Zoveelste corruptieschandaal op supranationaal niveau: Raad van Europa omgekocht

Pieter Omtzigt (CDA) is een enorm corruptieschandaal op Europees niveau op het spoor gekomen. Het gaat hierbij om corruptie binnen de supranationale organisatie ‘Raad van Europa’. In Europa zijn tal van supranationale organisaties actief, die op subtiele wijze invloed uitoefenen op het politieke klimaat en een eigen taakstelling hebben. Jammer genoeg lijkt het er nu op dat deze organisaties vooral worden bevolkt door schimmige lieden die zich laten betalen voor hun stem of hun zwijgen.

De Raad van Europa bestaat uit 47 lidstaten die elk een aantal politici vanuit hun nationale parlementen afvaardigen. De organisatie valt niet onder de Europese Unie en staat in principe op zichzelf. Ze heeft haar eigen bevoegdheden en invloed op het leven in Europa en heeft als taakstelling zich in te zetten voor de mensenrechten en democratie. Op papier klinkt dat natuurlijk hartstikke goed, maar in de praktijk blijft het stil wanneer er daadwerkelijk sprake is van mensenrechtenschendingen, zoals nu het geval is met Azerbaijan.

Baku heeft ook een afvaardiging van politici in de Raad van Europa. Hierdoor was het de verwachting dat de Raad zich zou uitspreken tegen mensenrechtenschendingen in dat land. Terwijl verkiezingen werden gemanipuleerd en bloggers werden opgesloten, maar dit gebeurt dus niet.  Zo stelt Omtzigt in de Telegraaf: “Azeri’s die me persoonlijk over de situatie in hun land vertelden, belandden later in de gevangenis.” Maar, in de Raad van Europa blijft het stil. Zo noemt Gerald Knaus in de Telegraaf dat het staatje zich bediend van ‘kaviaardiplomatie’ en Europese politici omkoopt. Men betaalt goed voor een stem of juist om te zwijgen.

Uiteindelijk kwam er een onderzoek naar de vermeende corruptieschandalen en blijkt inderdaad dat Europese politici zich lieten omkopen door Baku. Ondertussen zijn vijftien leden van de Raad van Europa geschorst. Maar veroordelingen laten op zich wachten. Een politici die haar verhaal over vermeende corruptie vaker wijzigt dan de klok is de Duitse Karin Strenz van het CDU/CSU. Zij zou ook geld hebben ontvangen vanuit Baku. Aan Pieter Omtzigt in ieder geval de complimenten voor het vertellen van zijn verhaal, zijn moed en durf om corruptie bespreekbaar te maken. Laten we hopen dat deze opschudding leidt tot positieve hernieuwing.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Baaz

  Drie dingen:

  – Goed zo Pieter!
  – Pieter Omtzigt moet lid worden van FVD
  – Nexit

  1. IJscoman

   Forget it Baaz. Omtzigt behoort (nog) tot de integere politici, maar is al wel geheel en al ingekapseld in het politieke circuit waar hij zijn kanalen en connecties heeft. Die zal hij nooit opgeven voor een stand-alone positie in het FvD.

   1. Baaz

    Jammer, ik zou hem daar graag bij hebben.

    1. Heinz

     Heeft u het voor het zeggen binnen het FvD ? Zogezegd “de Baas”…

     1. Baaz

      Nee, ik heb het niet voor het zeggen. Lid worden van FVD is bovendien een vrijwillige keuze, ik zou het fijn vinden als mijn partijleider het aan Omtzigt zou vragen, en misschien heeft hij dit al gedaan want Pieter zou perfect passen binnen FVD.

    2. Ni28

     Omtzigt is veel effectiever in een partij die niet afgestoten wordt. Het is een luis in de pels van CDA.

 2. Marija

  Pieter Omzigt heeft zich al eerder bewezen een betrouwbaar en integere politicus te zijn.
  Ben het met Baaz wel eens, hij zou goed passen bij FVD, maar wellicht is er een nog betere baan voor hem in het verschiet.
  Ik weet wel wat……

  1. Crassus

   @ Marija…MP ?

 3. Crassus

  Ik begrijp de behoefte aan kwaliteit binnen het FvD. Daar is elke partij naar op zoek. Maar Pieter zal zich niet graag in een wespennest willen steken. Dat is ook de makke binnen Denk, stel ik zo.

  1. Baaz

   “…stel ik zo.”

   Een bekende en opvallende en bekende manier van reageren. Wie zou zich wel graag in een wespennest steken?

 4. Baaz

  Journalisten die hier kritisch over zijn kunnen omgelegd worden.

  Citaat AD ma 8 okt. 2018): De Bulgaarse journaliste Marinova is verkracht en vermoord. Daphne Caruana Galizia uit Malta werd in oktober 2017 het slachtoffer van een bomaanslag. De Slowaakse reporter Jan Kuciak werd in februari doodgeschoten in gezelschap van zijn vriendin.

 5. Job Jansen

  Euh… Baku, Azerbeidzjan, raad van Europa? Wat gaat hier fout?

 6. Ni28

  Toen de voormalige Oostblok landen lid werden van de EU heb ik talloze keren op gewezen dat het landen zijn met zeer lange corruptie geschiedenis en dat eerder het Westen corrupt wordt dan deze landen schoon van corruptie. Ik hoefde niet eens naar de opticien voor deze stelling. Nu is Brussel dus al corrupt ook naar blijkt. Corruptie is een aantrekkelijk fenomeen die mens makkelijk aantast. Het vormt een geheel met chantage. Eenmaal aangetast kom je er niet vanaf.

  1. Onno

   Het is maar een klein uurtje vliegen van Azerbeidzjan naar Hongarije. Over corruptie gesproken !!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.