VIDEO: Gevecht om havenstad Hodeida in Yemen houdt aan

Ondanks dat de wapenleveranties zijn stopgezet door Merkel’s Duitsland gaat de strijd in Yemen door. Momenteel wordt er door verschillende partijen gevochten rondom de havenstad Hodeida. Dit stadje ligt direct naast een belangrijke internationale handelsroute, vrachtschepen varen via deze wateren door het Suezkanaal. De stad heeft meer dan 400 000 inwoners en er wordt nu zwaar gevonden. Hieronder beelden van de gevechten waarin ook ‘moderne westerse wapens’ te zien zijn.

De Saudi’s negeren de soevereiniteit van Yemen en bombarderen de stad al geruime tijd. Afgelopen Augustus bombardeerden vliegtuigen van het regime van Mohammad bin Salman al-Saoed tientallen levens de grond in. Hierbij werd een ziekenhuis op een haar na gemist. Het conflict is prototypisch voor de wijze waarop staten omgaan met separatistische bewegingen. Door het machtsmonopolie van staten is er per definitie een asynchrone relatie tussen de macht en de burger. Denk eens aan de wijze waarop de Spaanse overheid omgaat met de Catalaanse minderheid. Met wapenstokken werden vreedzame demonstranten verjaagd terwijl Puidgemont in ballingschap verkeert. In Yemen is het dus veel ernstiger, waar Saoedi-Arabië zich actief mengt in de binnenlandse aangelegenheden van Yemen en de burgeroorlog blijft aanhouden.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. sjun

  Zouden het niet gewone islamitische twisten kunnen zijn die overal voorkomen waar moslims steeds stringenter in de leer worden.

  1. Baaz

   Dat is toch ook de opzet binnen islam? Gelijkvormigheid aan Mohammed (t.e.a.b)?

   Jij weet er wel wat van, praat ons eens bij wijze man!

   1. Troelstra

    Speciaal voor de goedgelovige eeuwige wegkijkers onder ons die het licht van realiteitsbesef nog niet hebben gezien en die ons maar al te graag willen doen geloven dat bijvoorbeeld de zelfmoordaanslagen in Kabul niets, ik herhaal niets met de Islam te maken heeft, omdat er onder de slachtoffers (ook) Moslims vielen:

    Bekijk de volgende video:

    Youtube/Keeping Up with the Jihadis: A Response to the Attack in Kabul, Afghanistan (David Wood)

    Vanaf minuut 2:12 >

    Kabul Afghanistan had nothing to do with Islam because most of the victims were Muslims.
    But anyone who has read the Quran knows that in Sura 9 verse 73 Allah commands Muslims to wage judge not only against non-believers, but also against hypocrites who problably claim to be Muslims but haven’t fully submitted to the teachings and the example of Muhammed.

  2. Troelstra

   Je ziet een dergelijk patroon ook in Afghanistan, Pakistan, Somalië, Iraq. Ook van die landen waar je al nagenoeg 100 % Islam, dus Dar-es-Salaam hebt. Op vrijdagen kan je er zelfs je horloge op gelijk zetten als er weer Islamitische bommen af gaan, want Islam = vrede…

 2. Ritter

  De strijd in Jemen is een proxy oorlog tussen Iran en Saudi Arabië; of anders gezegd tussen Soennieten en Sjiieten.

  Iran probeert de baas in de regio te worden en komt daarmee in aanvaring met Saudi Arabië. Jemen is daarbij een van de strijdtonelen.

  Dit is dus een strijd tussen moslims onderling…………en die moeten het ook onderling uitvechten en waarbij alle betrokken partijen wreedheden begaan. Zoals gebruikelijk is in de islamitische wereld.

  1. Ritter

   In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. De overheid, gesteund door een door Saudi-Arabië geleide coalitie is in een bloedige strijd verwikkeld met Houthi-rebellen en diverse extremistische partijen. Een humanitaire ramp dreigt.

   De Houthi’s zijn bondgenoten van de sjiitische beweging Hezbollah en het anti-westerse Iran.

   Iran heeft in de afgelopen maanden de levering van geavanceerde wapens en militaire adviseurs aan de Houthi-rebellen in Jemen opgevoerd, zeggen bronnen. Het land probeert zo meer invloed te verwerven in het conflict dat de toekomstige machtsbalans in het Midden-Oosten kan bepalen.

  2. Ernst Quispel

   Saoedie-Arabië wordt met omvangrijk wapentuig gesteund door het Westen.

   We zijn daarmee direct medeverantwoordelijk voor deze humanitaire crisis.

   1. Baaz

    Het moet toch niet gekker worden…

    🙂

    1. Troelstra

     Wat? Importeren ze in Islamitisch Saudi Arabië dan wapens uit derde landen van hun oliewinsten uit hun olieëxporten? Als daar geen vraag naar is, dan zouden de oude wapens zelfs zijn weggeroest. Ons wordt altijd wijsgemaakt dat de Islam voor vrede staat, maar de realiteit blijkt maar weer eens anders te zijn.

  3. Troelstra

   Gôh, hoe kan het nou toch dat er geen Islamitische vrede is in Yemen, terwijl het streefcijfer van 100 % Islam en daarmee het Islamitische Huis van de Vrede Dar-es-Salaam verwezenlijkt is?

   Zit er soms iets kwaadaardigs in de Islam zelf? Is de Islam misschien niet een soort rotte boom welke alzo alleen maar van de schil tot in de kern rotte vruchten afwerpt?

   1. Baaz

    Als het 100% islam is gaan ze elkaar afslachten, dat is repeterend in landen waar islam ‘de baas’ is. Dat komt omdat de islam een ideologie van dood is. In islam wordt de dood verheerlijkt en aangemoedigd.

    1. Troelstra

     Islam is het dodelijke virus en de Moslim is de drager. In de gewone mensenwereld houden wij de dragers van een dodelijk virus gescheiden in een soort quarantaine totdat de drager van het dodelijke virus is ontsmet om besmettingsgevaar voor de omgeving tegen te gaan.

     1. Baaz

      @Troelstra: Dat is op het randje… Ik maak onderscheid tussen islam en de moslim. Ik ben ervan overtuigd dat islam de wortel is, die moet je aanpakken.

      De moslim is niet de wortel en bovendien is de moslim een mens en die verdient bescherming. Die bescherming geldt natuurlijk niet voor de islam die een westersvreemde totalitaire ideologie is en een gevaar is voor onze vrije samenleving omdat ze niemand naast zich duldt. Islam moet bestreden worden en niet worden beschermd, zie de motie Halsema van woensdag 27 oktober 2010.

 3. Eugenie de la Fleur

  Het westen is direct verantwoordelijk voor de bloedbad in Jemen door het steunen van deze corrupte despoten in Saudi Arabië.

 4. J.Rademaker

  Yemen bestaat uit stammen die al honderden jaren oorlog voeren.
  Met welke wapens kan ze niet zoveel schelen ze gaan gewoon met de tijd mee.
  Waarom het westen zich weer schuldig moet voelen is mij volstrekt onduidelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.