Shell en Unilever blijven bij het kabinet aandringen op afschaffing van dividendbelasting

Het kabinet heeft, alweer, gezorgd voor verontwaardigde reacties. Toen Mark Rutte kwam met het nieuws dat het kabinet het afschaffen van de dividendbelasting heroverweegt, werd de oppositie boos. Boos? Ja, boos. Want heroverwegen is niet voldoende, want het moet volgens de oppositiepartijen meteen van tafel. Aan de andere kant hebben Shell en Unilever ook verontwaardigd gereageerd en benadrukken de twee multinationals dat ze voor het afschaffen van de dividendbelasting blijven.

Of dat kabinetsbesluit nog invloed heeft op nieuwe plannen van Unilever wil het bedrijf niet zeggen. “Wij beraden ons nog op de volgende stappen en nemen alles daarin mee”, laat een woordvoerder weten.

“Het is in zoverre relevant, dat onze visie op de afschaffing van de dividendbelasting blijft bestaan. We hebben altijd gezegd dat dat belangrijk voor ons is, voor het vestigingsklimaat in Nederland, en voor een gelijk speelveld.”

Ook Shell wil nog steeds dat de belasting wordt afgeschaft. “De positie van Shell is onveranderd”, zegt een woordvoerder. “We hebben de afgelopen dertien jaar consequent benadrukt dat dit belangrijk is voor de concurrentiepositie van Nederland en Shell.”

Voor wie dacht dat het benauwde positie is voor het Kabinet, had nog geen eens half gelijk. Het Kabinet zit in een onmogelijke situatie. Aan de ene kant de oppositiepartijen en belangenorganisaties die de druk opvoeren en aan de andere kant de multinationals die passief-agressief reageren op de heroverweging van het Kabinet. Wat de coalitie ook zal beslissen, er worden sowieso partijen boos. Wat zal dan de consequentie zijn?

Sterker nog, er komt een volgende eis erbij. Belangenorganisaties benadrukken het invoeren van beleidsmaatregelen omtrent vijandige overnames. Die zijn namelijk niet meegenomen in de plannen, terwijl die juist belangrijker zijn voor aandeelhouders.

“Wij hebben altijd gezegd dat het kabinet verkeerde prioritering heeft aangebracht”, zegt Rients Abma, directeur van Eumedion. “Het wilde beursgenoteerde bedrijven beter beschermen, en tegelijkertijd beleggers paaien door de dividendbelasting af te schaffen. Maar voor beleggers is dat eerste punt veel belangrijker dan het tweede.”

Hij heeft zijn hoop nu gevestigd op coalitiepartij VVD. “Ik vermoed dat de VVD altijd al tegen die bedenktijd was. En dat de partij de afschaffing van de dividendbelasting daarvoor in ruil heeft gekregen. Hopelijk zegt de VVD nu dat die bedenktijd ook heroverwogen moet worden.”

De klok tikt Rutte, de klok tikt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  Shell en Unilever proberen de geloofwaardigheid van Rutte te redden. Er zijn vast heel veel telefoontjes gepleegd vandaag. Als het aan mij ligt het kabinet gaat nu echt wankelen.

  1. Ni28

   Het moet allemaal ook zonder gezichtsverlies van Rutte, dus het wordt even doorwerken. Net of Rutte nog een gezicht heeft.

   1. Janna47

    Ik zie steeds alleen een kromme neus….

   2. meanstreak2099

    daarvoor heeft hij nog die kaart van arjan lubach

 2. PMG

  En ik wil dan ook gelijk het kwartje van Kok terug en de duizend euri’s die mij zijn belooft.

  1. Troelstra

   Ik ook.

 3. Adriaan

  Zoals ik al eerder heb aangekaart, is het een kwestie van rekenen. Als de belasting niet wordt afgeschaft komt Unilever niet (dus ook geen extra banen) en kan Shell vertrekken. Wat kost het ons dan? Plussen en minnen en dan weten we het. Ik begrijp niet dat dit niet duidelijk door Rutte wordt uitgelegd.

 4. Pescador

  Die eikel moet een goed genomen worden door een dronken dropje , en dan meteen oprotten. Ik mag hopen dat het kabinet nu valt

  1. Flapuit

   Kerel als het kabinet valt zal bij verkiezingen de VVD wederom de grootste zijn.

 5. PMG

  Shell gaat echt niet weg en anders maar wel, onze regering laat zich continue de les lezen door bedrijven en maakt belastingafspraken.
  Nederland is een luilekkerland voor buitenlandse multinationals maar dit wordt heel erg stil gehouden.
  Nederland staat overal te boek als belastingparadijs, wanneer Nederlanders dit horen moeten ze lachen want denken: ja, voor de belastingdienst wel ja, terwijl bedoelt wordt voor buitenlandse ondernemingen. Voorbeeldje?
  Grote italiaanse staatsoliemaatschappij ENI heeft o.a. ENI Iran BV en ENI Congo Holding BV, gewoon gevestigd in onze hoofdstad

  1. Aytas

   Klopt maar dat levert dus wel degelijk geld op. Daarom is het trapsgewijs afbouwen van de vennootschapsbelasting volgens mij de werkelijke rotstreek, die had omhoog gemoeten. Onze staatskas heeft natuurlijk best wel opbrengsten uit de vestiging van dit soort bedrijven. Trump probeert met zijn belasting verlaging voor bedrijven dit in Amerika voor elkaar te krijgen. Ook leveren deze bedrijven arbeid voor Nederland op. Het is te simpel gesteld dat er geen profijt van wordt getrokken door Nederlanders, dit valt alleen tegen te gaan als er een Europees federaal recht komt voor dit soort praktijken. Nu is het zo dat Europese regeringen elkaar naaien om in de gunst te vallen bij multinationals.

 6. Gerlos

  Kappen met de dividendbelasting en het geld besteden aan de behoeften in ONS LAND. Dus niet extra geld aan ontwikkelingshulp of andere duistere uitgave aan verre landen.

  1. Aytas

   Er gaat geen stuiver van jou naar ontwikkelingshulp. Tot nu toe komt het geld uit 3e wereld landen en niet andersom. Er komt zoveel vandaan dat we nog miljoenen azielzoekers kunnen opnemen. Wij hebben immers geen grondstoffen. De azielzoekers profiteren niet, in werkelijkheid is dat precies andersom.

 7. denk eens na

  masochistische mark houd wel van een zweepje , en lacht zich in coma.

 8. sonar

  Wat denk men wat er zal gebeuren als de burgers de Shell en Unilever boycotten ,dan hebben zij echt een probleem.

 9. Nuts

  Cabal.
  Follow the money.
  Q.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.