Tientallen terreurverdachten in vizier van Nederlandse instanties

Instanties houden tientallen terreurverdachten in de gaten. Vooral in steden waar veel moslims wonen, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Den Haag, hebben instanties een dagtaak aan het in kaart brengen van mogelijke terroristen. In Amsterdam werd bijvoorbeeld Mounim A. opgepakt. Hij was van plan om met een vliegtuig een gebouw in te vliegen. Anderen waren van plan hun middeleeuwse gedachten te botvieren door mensen te onthoofden met messen. Goed dat de instanties hier bovenop zitten, jammer dat het zover moest komen. 

De reden waarom gemeentelijke instanties een belangrijke rol vervullen valt natuurlijk wel te raden. Gemeenten staan met ‘de voeten in de klei’ en via schooldirecties houden zij radicalisering onder de jeugd in de gaten. Zo lichtte de Gemeente Arnhem de inlichtingendiensten in, waarna Hardi N. kon worden aangehouden en ondervraagd. Afgelopen jaar waren verschillende aanslagen in Nederland waarbij onschuldigen gewond raakten. Een aantal maanden geleden stak een ‘allahu akbar’-roepende man in Den Haag in op drie onschuldigen die vervolgens aan hun verwondingen moesten worden behandeld in het ziekenhuis.

Afgelopen week werden zeven aanhoudingen verricht voor het beramen van een grote aanslag in Nederland. Zeven jonge mannen in de leeftijd van 21 tot 34 jaar werden aangehouden. De oudste van het stel, een 34-jarige Irakees, word door het OM als spil in het netwerk genoemd. Deze groep was van plan om met bomgordels, automatische wapens en een autobom het vredige leven in Nederland ruig te verstoren. Goed dat ze zijn aangepakt door het OM. De politie zette ongeveer vierhonderd mensen in om dit netwerk op te rollen.

De politie kreeg tips voor bovenstaande aanhouding binnen via de AIVD. Het is interessant te onderzoeken wat het effect van de nieuwe ‘sleepnetwet’ precies is op het voorspellende vermogen van de instanties, die in dit geval zeker op de juiste plek aanwezig waren. Zo werd tijdens de aanhouding verschillende vuurwapens aangetroffen bij de verdachten. Het is betreurend dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de plannen van de mannen als het ‘juiste beeld’ van de terroristische dreiging in Nederland noemt. Dit betekent dat het blijkbaar normaal is geworden in Nederland dat dergelijke grote aanslagen worden voorbereid. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Siemien

  In het vizier? dat is te weinig, dit soort gasten moeten gelijk opgepakt, vastgezet en uitgezet worden, sommige hier scharen dit onder deportatie, die zijn uiteraard geheel voor hun rekening…

  1. Siemien

   die zijn = die woorden zijn

  2. Ernst Quispel

   Ja, deportatie is voor die onwettige maatregel het goede woord.
   We kennen dit begrip vooral vanuit de nazi-tijd waar verstandige mensen niet graag meer naar terug willen.

   1. nogmaals

    Quispel, de islamlover, wil absoluut niet dat ons land en de autochtone bevolking goed worden beschermd tegen de dreiging die van deze terroristen uitgaat.
    Oh ja, en als het in strijd is met de wet om deze (al dan niet potentiële) terrorriste het land uit te zetten, dan wil quispel wel even zeggen over welke wet hij het heeft.

    1. Ernst Quispel

     Ook van verdachten van planners van aanslagen moet dit in onze rechtsstaat wettig en overtuigend worden bewezen.
     Mooier kan ik het niet maken.

     1. Adriaan

      En daarom moet de wet worden aangepast. Voorkomen is beter dan genezen.

     2. Baaz

      “(…) wettig en overtuigend worden bewezen…”

      En als dit wettig en overtuigend is bewezen, wat gaat meneer Quispel dan met de daders doen?

   2. IJscoman

    Een deportatie is een gedwongen verplaatsing van mensen. In het geval van terreurverdachten met een dubbel paspoort is daar niets mis mee. Het begrip is echter niet eenduidig. Natuurlijk maakt Quispel er een Godwin van. Zo zit hij nu eenmaal in elkaar.

    1. Ernst Quispel

     Bij mensen zonder Nederlands paspoort waarvan het plannen van aanslagen wettig en overtuigend is bewezen is uitzetting mogelijk.

     IJscoman weet dit natuurlijk wel, maar ik zeg het toch maar even.

   3. Baaz

    Ja, deportatie is voor die onwettige maatregel het goede woord.
    We kennen dit begrip vooral vanuit de nazi-tijd waar verstandige mensen niet graag meer naar terug willen.

    – 1) Welke onwettige maatregel?
    – 2) Waren er in de nazi-tijd, zoals jij dat noemt, ook terreurverdachten?
    – 3) Waren er in de nazi-tijd, zoals jij dat noemt, ook gemeentelijke ambtenaren belast met het in het vizier krijgen van terreurverdachten?
    – 4) Wanneer kwamen de eerste islamieten naar Nederland?
    – 5) Hoeveel zijn dat er nu?
    – 6) Hoeveel moskeeën staan er in Nederland?
    – 7) Worden deze moskeeën ook bezocht door deze verdachten?
    – 8) Wil jij meer of minder terreurverdachten?
    – 9) Vind jij dat deze verdachten uitgezet mogen worden naar een islamitisch land naar keuze?

   4. Siemien

    Het ergste is nog dat juist Ernst diegene is die het zo noemt, en beticht Ernst mensen die hier reageren van nazi gedrag door te refereren naar de nazi-tijd, net verwoord maar zeer naargeestig..

    Maar meen ik nou ook te bemerken in Ernst’s opmerkingen dat Ernst meer terreurverdachten in Nederland wenst?

    1. Baaz

     @Siemien: Ernst geeft geen antwoord op vragen, dat is nu wel aangetoond. Daarom is ook aangetoond dat hier gebruik wordt gemaakt van selectieve discussietechnieken, deze zijn weliswaar bedoeld om de discussie op gang te houden maar ze zijn niet gericht op hoor en wederhoor.

     In feite worden hier alleen maar standpunten herhaald en stickers geplakt. Goed om te weten en mooi dat het is aangetoond.

 2. AS210854

  Voorkomen is beter als genezen.

  1. robroy

   Altijd voorkomen genezen kan en hoeft niet

 3. Ruud562

  Hoe het zo ver heeft kunnen komen Teunis?
  Door toedoen van verachtelijke politicy en beleidsmakers van vooral PvdA-, D66-, CDA- VVD- en last but least GL-huize! Lui die totaal buiten de échte wereld staan, op een roze wolk leven!

 4. Two Ravens Black Kettle

  Alle slagers waren tot nu toe ‘in het vizier’ geweest.
  Het zal de Honderden doden, duizenden verminkten en tienduizenden nabestaanden en vrienden een schrale troost zijn.

  De grote schande
  Nederland financierde Al-Qaida, financierde ISIS en daarmee de terreurdaden in Europa.
  Nu mogen deze religieuze nazi’s vrij rondlopen en krijgen ze weer gratis geld vanuit de staat.
  En Nog Steeds Rolt Geen Politieke Kop !

  1. robroy

   tja ………………………

 5. Gerlos

  Oppakken en ons land uitzetten,

 6. sjun

  Geweldig al die dankbaarheid voor geboden kost, inwoning en opleidingskansen. Wat meer selectiviteit bij de toelating aan de grens, noem het Trump-beleid, kan de Nederlandse staat maar zo miljarden aan cumulerende kosten in de toekomst schelen. Daarnaast zal het ook de leefruimte, de huizenprijzen, het onderwijsniveau en het zorgaanbod goed doen. Of mag ik dat niet zeggen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.