Mogelijke terreuraanslag op Krim, Poetin start klopjacht

Geen categorieokt 17 2018, 15:00
Achttien doden en zo'n vijftig gewonden. Dat is het (voorlopige) resultaat van de explosie en geweerschoten in Kerch, de Krim. Er is nog veel onduidelijk maar de volgende informatie is inmiddels binnen gedruppeld.
Vanmiddag vond er in het plaatsje Kerch een ontploffing plaats op een technisch college, een soort Russische mbo-school. Het plaatsje maakt via een brug contact met het vasteland van Rusland. Deze brug werd eerder dit jaar door Poetin geopend.
Terwijl er eerst nog alleen sprake was van een explosie, wellicht nog enigszins denkbaar bij een technisch college, kwamen er al snel berichten naar buiten over een mogelijke zelfmoordactie. De explosie zou voorafgegaan zijn of gevolgd zijn door geweerschoten.
Vrij snel daarna werd bekend dat de explosie in de kantine van het college plaatsvond en er overal stukken metaal door de ruimte vlogen. Lokale tv-stations beweren beelden te hebben van zwaarbewapende agenten die het college in zijn gegaan.
Het schoolhoofd bevestigde de verhalen van de explosie in de kantine en de geweerschoten. Ook voegt hij hieraan toe dat het om gemaskerde mannen gaat die de leerlingen opjaagden met hun wapens. Ooggetuigen bevestigden zijn verklaring.
De officiële woordvoerder van de Russische Nationale Garde spreekt al van een terroristische aanslag. Poetin heeft de opdracht gegeven aan zijn veiligheidsdiensten om de oorzaak van de ontploffing te achterhalen.
Hoewel er nog niks officieel bevestigd is en vrijwel alles nog onzeker, lijkt het dus te gaan om een zelfmoordterrorist met gewapende handlangers. Mogelijke motieven lijken daarom te wijzen op een groepering die het niet eens is met de huidige situatie op de Krim dat nu bij Rusland hoort. Als de zelfmoordaanslag echter een feit blijkt kan islamitisch terrorisme ook een verklaring zijn. Niet ondenkbaar gezien de situatie waar Rusland zich samen met Syrië en Iran momenteel in bevindt.
[Update 14:37] - Vermoedelijk gaat het om een 22-jarige student die een bom in de aula af liet gaan en om zich heen schoot. Zou zichzelf opgeblazen kunnen hebben of anderzijds zelfmoord hebben gepleegd. Vooralsnog onduidelijk of hij alleen handelde.
In de loop van de middag wordt er hopelijk meer bekend, we houden het in de gaten!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten