Windmolenpark in Noordzee blijkt gehaktmolen voor vogels en vissen

Ja, daar sta je dan met je goeie gedrag! Lekker bezig het klimaat te redden, blijk je daar het ecosysteem mee te mollen! Onbekende aantallen vogels en vissen lopen het risico door de (bouw van) windmolens te zullen sterven, zegt de brancheorganisatie van de windmolenindustrie, het NWEA.

Woordvoerder Hilbert Kok, waar je toch van mag verwachten dat hij pal achter zijn eigen branche staat, schetst een behoorlijk somber beeld! “Onder een windmolen op land zie je de vogels liggen die er tegenaan zijn gevlogen. Op zee zie je de slachtoffers niet.”

Het blijkt inderdaad zo te zijn dat vogels met enige regelmaat hun einde tegemoet komen door de wieken van zo’n windmolen. In de Noordzee staan op het moment 289 van die apparaten en in 2050 zouden het er wel eens tien keer zoveel kunnen worden, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving.

Daar komt nog bij dat bij de bouw van zo’n windmolen, er gigantisch veel geluid wordt geproduceerd. Onder water is het boren en heien van die palen door sommige dieren wel op honderd kilometer afstand te horen, waardoor sommige dieren zelfs doof kunnen worden. De bruinvis bijvoorbeeld, die voor een groot gedeelte met z’n gehoor navigeert, loopt een enorm risico.

De vertegenwoordiger van de branche die dus baat heeft bij een hogere productie van windmolens, erkent zonder enige moeite de zorgen en risico’s, terwijl de overheid, met name minister Wiebes van Economische Zaken, met allerlei halfbakken oplossingen komt. Hij trok namelijk miljoenen uit voor onderzoek dat gericht is op het vooral door laten gaan van de bouw. Denk hierbij aan een vogelradar die de windmolens stillegt bij zwermen vogels, of een stillere manier van heien.

Zelfs milieuorganisaties proberen de positieve kanten te belichten en stellen dat windparken ook ‘kansen biedt’ voor het onderwaterleven. Er geldt namelijk een visverbod. Een aparte situatie waar de producent dus gewoon de gevaren openlijk toegeeft en menig milieu-voorstander er alles aan doet om de industrie positief te blijven belichten!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. sjun

  Het heeft zo kunnen groeien doordat zulke projecten vooral Groenlinkse, salonsocialistische en sociaalliberale aandeelhouders hebben. Het minder nozele volk wordt gebruikt voor de straat en tv propaganda terwijl de kinderen alvast op de scholen gehersenspoeld worden om de projecten tot in lengte van jaren op kosten van de portefeuille van de ander via heffingen en premiestijgingen te blijven bekostigen. Of mag ik dat niet zeggen?

  1. Aytas

   Tuurlijk mag je dat schrijven. Wie zegt dat je dat niet mag? Vindt jij jezelf ergens het slachtoffer van terwijl je tot het kleine percentage bevoorrechten hoort.

   1. Baaz

    Was de azijn in de aanbieding bij de Aldi?

    1. Aytas

     Ipv een inhoudelijke reactie kom je weer met zoiets.

     1. Ernst Quispel

      Baaz komt hier niet voor de inhoudelijke reacties, Aytas. De trol heeft maar één doel, de sfeer op dit blog vergallen.
      Dat deed hij eerst onder de nickanmae Lugar, toen als Capo en als hij binnenkort weer wordt verbannen ongetwijfeld onder een nieuwe identiteit opnieuw.

      Het is jammer dat de redactie het goed ingezette beleid niet vasthoudt.

     2. Baaz

      Jawel hoor, Baaz discussieert inhoudelijk met veel verschillende forummers. Baaz heeft alleen ontdekt en aangetoond dat de discussie met sommige forummers op DDS geen nut heeft. Wie de schoen past mag ‘m aantrekken!

  2. Ernst Quispel

   Ja hoor Sjun, het slaat nergens op maar je mag dat zeggen

   1. Baaz

    Precies, dat geldt in 100% van de gevallen ook voor jou, meneer Quispel. Dat nuanceert jouw aanwezigheid en importantie op DDS.

  3. Seneca

   @de heer Sjun
   jazeker mag u dat zeggen. dat MOET u zeggen, want te lang wordt dit land geregeerd door mensen die niet gekozen zijn en die door Maffiapraktijken – helaas een ander woord heb ik hier niet voor – constant aan het subsidie infuus liggen. voorbeeld: een kamerlid of gemeenteraadslid van bijv. GL, D’66, PvdD, PvdA besluit een subsidie aan een milieuclub te geven. het voorstel wordt geaccepteerd en wat blijkt het individu dat de subsidie heeft aangezwengeld, blijkt voorzitter of secretaris van de milieuclub te zijn die door de subsidie wordt begunstigd. ene Pieter Siebelt heeft dit treffend beschreven in het boek SINISTRA. het meest frustrerende hieraan is, dat men er mee weg komt en zelfs de rechter – indien er een zaak wordt aangespannen – niets anders kan doen dan de eiser – de milieuclub in kwestie – in het gelijk stellen.

 2. Eugenie de la Fleur

  Je moet het maar zo zien. Door de opwarming van de klimaat dat op veel snellere tempo zou geschieden zonder deze windmolens zouden er nog veel meer vogels en vissen sterven. Windmolens zijn niet ideaal maar een stap in de goede richting. Volgende stap is om deze windmolens slimmer te bouwen zodat er minder vogels daardoor zullen omkomen

  1. Groeneveld

   Windmolens zijn ouderwetse, gevaarlijke gedrochten met een gering rendement. Het schroot van morgen.

  2. PMG

   Het produceren (denk aan mijnbouw, transport erts, staal maken enz.), vervoeren, installeren, onderhouden en vervangen van zo’n molen levert veel meer vervuiling op dan dezelfde hoeveelheid stroom produceren met gas. Verder moet door installatie van deze molens juist meer gas gewonnen worden omdat zo’n molen nu eenmaal alleen draait wanneer er wind is en een erg laag rendement levert.
   Het is gewoon een nieuwe industrie waar geld aan te verdienen is en daar springen bedrijven gretig op in.
   M.a.w., droom rustig verder, het klimaat is er nier bij gebaat, we kunnen ons geld beter in een kerncentrale steken.

 3. Pescador

  Helaas wordt elke verbetering van de natuur gespekt met ons financieel gewin, wind molens leveren totaal geen rendament, zonnepanelen wel maar daan blijft de nacht nog over. Daar zouden we dus stroom moeten maken met waterstof maar daarin moet veel worden geinvesteerd dat is de bedoeling niet , er moet wel eenn verdien model aanzitten op een niet alte lange termijn. Watersof is onuitputtenlijk en schoon, kernenergie ook maar veels te veel gevaarlijk afval. De aarde warmt op daat is heel normaal en daar kunnen wij niks an veranderen, nederland was al een woestijn, een ijsvlakte een een zee en toen was er nog geen co2 dus die veranderingen stoppen wij toch niet . Maar wij kunnen onszelf en onze dieren wel een groot plezier doen met schone lucht. En als we dat goed willen doen kost het wat, aleen niet door de diesel rijder te pesten terwijl een benziene auto meer co2 uitstoot. Pak nu eerst de grote jongens maar eens aan dan komt de rest vanzelf wel.

  1. PMG

   We hebben al 2 kerncentrales in NL en daar kunnen er nog wel een paar bij. Het afval probleem is allang achterhaald. Omdat de burger alleen maar de negatieve berichtgeving kent is men spookbenauwd, kijk maar naar Duitsland, die zijn bang voor kernenergie en stoken daarom nog liever bruinkool.
   Men vergeet dat er momenteel wereldwijd zo’n 450 centrales draaien en 50 onder constructie zijn. (opmerking: in Duitsland demonstreren momenteel milieuactivisten voor behoud kerncentrales)

   1. Onno

    Reactor in Petten lekt.De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten is donderdagochtend uitgeschakeld na een lekkage. Radioactief verontreinigd koelwater was terechtgekomen in een kruipruimte. Het lek is weliswaar gedicht, het grondwater in de omgeving wordt goed in de gaten gehouden.

    1. PMG

     Meen je dat nou?

 4. Ernst Quispel

  De gevolgen van global warming zijn voor flora en fauna duizendvoudig ingrijpender.

  1. Baaz

   “De gevolgen van global warming zijn voor flora en fauna duizendvoudig ingrijpender.”

   Je bent een buikspreekpop meneer Quispel, je praat na wat men jou voor zegt. Nu doe jij, met jouw mening want meer is het niet, ook nog net alsof je een wetenschapper bent die beweert dat er sprake is van global warming, (mondiale opwarming van de aarde) een woord dat je niet eens hebt vertaal in het Nederlands. Een taalneuqertje als jij moet daar toch om denken!

   1. Ernst Quispel

    vertaald

    1. Baaz

     Goed zo, je hebt de verborgen en opzettelijke taalvergissing gevonden! Goed gelezen meneer Quispel!

     🙂

   2. Onno

    Neen @Baaz, …Bruinkool zoals bij onze Duitse vrienden. Voor de winning zijn talloze dorpjes verdwenen. De afgegraven bruine vlakte met hun gigagrote graafmachines biedt een vrolijke aanblik. Het ruikt er ook lekker Baas. Bruin moet het zijn.

    1. Baaz

     @O__O: Leuk dat je Duitsland noemt… Het land is 8,5 keer groter dan Nederland, een dorpje meer of minder?

    2. Ernst Quispel

     Om over de luchtvervuiling nog maar te zwijgen.

     1. Baaz

      Goed idee dat zwijgen, volhouden meneer Quispel!

   3. Onno

    @Baas, die Italic t is ook geinig. Maar voor zegt, moet toch aaneen ?

    1. Baaz

     “Maar voor zegt, moet toch aaneen”

     Klopt, goed opgemerkt!

     Hier en daar verstop ik enkele opzettelijke taalfouten, speciaal voor de taalneuq-autisten, gewoon omdat ik een hekel heb aan dat soort forummers. Wel taalneuqen maar niet discussiëren met open vizier.

     🙂

     1. Onno

      OK, @Baaz, mee eens. Onno !

 5. HEM

  Men kan niet ongestraft “energie” uit de luchtstroming rond de aarde halen. Het is dezelfde domme gedachte die men vroeger had over afvalwater: Gooi maar in de zee, die is groot genoeg.
  Als de komende jaren blijkt dat het klimaat sneller verandert dan gedacht, is dit zeker mede het gevolg van het krankzinnige aantal windmolens.
  Rij, zoals ik, eens door heel Europa heen: Je schrikt je wezenloos van het aantal molens dat er nu al staat.
  Jammer dat GROEN hetzelfde is als DOM.

 6. fusilier

  Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidies. Kernenergie is de oplossing,op den lange duur.

 7. PMG

 8. Ruud562

  Tja, miljarden voor projecten waarvan nu al door de ontwikkelaar c.q. leverancier de onoverzichtelijke (toekomstige) en onherstelbare schade wordt gemeld.
  Terwijl waterstof het ultieme alternatief is! Maar ja, verkeerd gekozen!

  Tja, meer dan acht jaar Rutte laat nu al duidelijk de resultaten zien: politie vleugellam en uitgedund, idem Defensie, gezondheidszorg kapot c.q. gesloten ziekenhuizen, grotere verkeersonveiligheid, criminaliteit, door migratie en meer islam een nog meer ontwrichtende samenleving, meer en meer verlies van onze souvereiniteit, ook op financieel gebied, kijk alleen al naar onze pensioenen, ja, regeren is vooruitzien hé!
  Alleen hebben onze bestuurders en beleidsmakers daar geen enkele notitie van en zijn ze weer ‘geschokt’ als het mis gaat!

 9. Apekool

  Opwarming komt door verhoogde zonneactiviteit en bewegingen aardplaten. A.s. februari komt

 10. Apekool

  Opwarming komt door verhoogde zonneactiviteit en beweging aardplaten. Door extremisten moet niet alleen onze cultuur kapot door omvolking, maar ook onze vogels en vissen in deze gehaktmolens. Het is een totaal complex aan achterlijkheid die de linkse extremisten ons presenteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.