal geen inzicht geven in de bedrijven die naar aanleiding van het eventueel terugdraaien van de dividendbelasting contact met hem hebben gezocht. GroenLinks en de SP vroegen daar om en vrezen dat de 2 miljard euro belastingopbrengsten mogelijk alsnog naar bedrijven gaat. Dat meldt RTL Z.

De oppositie gaf Rutte flink de wind van voren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Rutte besloot vrijdag de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen, dit gebeurde naar aanleiding van Unilever die haar hoofdkantoor niet meer naar Rotterdam wilde halen.

Nu het er sterk op lijkt dat de dividendbelasting toch zal worden behouden, betekent dit dat er ineens zo’n 2 miljard euro beschikbaar komt waar geen rekening mee is gehouden in de begroting. De linkse partijen zoals GroenLinks, PvdA en de SP staan dus te popelen om dat geld te spenderen. De PvdA wilde zelfs het debat over de Algemene Financiële Beschouwingen heropenen.

Voor Rutte is het logisch om niet openbaar te willen maken welke bedrijven contact hebben gezocht. De aandeelhouders van Unilever wilden niet dat het hoofdkantoor in Rotterdam zou komen, naar alle waarschijnlijkheid ligt de schuld hiervoor bij de SP en GroenLinks. Zij ageerden namelijk met brandende passie tegen ‘het grootkapitaal’ en laat ‘het grootkapitaal’ nou net geen zin hebben in gedram van de Nederlandse politiek die onzekerheid en afkeer met zich meebrengt. De aandeelhouders van Unilever kiezen liever voor een politiek klimaat dat hun beter is gezind. Door bedrijven met naam te noemen zou Rutte riskeren dat nog meer bedrijven aan de schandpaal worden genageld door partijen als GroenLinks en de SP.

Het is overigens prima om onderbouwd voor of tegen die dividendbelasting te zijn, maar om in die argumenten nou een afkeer te verwerken tegen grote bedrijven en aandeelhouders, waardoor het beeld wordt gevormd dat de Nederlandse politiek je het liefst diep in de buidel wil laten tasten, is niet aantrekkelijk te noemen.

De SP en GroenLinks hebben dus in zekere zin Unilever weggepest voor 2 miljard euro, die mogelijk niet eens hun achterban of idealen ten goede komt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Adriaan

  Is het zo’n topgeheim dat de staatsveiligheid in het geding komt? Troebele politiek wordt er door Rutte bedreven. Unilever, Shell, Amazone en nog enkele grote spelers op de Nederlandse markt hebben Rutte hierover aangesproken. Het lijkt me voor een journalist niet moeilijk om dat boven water te krijgen.

 2. Ben Zine

  Nee, natuurlijk niet. Openheid, transparantie, eerlijkheid, integriteit… Allemaal zaken die aan die grijnzende gereformeerde stiekemerd niet zijn besteed.

 3. Florissa

  Belastingverhogingen zijn aan de orde van de dag ,ben blij dat ik er niks meer mee te maken heb ,werken en je laten uitkleden door een profiteursclubje in Nederland,koop niet eens meer 1 liter brandstof,of je rechts of links stemt ,een maffia club,stem je op Geert of Baudet ,die mogen niet meedoen ,het systeem gaat lekker zo voor Alie Baba met zijn Roversbende.

  1. Aytas

   Geert en baudet mogen wel meedoen. Geert wil niet meedoen. Baudet zal nog moeten blijken. Het is nu eenmaal hoe een parlementaire democratie werkt. Als je liever een verkapte dictatuur hebt vraag aziel aan in Kenia.

   1. Dirk van Jurie

    Je bedoeld partycratie.

 4. Duke

  “De SP en GroenLinks hebben dus in zekere zin Unilever weggepest voor 2 miljard euro, die mogelijk niet eens hun achterban of idealen ten goede komt.”
  Het staat er echt. Iedereen (op de VVD na) vindt het afschaffen van de dividendbelasting een slecht plan. Wout geeft de Zwarte Piet aan de SP en Groen Links omdat Unilever niet komt. Wout, ben je van de VVD?

  1. Wout Willemsen

   Het is niet het wel of niet afschaffen van de dividendbelasting wat het probleem voor Unilever was, maar de manier waarop GroenLinks en de SP ageerden tegen ‘het grootkapitaal’. Aandeelhouders konden prima aanvoelen dat een hoofdkantoor in Rotterdam en eventuele winst van dergelijke partijen ervoor zou zorgen dat zij flink meer belasting zouden moeten gaan betalen.

   Zij hadden net zo goed kritiek op de dividendbelasting kunnen geven zonder daarbij te insinueren dat Unilever voorbijging aan het democratische proces en puur voor eigen gewin ging. Het beeld van politieke rumoer heeft volgens mij een rol gespeeld voor de aandeelhouders van Unilever over hun beslissing over het hoofdkantoor.

   1. AnnaKlaver

    Wout, een kul argument om maar weer eens links als grote boosdoener neer te zetten..

    1. Baaz

     @Anna: Waarom is het een kul argument en waar zet Wout links weg als boosdoener? Kun je daar een citaat van geven welke niet op feiten berusten?

   2. Duke

    De SP en Groen Links ageren al jaren tegen ‘het grootkapitaal’. En deze partijen zijn ook al jaren geen coalitiepartij. De invloed van deze partijen is dus minimaal (Groen Links deed mee met het Kunduz-akkoord maar dat is het wel).
    Dat Unilever (of jij) deze partijen wil aanwijzen als verantwoordelijke is daarom te makkelijk en onjuist.

   3. Aytas

    Het was de algehele publieke opinie volgens mij die ze tegenhield. Zelfs het trapsgewijs afbouwen van de vennootschapsbelasting was niet genoeg om ze over de streep te trekken. Dit gesteggel tussen regeringen is al genoeg om voor een eu te zijn. De multinationals worden steeds machtiger en zullen landen anders nog meer tegen elkaar gaan uitspelen.

 5. Janna47

  Ik denk dat Rutte er geen ‘herinnering’ aan heeft…hij is nogal kort van geheugen…waarschijnlijk Alzheimer light

 6. Gerlos

  Dus de linkse parijen willen weer voor sinterklaas spelen, gaat helaas voor hun niet gebeuren.

 7. Pescador

  Wet openbaarheid van bestuur ? Kunnen we dus ook weggooien inde hoek bij het referendem.

 8. Baaz

  Natuurlijk geeft Rutte geen inzicht, hij vertegenwoordigd de kiezer ook niet.

 9. Dirk van Jurie

  Rutte is gewoon een vieze rat natuurlijk, ze (lees: Den-Haag) wil wel alles weten van haar burgers maar zelf is transparantie ver te zoeken..

  1. Baaz

   Rutte is opperhoofd van een antiek systeem. In 1848 bedacht en sindsdien nauwelijks aangepast. We zijn 140 jaar verder en het is de hoogste tijd voor moderne politiek! Directe inspraak door bindende referendums, een gekozen burgemeester en de juiste man/vrouw op de juiste plaats i.p.v. de vriendjes van de kartelpartijen.

 10. fusilier

  Baaz, Zo is dat het moet afgelopen zijn met die baantjes carrousel .

 11. nogmaals

  Achter de schermen wordt waarschijnlijk hard gewerkt aan een manier om dat geld alsnog aan bedrijven kado te doen, want het partijkartel heeft voor haar uitgerangeerde politici ook baantjes nodig in die sector. Het kado doen van dat geld wordt dan verpakt in mooie praatjes over de banen die het bedrijfsleven daarmee kan scheppen !
  Een veel betere manier om dit geld te besteden, en daarbij duizenden banen te scheppen, is het geld in de zieken- en ouderen-zorg te steken, en te bestemmen voor “handen aan het bed”, en geen cent naar bestuurders en topzwaar management.

 12. Vliegenvanger

  Wat een arrogante, narcistische vent toch die Rutte. Het is de hoogste tijd dat ze hem buiten donderen. Met zijn leugenachtige uitspraken. De boel bedonderen en beflikkeren is wat hem goed afgaat.
  Geen MP waardig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.