UPDATE: Vragen en antwoorden over de A7 blokkade #blokkeerfriezen

Rechter Sikkema was kort onwel geworden waardoor de hoorzitting was gepauzeerd. Maar de verhandeling van zaken in Friesland gaan door. Twee feiten zijn volgens het OM strafbaar en daar ligt sowieso de focus op: het blokkeren van een snelweg en het ontnemen van het recht op demonstratie. Hieronder een aantal verhalen van verdachten en hun beleveniswereld. Waarom deden zij wat zij deden en hoe voelden ze zich daarbij?

Jenny Douwes zou schuldig zijn aan opruiing. Volgens het OM is dit een strafbaar feit en bestaat dit strafbare feit uit het doen van uitspraken die anderen aanmoedigen om op hun beurt een strafbaar feit te plegen. De relatie tussen uiting en het gebeuren in de realiteit is hierbij niet relevant. Stel er gebeuren geen strafbare feiten n.a.v. een uiting waarin wordt opgeroepen een strafbaar feit te plegen dan blijft ‘opruiing’ een strafbaar feit. Hieronder tekst zoals deze in de rechtbank is voorgelezen:

De felheid druipt eraf, dat is waar, maar of de bovenstaande tekst inderdaad door het OM wordt gezien als ‘opruiing’ lijkt mij sterk. In de bovenstaande tekst wordt namelijk niet opgeroepen tot het plegen van een strafbaar feit. Bovenstaande tekst geeft wel uiting van een wens dat ‘het kinderfeest’ niet wordt verstoort door ‘gesodemieter met herrieschoppers’. Tevens wordt een uitspraak gedaan over de Friezen zelf ‘nuchter verstand’ en mensen in ‘het Westen’, waarschijnlijk refererend naar de wijze waarop het gewest Holland er op dit moment uitziet.

Douwes riep via Facebook mensen op om ‘ergens naar toe te reizen’ met een auto, motor of tractor. En verspreidde locaties van ‘project P’. De precieze impact is onduidelijk. Wat was ‘project P’?

De Politie was Douwes vervolgens al op het spoor en waarschuwde haar dat zij zich schuldig zou maken aan ‘opruiing’. Of de door haar gedane uitingen ‘opruiing’ zijn is sterk afhankelijk van het antwoord op de vraag of de A7 blokkade spontaan tot stand kwam of werd georganiseerd. Daarom moet Douwes vertellen wat ‘project P’  precies is. Douwes verwijderde uiteindelijk de Facebookpagina. het is onduidelijk hoeveel van de verdachten deze teksten hebben gelezen.

Groepen met Friezen verzamelden zich op verschillende plekken. Een aantal dus in Damwoude, anderen op verschillende plekken. Relevante vraag is: bestaat er een relatie tussen deze groepen of handelden deze groepen op eigen initiatief? Wat bracht hen op het idee om samen naar de A7 te reizen en een bus te blokkeren? En wat was de relatie tussen de oproep van Douwes en de verschillende groepen? Om een dergelijke actie te organiseren is communicatie noodzakelijk, kan het OM  die communicatie ook inzien of liep deze via ‘onzichtbare’ sociale media kanalen? Was er sprake van een organisatie?

Eerst was er dus het witte busje. Daarna werden het er meer. Het lijkt er dus op dat de actie slecht was georganiseerd of ad hoc werd uitgevoerd door de aanwezigen. Er was wellicht een idee, maar van een goed doordacht plan kan niet worden gesproken. Wel was er sprake van intimidatie van anderen, zo sloegen de aanwezigen op de bus met demonstranten. Dit zorgde voor angst en dat is logisch, want een groot aantal hadden bivakmutsen op.

Een feit dat deze acties op de A7 wellicht heeft doen plaatsvinden is de keuze van de Burgemeester om demonstranten toch toe te staan om vanuit de randstad, honderd kilometer verderop, te demonstreren in Dokkum. Volgens een van de verdachten had de burgemeester voor haar ‘eigen mensen’ moeten staan. Een begrijpelijk punt, gezien de burgemeester op lokaal niveau verantwoordelijk is voor het bestuur en sociale organisatie, maar de burgemeester is ook gebonden aan de Nederlandse wet.

De uitspraken van Robin W. bevestigen het beeld van een chaotische, ad hoc actie met een tekort aan communicatie:

De vraag die Robin W. gesteld zou moeten krijgen is op welke wijze hij deze informatie over de A7 precies tot zich nam. Las hij dit op sociale media? Werden er persoonlijke berichten gestuurd? Werd hij gebeld? En dan door wie? Wat is het precieze netwerk achter deze actie?

Wordt vervolgd, nu een schorsing van de rechtbank. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. marco1

  Goed dat er even uitgelegd wordt hoe je zoeen aktie op gang kunt laten komen en uitvoeren met succes. Zo kunnen mensen die ook zoiets willen doen dit als voorbeeld nemen.

  1. Teunis Dokter

   Zoals blijkt uit de A7-blokkade is dit artikel waarin ik tracht verslag te doen van de rechtszaak, niet noodzakelijk om een blokkade te organiseren.

   1. marco1

    Nee idd fijn het ook spontaan kan gebeuren.

   2. marco1

    Ik zal verder in de toekomst proberen misplaatste humor onder uw artikelen achterwegen te laten en uw stukjes in het vervolg uiterst serieus nemen.

    1. Teunis Dokter

     Het is niet zo dat elk artikel is gestandaardiseerd met één specifiek doel voor ogen. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van het onderwerp.

     1. marco1

      Bedankt voor de info.pauze is weer om dus ik ga weer wat doen. Een erg fijne sav nog gewenst aan een ieder

     2. Teunis Dokter

      Ook een fijne dag voor jou Marco 🙂

 2. Peter Loosduinen

  Zwarte Piet moet blijven !
  Het is goed dat het volk opstaat tegen een klein fanatiek groepje dat tegen Zwarte Piet is en in het gevlij is gekomen bij de linkse kerk ( De Wereld draait door, Pauw, Paul de Leeuw, NPO en NTR ).
  De linkse kerk wil onze cultuur om zeep helpen en dit mag niet gebeuren.
  Zwarte Piet heeft niets met racisme van doen.
  Punt uit.

  1. van Urk

   Volgens mij was deze blokkade juist bedoeld om een soort van opruiende volk uit het westen tegen te gaan houden wat eigenlijk de taak van de laffe Friese politie zou moeten zijn die van de burgemeester al ver van tevoren ten gehore hadden gekregen dat de aangekondigde demonstratie tegen Zwarte Piet alsnog in Dokkum verboden was.

 3. FLP

  De rechtelijke macht laat zich weer politiek sturen…zijn zij de 100 stuks blokkeerturken in bergen op zoom vergeten? Van deze trouwstoet werd maar een Mederlander aangepakt de rest hoeft zich niet te verantwoorden. Beetje vreemd dat deze Mederlanders elke week met trouwstoeten de weg mogen onveilig maken. En dan een paar blokkeerfriezen als criminelen aangepakt worden.

  1. Baaz

   Een alleraardigst voorbeeld van de voortschrijdende islamisering van Nederland.

 4. Troelstra

  Jenny d’Arc: ’Mensen zien dit als showproces’

  Onderneemster Jenny Douwes uit Drachten werd het gezicht van de Friese ’blokkeerders’, die vorig jaar op de A7 bij Joure randstedelijke anti-Piet activisten tegenhielden. Douwes en 33 anderen staan vanaf maandag voor de rechter in Leeuwarden.

  Net heeft ze weer een steunbetuiging gekregen. Uit Vlaanderen ditmaal, een handgeschreven brief. „Van een 81-jarige. Zo lief.” Het aantal kaarten, brieven en mails van mensen die Jenny Douwes (40) een hart onder de riem willen steken, is bijna niet te tellen.

  “’Ik voel me door het OM opgejaagd’”

  Wat doet die steun met u?

  Jenny Douwes: „Die is enorm belangrijk voor me, want ik ben doodmoe en merk dat ik op mijn laatste benen loop. Ik voel me al maanden opgejaagd door het Openbaar Ministerie. Dat vreet energie.”

  U wordt onder meer opruiing ten laste gelegd. Besefte u niet wat de gevolgen konden zijn toen u in een video opriep om de anti-Piet activisten tegen te houden?

  „Ons plan was om op de snelweg een ludieke langzaamaanactie te houden om die activisten duidelijk te maken dat wij geen gevaarlijke demonstratie tussen onze kinderen wilden. Toen ik werd gebeld door de politie – die zei ’stoppen nu, anders word je vervolgd’ – heb ik mijn oproep direct ingetrokken. Ik ga er dan ook van uit dat ik word vrijgesproken.”

  Dus u was verbaasd dat u een dagvaarding kreeg?

  „Ja, maar ik had al wel het gevoel dat ik inzet kon worden van een politiek spel. De commotie was zo groot en je weet dat die anti-Piet activisten veel invloed hebben. Ik vroeg aan de rechercheurs die mij ondervroegen: ’Waarom zit ik hier?’ Het antwoord: ’Omdat er aangifte tegen u is gedaan door Kick Out Zwarte Piet’.”

  Eerder bleek dat burgemeester Marga Waanders (PvdA) de anti-Piet activisten heeft gevraagd of zij wilden komen demonstreren. Ze bood bovendien de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie aan om een tegendemonstratie te houden. U vindt dat de burgemeester een kwalijke rol heeft gespeeld.

  „Ik vind dat zij bewust onze kinderen in gevaar heeft gebracht door die twee extreme groepen uit te nodigen. Ze is speciaal naar Amsterdam gereisd om met woordvoerders van Kick Out Zwarte Piet te overleggen, nadat die aanvankelijk niet eens met haar wilden praten. En ze was bereid om eisen van hen in te willigen, zoals het aanprijzen van hun lesmateriaal voor scholen. Ze ging helemaal voorbij aan het feit dat die activisten worden genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme. Als je ziet wat de plannen waren, denk ik dat we blij mogen zijn dat de demonstranten Dokkum niet hebben gehaald die dag. Zij mochten nota bene op de route van de intocht onder politiebegeleiding ’dynamisch’ demonstreren. Het had helemaal uit de hand kunnen lopen.”

  Voor het proces zijn vier dagen uitgetrokken, plus een eventuele extra dag. Het OM maakte speciaal een filmpje met uitleg. Veel mensen verbaast het dat voor de blokkeerders alle registers open gaan terwijl anderen, zoals Turkse Nederlanders die de Erasmusbrug blokkeerden en Marokkaanse voetbalfans die in Amsterdam voor overlast zorgden, de dans ontspringen. Hoe ervaart u dit?

  „Ik vind dat meten met twee maten onverklaarbaar. Mij verbaast de heksenjacht op ons door het Openbaar Ministerie. Ik vind het intimiderend als een woordvoerder van het OM bij Omrop Fryslân zegt celstraffen niet uit te sluiten. Ik ben een dag lang verhoord, die agenten maakten duidelijk dat mijn telefoon en die van familieleden werden gemonitord. Mijn belgegevens zijn uitgelezen, ze wisten precies waar ik mij bevond tijdens de intocht. De gemiddelde Nederlander zou hier steil van achterover slaan. Het is maar goed dat ik een koelbloedige Friezin ben.”

  “’Het had uit de hand kunnen lopen’”
  De samenleving is gepolariseerd over de blokkeerders. Medestanders noemen u gekscherend ’Jenny d’Arc’. Tegenstanders zien in u een ’extreem-rechtse ophitser’.

  „Ik ben niet per se een voorstander van Zwarte Piet, maar ik vind dat de discussie tot normale proporties moet worden teruggebracht. Geven en nemen en naar elkaar luisteren. Ik voel verzet omdat ik onrechtvaardig word behandeld. Dan komt de vechter in mij naar boven. Ik voldoe elke dag aan mijn plichten als burger, ik werk hard, ik betaal belasting, ik bouw als ondernemer iets op, ik heb mensen aan het werk en dan word je zo aangepakt, omdat je het niet pikt dat je kinderen in gevaar worden gebracht.”

  Wat verwacht u van deze week?

  „Ik heb de indruk dat er van alles staat te gebeuren. Het gonst enorm. Burgers uit het hele land zeggen dat ze naar Friesland willen komen om ons te steunen. Dat zijn geen rechtse extremisten, maar hardwerkende Nederlanders die het spuugzat zijn dat een kleine, drammende minderheid haar wil aan de rest wil opleggen. Die mensen zien dit als een showproces.”

  De blokkeerders hebben de wet overtreden door de anti-Piet activisten hun recht op demonstratie te ontzeggen. Een serieus misdrijf.

  „We verantwoorden ons deze week en zijn bereid om de consequenties te aanvaarden. We hebben elkaar trouwens pas leren kennen toen de eerste dagvaardingen binnen druppelden. Die bereikten overigens eerder de media dan onze brievenbussen, nog zo iets merkwaardigs. Ik heb een vergadering belegd, zodat iedereen kon kennismaken. Sindsdien zijn we vrienden voor het leven.”

  Wilt u met de anti-Piet activisten in gesprek?

  „Dat is zinloos. Hun inzet is: ten koste van alles verandering afdwingen. Dat blijkt uit de rechtszaken die ze voeren. Ze willen Zwarte Piet helemaal weg hebben; en gezien de link die ze leggen met het slavernijverleden vermoed ik dat ze uit zijn op herstelbetalingen. Het is voor hen gewoon een businessmodel.”

 5. Troelstra

  (PvdA-)Burgemeester Margje Waanders: Wat voor wanen heeft dit sujet?

  [ ] Geschikt
  [X] Ongeschikt

  Jenny Douwes: ‘Burgemeester nodige zelf Kick Out Zwarte Piet uit om te komen demonstreren’

  De burgemeester van Dokkum (gemeente Dongeradeel) heet Marga Waanders (PvdA) en burgemeester Waanders is vorig jaar persoonlijk naar Amsterdam afgereisd om de militante activisten van Kick Out Zwarte Piet uit te nodigen om te komen demonstreren tegen Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum. Dit omdat burgemeester Waanders ‘Nederland een racistisch land’ vindt. Ook heeft burgemeester Waanders meerdere malen geprobeerd om Constant Kusters en zijn nationaal socialistische NVU over te halen óók in Dokkum te demonstreren maar dan vóór Zwarte Piet. Dit vertelt de Friesche verzetsheldin Jenny Douwes in de papieren ondergrondse verzetskrant The Post Offline, meldt het kwaliteitsjournalistieke online medium Geenstijl.nl.

 6. Hans60

  Frapant dat het OM zo begaan is met het recht tot demonstreren, in dit geval van “zwarten”.
  Iedereen mag n.l zijn eigen mening hebben volgens het OM en moet die ook kunnen uitdragen,..bon.
  Maar als morgen, ik noem maar een zijstraat, Pegida wil demonstreren, weet je waar die mogen lopen?
  In het industriegebied 2x om de rotonde en dan wegwezen!
  Gek he dat er altijd met verschillende maten wordt gemeten in dit achterlijk socialistisch land.

 7. Ni28

  Of het nu strafbaar is of niet, het Noorden heeft laten zien dat zij voor de Nederlandse cultuur staan. Zij hebben sterke maatregelen voor genomen om te voorkomen dat een aantal herrieschoppers hun feest komt met mogelijk geweld verzieken. Wat mij betreft staan de verkeerden voor de rechter. Iemand die andermans cultuur wil slopen hoort voor de rechter te verschijnen en niet diegene die haar verdedigt. de Friezen verdienen juist lof.

 8. WWW

  De enige die in deze verantwoordelijk en strafbaar is, dat is de burgemeester.
  Daarnaast zie je ook vaak linkse demonstranten die rechtse demonstranten verbieden (door geweld) om te demonstreren. Deze personen worden dan de volgende dag al vrijgelaten. Hiermee is het verstoren of tegenhouden van de demonstratie met een straf van 1 dag al voldoende.

 9. Ni28

  Dat onze rechtstaat met twee maten meet mag uit deze duidelijk zijn. De autochtonen mogen niets en de allochtonen alles. Dit is verraad aan eigen bevolking. Dom van de burgemeester om twee extremistische groepen voor deze feest uit te nodigen. Hier spreekt niet verstand maar politieke correctheid en de wil om zichzelf te beschermen. Een burgemeester haar ambt niet waard.

  1. Troelstra

   Ze had beide groepen gerust 364 dagen per jaar kunnen uitnodigen. Maar bij de intocht van Sinterklaas dienen deze buiten bereik van kinderen gehouden te worden.

 10. Troelstra

  Weet je waarom Jeffrey Afriyi va KOZP geen kinderfeest wil?

  Jeffrey Afriyi is een Ashanti/Asante neger. Zelfs na de afschaffing van de slavernij gingen zij door met kinderslavernij.

  Zoek op BlackPast.org maar eens naar Ashanti Empire/ Asante Kingdom (18th to late 19th century)

 11. fusilier

  Vrijspraak op alle fronten voor jenny DOUWES. Al die lieden die geert Wilders elke dag de dood wensen ,en hem bedreigen, wat gebeurt daarmee.

 12. Gerlos

  Na deze geweldige actie van de Friezen is er maar één uitspraak van de rechter mogelijk. VRIJSPRAAK VRIJSPR VRIJSPRAAK dit is ook het oordeel van het overgrote Nederlanders, op een heel klein groepje activisten die bijna nergens mee eens zijn.

  1. Nog1

   Namens de 600000 inwoners van Friesland wil ik je er op wijzen dat er maar 34 aanwezig waren bij de blokkade.

   De meeate Friezen hebben sympathie voor hun standpunt, maar niet voor hun actie. Alleen al vanwege het gevaar dat ze veroorzaakt hebben verdienen ze een gepaste straf.

   1. Ernst Quispel

    Ja, daarom is het ook een goede zaak dat het OM hier een duidelijke streep trok. We zullen de komende jaren nog wel te maken houden met pro-Pieters en die mogen hun achterhoedegevecht ook voeren zolang ze geen overlast en gevaar en bij kinderen trauma’s veroorzaken.

 13. zeester

  In Suriname wordt Sinterklaas wit geschminkt…..hoor je ons daarover ????

 14. MennoF

  Anti Zwarte Piet demonstranten horen in een cel ver buiten ons land. Zij horen niet thuis in Nederland.

  1. Ernst Quispel

   Merkwaardige opmerking. In dit proces staat niet anti-Zwarte Pietactivisten voor de rechter.

   1. Baaz

    Nee hoor, het is helemaal geen merkwaardige opmerking, het is een juiste opmerking en in dit proces staan de anti-Zwarte Pietactivisten wel degelijk voor de rechter.

   2. Siemien

    @Ernst “In dit proces staat niet anti-Zwarte Pietactivisten voor de rechter.”

    Waar heeft MennoF het over een rechter?

   3. Ernst Quispel

    De enige mafkezen die hier een ferme taakstraf tegemoet kunnen zien zijn hier de mensen die tegen beter weten in het racistische symbool Zwarte Piet wensen te handhaven.

    Ik vind dat voor de rechtsorde in Nederland uiteraard een goede zaak.

 15. Nog1

  Nadat Jenny gevraagd was Project P van FB te halen, is er door Martin een app-grope aangemaakt.

  Omdat men dacht dat de demonstranten via de Afsluitdijk zouden rijden, stond men eerst verkeerd. Wel had men een iemand van een motorclub laten surveilleren op de A7. Toen die de bussen spotte kon men dan ook als groep naar de Haske rijden.

  Aangezien Martin in de euforie na de in zijn ogen geslaagde actie, zelf in meerdere interviews de wijze en mate van organisatie heeft uitgelegd, is de verdediging dat het zou zijn gegaan om een ‘spontane’ actie geen verstandige.

  Martin had destijds kennelijk niet door dat het OM wel moest vervolgen. Maar er zijj enkele aanrijdingen veroorzaakt van mensen die niet bij de blokkeerders en ook niet bij de demonstranten hoorden. Die hebben niets met deze zaak te maken maar zaten wel met de schade. Vandaar.dat 1 van de verdachten maandag verklaarde;

  “Ik heb er spijt van. Ik had beter moeten weten. Ik zit namelijk voor mijn werk de hele dag op de weg”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.