Waanzinnige Afshan Ellian verzint complottheorie om moordlustige Saoedische kroonprins vooral niet te hoeven aanpakken

Geen categorieokt 19 2018, 12:30
Het is tekenend voor de idiotie van populistisch rechts.
Afshin Ellian staat terecht bekend als één van de betere columnisten van Nederland. Helaas lijkt hij de laatste tijd de weg een beetje kwijt te zijn. Dit komt eerst en vooral door de opkomst van het populisme. Net als veel andere 'rechtse' columnisten voelt Ellian zich geroepen om die stroming te pas en te onpas te verdedigen. Het gevolg daarvan is dat hij met enige regelmaat stukken schrijft die in strijd zijn met de principes die hij ooit in ere hield.
In zijn meest recente column komt Ellian met een waanzinnige complottheorie aanzetten inzake de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Ja, zegt hij, de journalist is vrijwel zeker dood, en zijn moord heeft -- alweer vrijwel zeker -- plaatsgevonden in het Saoedische consulaat in Turkije. Maar, en nu komt het: er is 'geen enkel bewijs' voor de stelling dat kroonprins Mohamed Bin Salman (ook bekend als MBS) verantwoordelijk is voor zijn dood. Echt niet!

Waarom ben ik zo voorzichtig? Dat heeft te maken met een aantal feiten. Bin Salman heeft veel vijanden in en buiten Saudi-Arabië. Hij liet multimiljardairs arresteren. Ook kondigde hij de erkenning van de staat Israël aan. De knullig gepleegde misdaad in Istanbul biedt natuurlijk een uitgelezen kans om met Bin Salman af te rekenen...

En zo gaat het nog even door. We moeten serieus rekening houden met een complot tegen MBS omdat... nou ja, omdat Ellian dat wel een geruststellende gedachte vindt. MBS heeft namelijk een goede relatie met Trump en moet dus ten koste van alles beschermd worden. Natuurlijk is er geen enkel bewijs dat er een complot plaatsvond om MSB onterecht in de daderrol te duwen, maar dat weerhoudt Ellian er niet van om dit scenario aan de man te brengen.
Gekkigheid. MBS is veruit de machtigste man in Saoedi-Arabië momenteel. Volgens vrijwel alle experts heeft hij het tegenwoordig voor het zeggen (en nee, niet de koning). Hij heeft al zijn mogelijke rivalen laten oppakken én laten martelen. De man heeft maar één doel: de macht in handen krijgen. Dat hij de politiek wil hervormen (vrouwen mogen wat hem betreft prima autorijden, bijvoorbeeld) is hartstikke leuk, maar dat maakt hem niet minder een op macht beluste tiran.
Het moord commando kwam direct uit Saoedi-Arabië. De leden ervan konden snel geïdentificeerd worden. Ten minste twee van de mannen hebben een hechte band met de kroonprins. Hoewel het allemaal geen direct bewijs is, is het wel degelijk reden om snel even een rekensommetje te doen: 1+1=2. Het is niet bewezen, maar wel degelijk extreem waarschijnlijk dat MSB opdracht heeft gegeven voor de moord op deze journalist. Het is ongekend schaamteloos en onverantwoord om allerlei andere complottheorieën de wereld in te helpen, alleen maar omdat MSB en Trump buddies zijn. Toch is dat precies wat Ellian doet.
Het is tekenend voor het verval van het rechtse commentariaat. Als we nog even zo doorgaan zijn we onze geloofwaardigheid straks helemaal kwijt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten