UPDATE: Vragen en antwoorden over de A7 blokkade #blokkeerfriezen

Geen categorieokt 08 2018, 13:15
Rechter Sikkema was kort onwel geworden waardoor de hoorzitting was gepauzeerd. Maar de verhandeling van zaken in Friesland gaan door. Twee feiten zijn volgens het OM strafbaar en daar ligt sowieso de focus op: het blokkeren van een snelweg en het ontnemen van het recht op demonstratie. Hieronder een aantal verhalen van verdachten en hun beleveniswereld. Waarom deden zij wat zij deden en hoe voelden ze zich daarbij?
Jenny Douwes zou schuldig zijn aan opruiing. Volgens het OM is dit een strafbaar feit en bestaat dit strafbare feit uit het doen van uitspraken die anderen aanmoedigen om op hun beurt een strafbaar feit te plegen. De relatie tussen uiting en het gebeuren in de realiteit is hierbij niet relevant. Stel er gebeuren geen strafbare feiten n.a.v. een uiting waarin wordt opgeroepen een strafbaar feit te plegen dan blijft 'opruiing' een strafbaar feit. Hieronder tekst zoals deze in de rechtbank is voorgelezen:
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049228374953091072
De felheid druipt eraf, dat is waar, maar of de bovenstaande tekst inderdaad door het OM wordt gezien als 'opruiing' lijkt mij sterk. In de bovenstaande tekst wordt namelijk niet opgeroepen tot het plegen van een strafbaar feit. Bovenstaande tekst geeft wel uiting van een wens dat 'het kinderfeest' niet wordt verstoort door 'gesodemieter met herrieschoppers'. Tevens wordt een uitspraak gedaan over de Friezen zelf 'nuchter verstand' en mensen in 'het Westen', waarschijnlijk refererend naar de wijze waarop het gewest Holland er op dit moment uitziet.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049228724737126400
Douwes riep via Facebook mensen op om 'ergens naar toe te reizen' met een auto, motor of tractor. En verspreidde locaties van 'project P'. De precieze impact is onduidelijk. Wat was 'project P'?
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049229028069003264
De Politie was Douwes vervolgens al op het spoor en waarschuwde haar dat zij zich schuldig zou maken aan 'opruiing'. Of de door haar gedane uitingen 'opruiing' zijn is sterk afhankelijk van het antwoord op de vraag of de A7 blokkade spontaan tot stand kwam of werd georganiseerd. Daarom moet Douwes vertellen wat 'project P' precies is. Douwes verwijderde uiteindelijk de Facebookpagina. het is onduidelijk hoeveel van de verdachten deze teksten hebben gelezen.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049229970353139712
Groepen met Friezen verzamelden zich op verschillende plekken. Een aantal dus in Damwoude, anderen op verschillende plekken. Relevante vraag is: bestaat er een relatie tussen deze groepen of handelden deze groepen op eigen initiatief? Wat bracht hen op het idee om samen naar de A7 te reizen en een bus te blokkeren? En wat was de relatie tussen de oproep van Douwes en de verschillende groepen? Om een dergelijke actie te organiseren is communicatie noodzakelijk, kan het OM die communicatie ook inzien of liep deze via 'onzichtbare' sociale media kanalen? Was er sprake van een organisatie?
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049230378324647938
Eerst was er dus het witte busje. Daarna werden het er meer. Het lijkt er dus op dat de actie slecht was georganiseerd of ad hoc werd uitgevoerd door de aanwezigen. Er was wellicht een idee, maar van een goed doordacht plan kan niet worden gesproken. Wel was er sprake van intimidatie van anderen, zo sloegen de aanwezigen op de bus met demonstranten. Dit zorgde voor angst en dat is logisch, want een groot aantal hadden bivakmutsen op.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049232923134767104
Een feit dat deze acties op de A7 wellicht heeft doen plaatsvinden is de keuze van de Burgemeester om demonstranten toch toe te staan om vanuit de randstad, honderd kilometer verderop, te demonstreren in Dokkum. Volgens een van de verdachten had de burgemeester voor haar 'eigen mensen' moeten staan. Een begrijpelijk punt, gezien de burgemeester op lokaal niveau verantwoordelijk is voor het bestuur en sociale organisatie, maar de burgemeester is ook gebonden aan de Nederlandse wet.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049236656090488834
De uitspraken van Robin W. bevestigen het beeld van een chaotische, ad hoc actie met een tekort aan communicatie:
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1049238752386842625
De vraag die Robin W. gesteld zou moeten krijgen is op welke wijze hij deze informatie over de A7 precies tot zich nam. Las hij dit op sociale media? Werden er persoonlijke berichten gestuurd? Werd hij gebeld? En dan door wie? Wat is het precieze netwerk achter deze actie?
Wordt vervolgd, nu een schorsing van de rechtbank.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten