Criminelen persen Amsterdamse ondernemers af en willen Bitcoins zien

Bron: Flickr / QuoteInspector
Foto: Bron: Flickr / QuoteInspector

Afgelopen week lieten wij al weten dat het aantal handgranaten gevonden in Amsterdam explosief toeneemt.Nu laat AT5 doorschemeren waar een aantal van de bedreigingen wellicht vandaan komen. Zo hebben verschillende Amsterdamse ondernemers dreigmails ontvangen met daarin het bevel om  €50 000,- over te maken in Bitcoin valuta óf anders zwaait er wat! De criminelen maken handig gebruik van het gemeentelijke beleid om coffeeshops met een veiligheidsdreiging te sluiten. Daarmee komen de ondernemers in een spreekwoordelijke spagaat terecht. 

In een van de mails, die ondertussen in handen is van AT5, stellen de criminelen dat het sluitingsbeleid van de gemeente van toepassing is op bijvoorbeeld coffeeshops en clubs waar onveilige situaties ontstaan. Door te dreigen met het neerleggen van een granaat riskeren de ondernemers een sluiting van hun tent. Om deze situatie te voorkomen moeten de ondernemers geld betalen. Het gaat hierbij om fikse bedragen van tienduizenden euro’s in bitcoin. AT5 laat weten dat het gaat om de volgende tekst: ‘Het is u waarschijnlijk niet ontgaan hoeveel ondernemers de afgelopen tijd hun deuren hebben moeten sluiten op last van de gemeente. Om te voorkomen dat u de volgende bent dient u per direct actie te ondernemen’.

De veiligheidsparadox van de coffeeshops zou hen tot betalen moeten dwingen, maar gelukkig hebben zij de stukken openbaar gemaakt. Dat is al een hele stap, want je weet maar nooit wat agressieve gekken van plan zijn te doen. Stel je voor men legt een handgranaat voor een coffeeshop en deze gaat per ongeluk af? Wat als de ondernemer alsnog naar de gemeente stapt en zijn tent wordt gesloten? Alle risico’s zijn hier voor de ondernemer, dus tijd dat hij zich beter moet kunnen indekken tegen dit soort dreigingen. En voor korpschef Aalbersberg van de Amsterdamse politie is het tijd om hard in te grijpen tegen de cyberdreiging. In plaats van de handgranaatdreiging te normaliseren, zou hij moeten opkomen voor de ondernemers en de zaak uitzoeken.

Daarmee lijkt een vroegtijdig einde te komen aan het sluitingsbeleid van de gemeenten als garantie van de veiligheid. Want de mail leest verder: ‘Als wij erachter komen dat u toch aangifte heeft gedaan of dit bericht met iemand anders heeft gedeeld zullen wij er direct voor zorgen dat u de deuren kan sluiten voor minimaal 3 maanden. Zodra u weer toestemming van de gemeente krijgt om de deuren te openen komen wij weer langs tenzij u 200K betaald.‘ Met sluw vossen als deze wordt het knap lastig voor ondernemers om hun zaak open te houden, samenwerking tussen gemeente en getroffen ondernemers is dus van groot belang.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

14 reacties

 1.   

  Zo zie je hoe een soft overheidsbeleid aan criminelen kansen biedt. Criminelen maken gebruik van de zwakte van de ander.
  Het wordt tijd, dat de rechterlijke macht eens in de spiegel kijkt, want ze hebben er een zooitje van gemaakt.

  1.   

   Je stelling klopt niet, als je in Amerika kijkt waar het systeem heel streng is neemt de criminaliteit ook toe. De vraag zou moeten zijn waarom zoeken mensen hun toevlucht in criminaliteit en waarom lijkt dit toe te nemen. Het waarom zou je kunnen beantwoorden door het duo Spic en span te bestuderen, mieremet en klepper, denk dat de misdaad op zich niet zo is toegenomen maar is gewoon een gevoel. Denk dat stennis trappers overal een hetze om heen creëren.

   1.   

    Ik begrijp denk ik wel wat u bedoelt te zeggen , maar Criminaliteit is verder ontwikkeld dan het Justitieel apparaat .
    Wel eens gehoord van het Darkweb ?
    Enig idee wat er allemaal gebeurd daar ?
    Enig idee waarom er digitaal geld is ?

    en ja toename is wel degelijk toegenomen in de criminaliteit meer dan Mieremet en Klepper en op veel hogere posities dan dat !

    1.   

     Het dark web?
     Wat vroeger in de achterkamertjes van de kroeg, op verlaten parkeer en industrie terreinen gebeurde heeft zich verplaatst naar de digitale snelweg.
     Niets nieuws, alleen een andere locatie.

     1.   

      ‘industrieterreinen’

     2.   

      parkeer- en industrieterreinen

   2.   

    Maakt niet uit of het in America functioneert, het gaat erom, dat het hier met een andere methode ook niet functioneert. Dus opsluiten voor lange tijden is dan een methode om de maatschappij tegen deze uitwassen te beschermen.

 2.   

  Er moeten maatregelen worden genomen om de afzenders van dit soort berichten te kunnen achterhalen. Veel criminelen maken gebruik van het digitale netwerk. Veilig achter hun computer moet tot het verleden behoren.

  1.   

   quote:Veilig achter hun computer moet tot het verleden behoren.
   .
   Maar wel tegen de zogenaamde sleepwet zijn?

   1.   

    @spaanse cock Daar heb je geen sleepwet voor nodig, u is niet bijster slim.
    U bent aan het zuigen. Wij prikken zo door uw gebakken lucht.

    1.   

     Dank voor het compliment om door u niet bijster slim gevonden te worden.
     Verder geen inhoudelijke reactie of onderbouwing neem ik aan?

 3.   

  020 gaat er met sprongen op vooruit onder dit linkse bestuur. Over 4 jaar is heel 020 een ghetto. Wat de linkse politiek nog niet heeft kunnen vernielen heeft de criminaliteit -die daar vrij spel heeft- wel de nek omgedraaid.

 4.   

  Die plaat van goedpraten wat krom is is nu wel grijs gedraaid.

 5.   

  Dit soort bedreigingen is zo oud als de weg naar Kralingen.
  En het resultaat van dom optreden van de overheid.
  Wie bedreigt wordt, moet direct aangifte kunnen doen.
  Wie bedreigt wordt, moet direct worden beschermd en er moet direct een onderzoek worden ingesteld naar de mensen die deze bedreiging uiten.
  Maar ja, snelheidsovertreders kun je eenvoudiger betrappen.
  En de gevangenissen zitten al zo vol (of zijn zojuist gesloten).

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!