Voormalige feminist, nu voorvechter van mannenrechten: “Feministen zijn te ver doorgeschoten. Ze sluiten mannen buiten en verafschuwen mannelijkheid”

“In hun westerse samenleving is hun ideologie te dominant geworden.”

Ooit was Warren Farrell één van de bekendste ‘feministen’ van — nou ja — de wereld. Zo was hij het enige mannelijke directielid van de National Organization for Women in Amerika. Zoals De Volkskrant uitlegt:

Hij werd op handen gedragen. Overal verscheen hij op televisie en in de krant en zijn lezingen trokken stampvolle zalen.

De media hielden van hem. Maar dat was toen, dit is nu: tegenwoordig wordt hij vooral vermeden door diezelfde media. Farrell heeft zich de afgelopen jaren namelijk tegen het moderne feminisme gekeerd. De reden? Hij ziet dat het feminisme tegenwoordig totaal is doorgeslagen en dat mannen én jongens het kind van de rekening zijn. Waar hij zich inzette voor gelijke rechten ziet hij dat moderne feministen mannen en mannelijkheid eerst en vooral willen onderdrukken. Liefde voor het vrouwelijke is vervangen door haat voor alles wat mannelijk is.

Het is nauwelijks te bevatten, maar de Volkskrant heeft tóch besloten om hem te interviewen… en hem daarbij de kans te geven om rustig zijn verhaal te doen. Je kunt alleen maar verwachten dat journalist Marco Visscher binnenkort wordt ontslagen door zijn werkgever, maar hé, dan heeft hij in ieder geval toch één belangrijk interview geschreven.

In het gesprek zegt Farrell:

“Ik geloof dat feministen te ver zijn doorgeschoten. Zij sluiten mannen buiten en verafschuwen mannelijkheid. In de westerse samenleving is hun ideologie te dominant geworden.”

Hij legt uit:

De enige woordvoerders over vraagstukken rondom mannen en vrouwen zijn feministen – en dat al tientallen jaren. Dat is een grote fout. Feministen leggen namelijk een vergrootglas op de vrouwelijke ervaring van machteloosheid of van mannelijke macht over hen. Zij negeren dat mannen eveneens machteloosheid ervaren en dat vrouwen een zekere macht over mannen hebben. Vanwege het dominante feminisme bespreken we rondom deze thema’s alleen maar wat de feministen willen dat we bespreken.”

Voor de goede orde veegt hij ook de vloer aan met de idee van “het patriarchaat”:

“Weet u, feministen doen graag alsof de wereld hiërarchisch is georganiseerd: mannen bovenaan, vrouwen onderaan. Daarmee slaan ze de plank volledig mis. De wereld werd nooit geregeerd door een patriarchaat, maar simpelweg door een noodzaak om te overleven. De overlevingsstrijd vereiste dat zowel mannen als vrouwen bereid waren hun leven op te offeren.”

En wat betreft de offers die vrouwen volgens feministen brengen (maar mannen niet):

“[D]e meeste mannen die ik ken wilden het liefst schrijver, acteur, kunstenaar of muzikant worden, maar bijna allemaal hebben ze een dodelijk saaie kantoorbaan om hun gezin te onderhouden. Dát is het offer dat mannen brengen: zij doen werk dat geestdodend, veeleisend of ronduit gevaarlijk is. Feministen hebben dat offer van de man nooit erkend. Sterker, zodra mannen opklimmen in hun carrière en meer gaan verdienen, roepen vrouwen dat er sprake is van “mannelijk privilege”. Maar wanneer mannen hun baan verliezen in de fabriek, of wanneer ze worden uitgezonden als soldaat kijkt niemand naar hen om.”

Natuurlijk heeft hij daar een bijzonder goed punt mee. Niet alleen vrouwen brengen offers, mannen doen dat ook. En ja, allebei doen ze dat voor het gezin.

Het gevolg van de feministische dictatuur is, aldus Farrell, dat jongens steeds verder achterop raken. Het is onmogelijk om het daarmee oneens te zijn. Niet alleen doen jongens het minder goed dan meisjes op school, hun IQ daalt daadwerkelijk. Daarnaast hebben ze meer fysieke en psychologische problemen dan ooit én plegen ze vaker zelfmoord. Zoals Farrell terecht stelt zouden er allerlei door de overheid gesubsidieerde initiatieven genomen worden als het om meisjes ging. Maar jongens? Blijkbaar kan niemand zich druk maken om hén.

Ook heeft Farrell het één en ander te zeggen tegen al die zeurpieten die klagen dat de ‘mannenbeweging’ soms te hard is over vrouwen. Ja, dat klopt, zegt hij, maar “wanneer een vrouw zich op een agressieve, badinerende manier uitlaat over mannen, is dat niet alleen toegestaan, maar wordt ze geprezen. Dat staat in schril contrast met wat een man zich kan veroorloven te zeggen over vrouwen. Eén opmerking die verkeerd valt, kan het einde van zijn carrière betekenen.” Daarom weigert hij zich van de beweging te distantiëren. En terecht, natuurlijk.

Hoewel zijn boek eerst en vooral over Amerika gaat is het Farrell duidelijk dat Nederland óók een groot probleem heeft. Sterker nog, het ‘jongensprobleem’ is groter in ons land dan in zijn eigen land:

In uw land is de feministische ideologie dominant. Dat stemt weinig hoopvol, want iedere ideologie leidt tot blikvernauwing. Als mensen erdoor worden bevangen, gaan ze simplistisch denken. Een complex vraagstuk als de veranderende rollen van vrouwen en mannen wordt dan teruggebracht tot eenvoudige uitgangspunten: mannen hebben privileges, vrouwen niet; mannen zijn onderdrukkers, vrouwen worden onderdrukt.”

Vervolgens legt hij uit dat er in Nederland geen sprake is van “emancipatie, maar van doorgeschoten feminisme.” Dat is een verschil — een heel belangrijk verschil omdat emancipatie goed voor iedereen is, terwijl doorgeslagen feminisme allerlei problemen veroorzaakt voor mannen en jongens.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Troelstra

  Nog iets dat op (kleuter)scholen gaande is: De gender-gelijkheidsideologie:

  https://www.youtube.com/watch?v=yA8fgaBSDUw&feature=youtu.be

  Jongetjes worden op deze manier tot mietjes en watjes gemaakt. Het complete onderwijs is één grote linkse klucht geworden.

  1. Job Jansen

   Homoverheerlijking, genderneutraal, transgender. De westerse wereld slaat door.

  2. Aytas

   Hoezo is dat nu weer links? De mietjes vind je voornamelijk op rechts.

   1. Baaz

    Het is ultralinks, een gewichtige nuance!

 2. Ad Infinitum

  ’t is wat ! Schokkend.

  1. Baaz

   Goh…

 3. Rosasolis

  Sinds ik studente was jaren geleden, tot nu toe ben ik altijd opgekomen voor een
  man-vrouw maatschappij, met gelijke rechten en plichten voor mannen en vrouwen.
  Tijdens mijn studie was dit het denkbeeld van mijn klas-genoten. Maar later had ik ontdekt dat dit was niet altijd het geval. Ik ontdekte dat ik als muziekschool docent minder betaald werd, alleen omdat ik een vrouw ben. Ik was wel eens dat mannelijke
  collega’s die kinderen hadden iets meer verdienden. Maar niet omdat ik als vrouw zou minder verdienen omdat ik als vrouw zijnde blijkbaar minder waard zou zijn. In een man-vrouw maatschappij moeten salarissen gelijk zijn voor werkende mensen, zonder kinderen. Er zijn zeer begaafde vrouwen die werken in ieder sector van onze samenleving. Alleen wat wij willen is gelijke -waarde erkenning voor dezelfde werk, en hetzelfde (financiele) beloning.
  Er zijn nog steeds fijne oprechte, en aardige mannen collega’s en vrienden. Maar net als als wij wensen dat zij onze vrouwen moeten gaan waarderen en respecteren, moeten wij vrouwen ook nu opkomen voor de geweldige, liefdevolle vaders, echtgenoten, mannelijke collega’s, en dappere soldaten die voor de vrede vechten.
  Jaren geleden heb ik vaak voor de veteranen gezongen in een veteranen ziekenhuis in Canada gezonden. Er waren enkele vrouwen, maar de meeste waren zwaar gewonde mannen uit de twee oorlogen. In rolstoelen en op brancarden. Een fijne oude kolonel
  in een rolstoel gaaf me een bescheiden bijdrage voor mijn verder studie. Ik zal dit zeer moedige oude soldaat, en lieve man nooit vergeten, zolang dat ik leef.
  Boodschap aan jullie “feministen”, zoek uit de fijne grote mannen die werkelijk LIEFDE
  uitdrukken, want behalve de Kl.zakken , zijn de meeste mannen heel fijne betrouwbare wezens die in onze westerse samenleving samen willen werken met vrouwelijke collega’s voor onze toekomst.

  1. Siemien

   @Rosasolis vrouwen dienen voor eenzelfde functie gelijk betaald te worden, maar waar het hier om gaat is natuurlijk helemaal niet of een vrouw gelijk wordt betaald, de feministen zien mannen als gevaar, wensen op scholen dat er vooral les wordt gegeven door vrouwen, de feministen van nu zijn erg verbitterde vrouwen die mannen verafschuwen en dan buitensluiten.
   Ons land is verschrikkelijk sterk feministisch geworden , het is een agressief progressieve ziekte geworden, het wordt door de strot gedrukt.
   Kijk eens goed in deze maatschappij, wat je ziet is dat vooral de man als lulletje rozenwater wordt neergezet, reclames (bv gamma)waar de man door de vrouw ter verantwoording wordt geroepen, reclames van wasmiddel waar een vrouw een crossmotorpak aan heeft en de man de was doet.
   De man als priester (eind verantwoordelijke) in het gezin wordt compleet belachelijk gemaakt, het gezin is absoluut niet meer de hoeksteen van onze maatschappij..

   1. Rosasolis

    @Siemien. Ik en andere vrouwen hebben je lief! Wij weten dat er fijne, oprechte mannen zijn die werkelijk zien dat wij mannen en vrouwen gewoon moeten samenwerken.

    1. Siemien

     @Rosasolis jij bent dan ook geen feministe..

     1. Rosasolis

      @Siemien. Na, ik ben geen feministe. Maar ik geloof in een man-vrouw maatschappij met gelijke rechten en plichten voor mannen en vrouwen.
      Mijn man en ik zijn beiden actief in onze keuken en huishoud. Wij zijn nu gepensioneerd maar wij werkten aller beide.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.