5 tips om je carrière als leraar te starten

Het lijkt haast wel alsof steeds minder scholieren besluiten leraar te worden. De tekorten in het onderwijs zijn groots, en veel scholen moeten op zoek naar creatieve oplossingen om het lerarentekort aan te pakken. Nauwe samenwerkingen tussen scholen, leraren die dubbele klassen op zich nemen en stagiaires die het onderste uit de kan moeten halen. De onderwijsvacaturebank liegt er dan ook niet om. Een ideaal moment om jouw carrière als leraar te starten. De kansen op een baan zijn natuurlijk groots! Met deze tips kun jij jouw carrière als leraar op een goede, gemotiveerde en verstandige manier starten.

 1. Rond alles helemaal af

Er studeren maar genoeg leraren af die op een paar punten na hun scriptie niet behalen. Hoewel het in sommige branches geen probleem is om een niet geheel afgeronde opleiding te hebben, is dit als leraar vaak essentieel. De kansen op een baan zijn een stuk groter wanneer je een volledig diploma kunt tonen.

 1. Zoek naar verdieping

Het afronden van een opleiding aan bijvoorbeeld de PABO kan natuurlijk veel goeds met zich meebrengen. Maar door zelfs naar nog meer verdieping te zoeken, vergroot je jouw kansen in de arbeidsmarkt. Volg bijvoorbeeld een cursus of avondopleiding in een hoek die jou ook interessant lijkt; de psychologie bijvoorbeeld. Met deze aantoonbare kennis kun je meer kanten op, en kun je makkelijker de richting in groeien die je uiteindelijk in wilt.

 1. Maak je dromen waar

Heb je altijd al een extra opleiding in de kinderpsychologie willen volgen, maar de kans niet gegrepen? Dan krijg je hier later, na jaren voor de klas te hebben gestaan, waarschijnlijk spijt van. Maak je dromen waar en doe alles wat je kan om de positie te krijgen die jij voor ogen hebt. Don’t settle for less.

 1. Ben flexibel

Hoewel je alles helemaal perfect voor kunt bereiden, lopen dingen in de praktijk altijd anders. Jouw job is het ondersteunen en onderwijzen van de leerlingen. Hoe flexibeler jij jezelf opstelt, hoe makkelijker en aangenamer deze taak wordt. Je weet maar nooit wat er eenmaal gebeurt wanneer je voor de klas staat.

 1. Ken je krachten

Zint eer ge begint. Ken je krachten, maar ook je zwakten. Breng alles in kaart en kies voor een richting waarvan je weet dat jouw kracht daar ligt. Niet alleen wordt je zo een betere leraar; je wordt ook sneller een gelukkig mens. Doe waar je goed in bent, en excelleer!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Scaldis

  Wat hierboven beschreven wordt is onderdeel van het probleem. ‘Verdiep’ je kennis, volg bijvoorbeeld een opleiding psychologie, groei door naar de positie die je voor ogen hebt… Als het onderwijs iets niét nodig heeft zijn het nog meer intern begeleiders, coördinatoren voor de gekste zaken, coaches, vertrouwenspersonen, zorgbegeleiders, etcetera….
  Gewoon mensen de lesgeven zijn nodig!

 2. C.A.Barstow

  Ik mis iets in dit hele verhaal waardoor het gewoon weer het holle lege geneuzel zoals altijd blijft.

  Geef die mensen een fatsoenlijk salaris!!!
  en een heel groot deel van het probleem is opgelost.

  Maar ja, wij zitten nu eenmaal opgescheept met een roversbende in het pluche die heel graag voor een dubbeltje op de eerste rang willen en blijven zitten.

  1. worstcase

   Het is een geforceerd misverstand dat leerkrachten zo weinig verdienen en zo hard moeten werken. Bij de overheid behoren ze tot de beter betaalden met de meeste vakantiedagen. Ze verdienen bijvoorbeeld meer dan verpleegkundigen. Een minstens zo zware opleiding en een loodzware, verantwoordelijke baan.
   Leerkrachten hebben van nature een grote mond en het onbreekt meestal niet aan zelfoverschatting. Dat is logisch, want die eigenschappen hebben ze voor de klas hard nodig. Ze blijven dan ook continu drammen en etaleren een vertekend beeld. Maar dat is er ook de oorzaak van dat ze hun positie steeds weer weten te verbeteren. De laatste demonstraties en acties hebben immers geen windeieren gelegd. Maar, ook nu weer, het blijven rupsjes nooitgenoeg…..

 3. victus

  6e tip:
  Laat je niet overbluffen door zogenaamde hoogopgeleide ouders!

  7e tip:
  De mening van de leerling is veelal niet belangrijk. Oeverloze discussies en drammen doen ze maar thuis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.