5 tips om je carrière als leraar te starten

Geen categorienov 23 2018, 10:53
Het lijkt haast wel alsof steeds minder scholieren besluiten leraar te worden. De tekorten in het onderwijs zijn groots, en veel scholen moeten op zoek naar creatieve oplossingen om het lerarentekort aan te pakken. Nauwe samenwerkingen tussen scholen, leraren die dubbele klassen op zich nemen en stagiaires die het onderste uit de kan moeten halen. De onderwijsvacaturebank liegt er dan ook niet om. Een ideaal moment om jouw carrière als leraar te starten. De kansen op een baan zijn natuurlijk groots! Met deze tips kun jij jouw carrière als leraar op een goede, gemotiveerde en verstandige manier starten.
Er studeren maar genoeg leraren af die op een paar punten na hun scriptie niet behalen. Hoewel het in sommige branches geen probleem is om een niet geheel afgeronde opleiding te hebben, is dit als leraar vaak essentieel. De kansen op een baan zijn een stuk groter wanneer je een volledig diploma kunt tonen.
Het afronden van een opleiding aan bijvoorbeeld de PABO kan natuurlijk veel goeds met zich meebrengen. Maar door zelfs naar nog meer verdieping te zoeken, vergroot je jouw kansen in de arbeidsmarkt. Volg bijvoorbeeld een cursus of avondopleiding in een hoek die jou ook interessant lijkt; de psychologie bijvoorbeeld. Met deze aantoonbare kennis kun je meer kanten op, en kun je makkelijker de richting in groeien die je uiteindelijk in wilt.
Heb je altijd al een extra opleiding in de kinderpsychologie willen volgen, maar de kans niet gegrepen? Dan krijg je hier later, na jaren voor de klas te hebben gestaan, waarschijnlijk spijt van. Maak je dromen waar en doe alles wat je kan om de positie te krijgen die jij voor ogen hebt. Don’t settle for less.
Hoewel je alles helemaal perfect voor kunt bereiden, lopen dingen in de praktijk altijd anders. Jouw job is het ondersteunen en onderwijzen van de leerlingen. Hoe flexibeler jij jezelf opstelt, hoe makkelijker en aangenamer deze taak wordt. Je weet maar nooit wat er eenmaal gebeurt wanneer je voor de klas staat.
Zint eer ge begint. Ken je krachten, maar ook je zwakten. Breng alles in kaart en kies voor een richting waarvan je weet dat jouw kracht daar ligt. Niet alleen wordt je zo een betere leraar; je wordt ook sneller een gelukkig mens. Doe waar je goed in bent, en excelleer!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten