Automobilisten profiteren van machtsspel tussen VS, Rusland en Saudi-Arabië

Benzine
Foto: Een tankstation. Bron foto: wolfB1958 / Flickr

De €1,40 voor een liter benzine komt in zicht. De olieproductie is gestegen waardoor de prijs van olie hard omlaag gaat. Wat is er toch aan de hand? Via De Telegraaf.

Waar we een tijdje geleden nog het treurige bericht voorgeschoteld kregen dat we ons maar moesten voorbereiden op 2 euro de liter, slaat het verhaal nu ineens om! Ergens lijkt de wereldwijde productie weer flink omhoog te zijn gegaan.

De Verenigde Staten heeft hier een aanzienlijk aandeel in. Ze fracken zich daar helemaal het apelazarus en hebben de meeste bottlenecks in Texas verholpen waardoor de kraan nu echt goed open kan.

Rusland is bezig met een pijpleiding naar Duitsland en eentje naar China waarvan de verwachting is dat die helemaal richting Noord- en Zuid-Korea zal gaan en dus zelfs Japan zou kunnen gaan bereiken. Daarnaast hebben zij ook een flinke deal met China. Een aantal jaar geleden profiteerde Poetin juist het meest van een hoge olieprijs vanwege de sancties die het land zijn opgelegd. Hij lijkt nu te kunnen leven met lagere prijzen.

Saudi-Arabië is echter minder blij. Zij probeerden de productie juist te verlagen zodat de prijs van olie hoog werd. Een hogere olieprijs betekende namelijk dat er geen gat in de begroting zou gaan ontstaan en het land verder kan groeien in andere sectoren. De steeds lager wordende olieprijs zal dan ook de nodige spanning opleveren in Riyad!

OPEC, het oliekartel, is minder blij. Zij zijn van plan om de productie nog verder terug te schroeven om zo de prijs weer op te krikken maar met de huidige stand van zaken heeft OPEC een minderheidsaandeel in de olieproductie als we alleen al Rusland, de Verenigde Staten en Saudi-Arabië samennemen. Saudi-Arabië koos er in 2014 voor om haar eigen marktaandeel te verdedigen en dus af te wijken van het OPEC-beleid. Dit gaat OPEC dus niet echt waarderen!

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

9 reacties

 1.   

  En weer komt Trump een verkiezingsbelofte waar.
  Ho, wacht even, dat is andermans tekst.

  1.   

   Je lijkt niet erg gecharmeerd van Trump, maar je geeft wel aan, dat Trump behoorlijk wat van zijn beloften waarmaakt.

   Ik weet niet of die man uitspraken heeft gedaan over de olieprijs, maar ik vertrouw erop, dat jij dat wel goed bijgehouden hebt.

 2.   

  Wederom een overwinning voor Trump. Hij heeft tijdens de verkiezingen lagere prijzen belooft en die zijn er dus gekomen.

  Trump is een President die zijn beloften nakomt.

  1.   

   Pavlov of een jukebox?

   1.   

    Spaanse kok

    Feiten!

    1.   

     Proest

 3.   

  Heel mooi!
  Ben eigenlijk van plan zo’n vette Amerikaanse bak , een 12 cil. te kopen, zo’n slagschip weet je wel, mooi laten restaureren en dan lekker met die eeuwig deinende vering over s’heeren wegen toeren,
  sneu voor het milieu maar wel geweldig!

  1.   

   Ja door het achterstallig (in verband met de bezuinigingen uitgesteld) ondehoud krijg je ze ook in Nederland “Deinende wegen”.

 4.   

  Volgens mij hebben een paar hesjes in Frankrijk een andere mening.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!